Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 00:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Kłopot z SONY TRV22 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 20:55
Posty: 15
Post Kłopot z SONY TRV22
Kupiłem SONY TRV22 . Ładne cacko ... co z tego jak nie moge jej podłączyć do kompa . Zanim ktoś mi odpowie ... o co serdecznie prosze ... napisze co zrobiłem . Mam laptopa z karta Firewire ( nowy i czysty system , specjalnie pod tym kątem instalowany ). Wszystkie sterowniki OK . Kabelek 4/4 nowo kupiony . Program do obróbki : Pinnacle studio 8 lub UVS 7 ( próbowałem obydwu ) . Kabelek podłączałem przy wyłączonym sprzęcie ( kamera i laptop ) . Spróbowałem też przy włączonej kamerze i kompie ... i NIC !!!
Brak połączenia . " CAMCORDER NOT FOUND . Szczerze mówiąc nie mam możliwości sprzawdzic kabelka z inną kamerą ale kupiłem go w dobrej firmie gdzie nie mieli jeszcze zadnego uszkodzonego . Co może być powodem braku łączności na linii kamera - komputer ... aż boje sie myśleć ze jest to wina awarii kamery ( nowiutka .. prosto z pudełka z Niemiec ) . Co jeszcze moge sprawdzić albo co ustawić ????

A tak przy okazji spytam , choc wiem , że nie powinienem ... ma ktos moze instrukcje po polsku do tej kamery ???? Moge sie odwdzieczyc instrukcją do aparatu Canon G2/3


niedziela, 18 stycznia 2004, 17:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 30 lipca 2003, 18:07
Posty: 36
Lokalizacja: WARSZAWA
Post 
Słuchaj!
No to może i masz problem... :( tak na 75% )

Ja mam trv 19e i chwilkę po kupnie okazało się, że: - zepsułem gniazdo w kamerze..

Kabelek był lekko niedopracowany i zniszczył ( pogiął ) blaszki wewnętrzne...

Koszt naprawy w serwisie to !!! 400 zł ( szkoda mi było tracić gwarancji i samemu sie babrac - choć potrzebne było wlutowanie nowego - ( na Wolumenie z 10 zł :/ ))

Co mogę poradzić: 1) spróbuj samemu lekko ponaginać jak się da
2) upieraj się w serwisie ( o ile masz w PL ) ze to nie Twoja wina
3) :/ naprawa :/

_________________
||| q ][\/][ p STUDIOS |||


niedziela, 18 stycznia 2004, 18:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 30 lipca 2003, 18:07
Posty: 36
Lokalizacja: WARSZAWA
Post 
I jeszcze jedno ( wątpie zeby to była sprawa systemu)

Mi sie komp 'wieszał' jak podłączałem kamerkę.... czyli np ze 2 piny z 4 widział ( postaraj się zorientować czy na pewno są poniszczone )

Pamiętaj ze to tylko możliwość - nie rozwal sobie dobrego gniazda jezeli sie okaze ze to np błąd w $%#$# Windowski :/

_________________
||| q ][\/][ p STUDIOS |||


niedziela, 18 stycznia 2004, 18:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 20:55
Posty: 15
Post Kłopot z SONY TRV22
dzieki za odpowiedź ... choc nie ukrywam , że nadal czekam na kolejne podpowiedzi w kwestii przedstawionego przeze mnie problemu .
Jeśli chodzi o uszkodzenie gniazda DV w kamerze jak kolega sugeruje to nie wydaje mi sie to prawdopodobne poniewaz zdając sobie sprawe z delikatności sprzętu zrobiłem pierwsze podłączenie bardzo ostrożnie , a przed chwilą sprawdziłem wizualnie stan gniazda ... wygląda idealnie ... cos musi byc w ustawieniach ( tak mnie sie wydaje ) a ja nie wiem co :D . A może jest tu ktos kto wie co to moze byc ?????
A jak sprawa instrukcji ??? Może ktoś mi w tym zakresie pomoże ???


niedziela, 18 stycznia 2004, 20:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 12 października 2003, 14:30
Posty: 56
Post 
Tom.. to dla tego że nie kupiłeś Samsunga :wink: oczywiście to żart :D
Sprawdź przede wszystkim czy kabelek jest sprawny, nowo kupiony nie oznacza że będzie działał.Może się zdażyć że kamera nie bedzie widziana przez dany port FW, sterowniki czyli może być jakiś konflikt ale roczej to żadkość ale się zdaża :wink: :)...w gre również może wchodzić uszkodzenie portu FW po stronie komputera lub po stronie kamerki oraz ogólnie uszkodzenie kamerki ale nie patrzmy na to tak krytycznie :wink: :D bo może to drobnostaka :wink:

_________________
Pozdrawiam


niedziela, 18 stycznia 2004, 23:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Piszesz że masz nowiutki kabelek IEEE1394 4/4 ja uzywam takiego kabla
ale 4/6 4 od strony kamery TRV 33 a 6 do kontrolera IEEE1394 (Fire Ware) w komputerze chyba że w Laptopie jest 4.


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 00:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
w laptopie jest wejscie /wyjscie fi-wi 4 ... ale z niego nigdy do tej pory ( tj do momentu podlaczenia kamery ) nie korzystalem ... wiec nie wiem czy jest sprawny. Jednak w systemie jest widziany OK , zadnych konfliktow a winda mówi ze "urzadzenie jest zainstalowane i dziala poprawnie " . Jakim sposobem moge sprawdzic kamere ... a jakim laptopa ??? Qrcze ... az nie chce myslec , że z kamerą cos nie tak :-((((((((( . A wybralem Sony bo porownalem z samsungiem i obraz byl lepszy w sony ... . A juz prawie bym mial samsunga .
No coz ... wracajac do sprawy ... co to moze jeszcze byc oprocz kabelka ???


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 00:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
jesli jestes pewny na 100% komputera (np. podlaczales do niego inna kamere i chodzila) to zostaje ci kabelek, no i kamera. kabelek tak jak ci mowili jest najczestszym problemem - sprawdz go koniecznie.


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 09:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 20:55
Posty: 15
Post 
uff !!!! Ale mi ulżyło - to jednak kabel ... dziś podłączyłem do mojego laptopa przez ten mój felerny kabel kamere kumpla ( panasonic ) i ... tez nie było połączenia ... takie same objawy jak z moim SONY . Czyli na 99% wina kabla . Teraz musze jeszcze sprawdzic kamere na nowym kablu i moge spac spokojnie ... ze nie wywaliłem kasy w błoto . Ale dzięki za podpowiedzi . Pozdrawiam . Toomecki


wtorek, 20 stycznia 2004, 15:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 20:55
Posty: 15
Post 
Jeszcze raz ( ostatni ) i można potraktować ten temat za zamknięty . Moja kamera jest sprawna w 100 % . Dziś kupiłem karte Fi-Wi i nowy kabelek i wszystko jest OK . Przestroga dla takich amatorów jak ja ... dobrze sprawdzać poszczególne komponenty systemu połączeń zanim zaczniemy sie denerwować . Kabelek lubi być uszkodzony . Ale co nerwów straciłem to moje . Pozdrawiam wszystkich . TOOMECKI


środa, 21 stycznia 2004, 23:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL