Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 17:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Help!!! - temat rzeka - FireWire - podsumowanie prób. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 września 2003, 12:05
Posty: 10
Post Help!!! - temat rzeka - FireWire - podsumowanie prób.
Wiem, że temat był wałkowany 100 razy, ale nie ma podsumowań dla takich niewtajemniczonych jak ja.
Kamera SONY TRV 60, komputer PII 400, 256Mb, 80Gb, no i WIN 98.
Zgrywanie zdjęć przez USB bez problemu. Kupiłem FireWire dedykowane specjalnie do WIN 98 i nawet na pudełku od FiWire jest zdjęcie TRV 60. Najpierw system WIN 98 nie chciał zainstalować sterowników FireWire. Pomogła zmiana slota i zamiana miejscami FireWire z modemem. Ale niestety po podłączeniu kamery nic się nie dzieje, kamera nie jest rozpoznawana w systemie. Kamera jest włączona i chyba nie ma znaczenia czy w tryb VCR, czy CAMERA, bo chyba komputer (gdyby widział kamerę) powinien przejąć kontrolę nad sterowaniem kamery. Czy takie objawy świadczą o konieczności zmiany systemu operacyjnego (w WIN 98 wymieniane są tylko starsze modele kamer), bo wydaje mi się, ze procek to inna para kaloszy. Dzięki kolegom za podpowiedzi.


wtorek, 13 stycznia 2004, 11:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
"Kamera jest włączona i chyba nie ma znaczenia czy w tryb VCR, czy CAMERA, bo chyba komputer (gdyby widział kamerę) powinien przejąć kontrolę nad sterowaniem kamery" - ma znaczenie- w zaleznosci od modelu kamery - ale najczesciej jest tak, ze musi byc wlaczona i przelaczona na tryb "player". system jako taki kamery moze nie "widziec" ale program do przechwytywania powinien. jesli tak sie nie dzieje to mozliwe problemy z: 1. systemem operacyjnym, 2. kabelkiem FW. Zalecane jest raczej uzywanie win2000/xp prof.


wtorek, 13 stycznia 2004, 11:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dzieki "badyl"
Witam! Widzę, ze jesteś "na odbiorze". Dzieki za uwagi. Gdzieś tam przeczytałem, ze kamera musi być tylko właczona ale właściwie to nie zastanawiałem się nad tym czy kamera po prostu nie powinna odtwarzać nagranego filmu, żeby można go było "przechwycić". A tak dla porządku to co zrobić z dostawcą Fiwi, który gwarantuje współpracę, CYTUJĘ : z WIN 98/WIN 98E/WIN 2000 ???


wtorek, 13 stycznia 2004, 11:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
[quote=badyl]Kamera jest włączona i chyba nie ma znaczenia czy w tryb VCR, czy CAMERA, bo chyba komputer (gdyby widział kamerę) powinien przejąć kontrolę nad sterowaniem kamery"[/quote]

wszystko zależy
aby sytem widział kamerę(musi być właczona czyli VCR musi być właczony)-m€si być właczona
a przejecie kontroli nad kamerą do musisz miec odpowiedni oprogram do zgrywania
bo sam sys. tego nie potrafi
a tak poza tym co piszesz moj program do zgrywania
ma wymagnia min. pIII 500
a ktoś ma 400 czyli powinien spr. jakie ma wymagania min. program , ktorym chce zgrywać


wtorek, 13 stycznia 2004, 12:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Program do obróbki
Oczywiście macie rację, zapomniałem dodać, że razem z Fiwire był dostarczony Ulead Video wersja chyba 6.0, nie pamietam. Zainstalował się w systemie bez problemu i krzyczy, że nie widzi urzadzenia przechwytujacego. Ale czy procek ma coś do tego, może może być za wolny do obróbki, ale powinien widzieć kamere.


wtorek, 13 stycznia 2004, 13:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
sprawdz kabelek (bardzo czesta przyczyna problemow)


wtorek, 13 stycznia 2004, 13:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: Program do obróbki
Anonymous napisał(a):
Oczywiście macie rację, zapomniałem dodać, że razem z Fiwire był dostarczony Ulead Video wersja chyba 6.0, nie pamietam. Zainstalował się w systemie bez problemu i krzyczy, że nie widzi urzadzenia przechwytujacego. Ale czy procek ma coś do tego, może może być za wolny do obróbki, ale powinien widzieć kamere.


po 1
masz 98 czy 98se
jesli 98 to moze nie widzić
po 2 spr. min wymagania tego prog.
po 3 spr w instrukcji kamerki jak nalezy Twoja podłaczyć do kopa
czy przy właczonym kopie czy wyłaczonym
czy jak moja przy wyłacznym kopie i kamerce
i dopiero jaksie wszystko załaduje dać VCR
i wtedy pojawi się odp. ikonka


wtorek, 13 stycznia 2004, 13:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 września 2003, 12:05
Posty: 10
Post Sprawdzania ciag dalszy
Mam WIN 98 a nie 98E. Powtarzam kupiłem FireWire specjalnie dedykowane do WIN98.
Niestety instrukcja do kamery TRV60 właściwie pomija temat podłaczania przez i-link, ograniczajac się do wzmianki o istnieniu takiego czegoś jak łacze i-link i szybkości transmisji danych przez to łacze - WIELKI UKŁON DO FIRMY SONY, że daje coś z czym sama nie wie co zrobić.
REASUMUJĄC:
Mam sprawdzić kabelek! OK!
Mam podłaczyć kamerę przy wyłaczonym kompie i dopiero wtedy uruchomić kompa, a jak odpali system właczyć kamerę na VCR.


wtorek, 13 stycznia 2004, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: Sprawdzania ciag dalszy
herman napisał(a):
Mam WIN 98 a nie 98E. Powtarzam kupiłem FireWire specjalnie dedykowane do WIN98.
Niestety instrukcja do kamery TRV60 właściwie pomija temat podłaczania przez i-link, ograniczajac się do wzmianki o istnieniu takiego czegoś jak łacze i-link i szybkości transmisji danych przez to łacze - WIELKI UKŁON DO FIRMY SONY, że daje coś z czym sama nie wie co zrobić.
REASUMUJĄC:
Mam sprawdzić kabelek! OK!
Mam podłaczyć kamerę przy wyłaczonym kompie i dopiero wtedy uruchomić kompa, a jak odpali system właczyć kamerę na VCR.


tak mniej wiecej

ale jak był dedykowany kontroler PC(FW) dla 98 powinien mieć jakies stery dla czystej 98 na CD(ewentualnie dyskietce) oraz ewentualnym program do obrobki video

ale ja bym na twoim miejscu(jak masz mozliwość) przesiadł się na 98se lub me


wtorek, 13 stycznia 2004, 15:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Cytuj:
Kupiłem FireWire dedykowane specjalnie do WIN 98


Cytuj:
Najpierw system WIN 98 nie chciał zainstalować sterowników FireWire. Pomogła zmiana slota i zamiana miejscami FireWire z modemem.


Wobec tego kontroler jest zainstalowany i ten problem zostaw.

Proponuję Ci zmienić jednak system operacyjny na WIN2K, albo WINXP. Po pierwwsze dlatego, że masz problemy z kamerą, a po drugie jak ją uruchomisz będziesz miał problemy z dyskiem (zakładam,że używasz systemu FAT), a właściwie z tym, że największy plik na dysku może mieć 2GB, a niestety film z kamery (60 minut) ma 13GB.

_________________
Javo


sobota, 17 stycznia 2004, 12:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
javo napisał(a):
Cytuj:
Kupiłem FireWire dedykowane specjalnie do WIN 98


Cytuj:
Najpierw system WIN 98 nie chciał zainstalować sterowników FireWire. Pomogła zmiana slota i zamiana miejscami FireWire z modemem.


Wobec tego kontroler jest zainstalowany i ten problem zostaw.

Proponuję Ci zmienić jednak system operacyjny na WIN2K, albo WINXP. Po pierwwsze dlatego, że masz problemy z kamerą, a po drugie jak ją uruchomisz będziesz miał problemy z dyskiem (zakładam,że używasz systemu FAT), a właściwie z tym, że największy plik na dysku może mieć 2GB, a niestety film z kamery (60 minut) ma 13GB.


maks. wielkość 1 pliku
FAT16 do 2 GB
FAT32 do 4GB
NTFS- nieograniczny?
a ja odradzam
sam mam me i jestem zadowolony
i nie ma problemu
1.jak zgrywam/łem w avi program automatycznie dzieli nagranie na kilka plikow uwzgledniając ograniczenie do 4GB(choc mozna ustawic własną wielkość pliki ale mniejsze od 4GB)
2. ostatnio zaczełem zgrywać w mpeg2 (bo robie dvd-tak więc zgrywanie w avi nie ma sensu) tak wiec w najwyższej jakość godzina nagranie nie zajmuje 4GB


niedziela, 18 stycznia 2004, 20:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 września 2003, 12:05
Posty: 10
Post Kolejna próba !
Dzięki za dotychczasową pomoc.
Zmiana kabelka nie pomogła.
Podłączanie wyłączonej kamery do wyłączonego kompa i późniejsze włączenie sprzetu też nie pomaga.
Będę musiał jednak zmienić system, tylko na jaki? W pracy pracuję na WIN 2000 PROF i jest super, natomiast koledze dwa miesiące temu przeinstalowali na WIN XP PROF i jest bliski rozpaczy. System się wprawdzie nie wiesza, ale chodzi jak żółw i ciągle coś doinstalowuje, czegoś szuka. Koleś mówi, że jakby wiedział, ze tak bedzie, to nie dałby sobie zrobić takiego kuku.
Więc chyba lepiej WIN 2000. CO SĄDZICIE NA TEN TEMAT ?


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 09:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
odpowiedz sobie na pytanie czy masz sprawną kamere ja też błądziłem z systemamami a skończyło się na wymianie elektroniki w kamerze z 2800zł
mam nadzieje że tobie to nie grozi


wtorek, 23 marca 2004, 18:09
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 września 2003, 12:05
Posty: 10
Post 
Witam!
Zainstalowałem WIN XP i wszystko chodzi jak trzeba tylko, ze wolno bo mam słaby procesor. Ale system idealnie rozpoznaje kamerę, zgrywa film ...
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich...


środa, 24 marca 2004, 09:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jak już sam się przekonałeś, win98 nie obsługuje fire wire. Potrafi to dopiero win98SE.
Po drugie, niestety masz słabiutki procesor. Będziesz się męczył. Jeśli chcesz przyspieszyć swoją maszynkę, to poszukaj w sieci programu, który wywala Internet explorer. Wiem, że to posunięcie radykalne, ale bardzo przyspiesza działanie systemu. Zamiast IE możesz zaistalować np. operę. wiem, że istaniał taki programik dla win95/98 nazywał się win95Lite i 98Lite.
poza tym sprawdź, jaki najszybszy procesor obsłuży Twoja płyta. Naprawdę warto wydać 80-100zł np. na celerona 800-1000.


środa, 24 marca 2004, 11:24
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL