Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 00:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Czarno-biały obraz 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post Czarno-biały obraz
Witam, Mam kamerke SONY DCR-TRV17e ma ona dwa wyjścia - AV i S-Video. Chciałbym zgrywać z niej materiał poprzez S-Video ponieważ podobno obraz jest lepszej jakości. Po podłączeniu kabelka s-video - scart do magnetowidu SONY SE830 mam czarno-bialy obraz. W kamerce i w magnetowidzie wszystko ustawione jest na PAL. Na forum wyczytalem, że są różne standardy kabli s-video-scart gdzie mogę znaleźć ich schematy. Podlączalem tez przez kabelek s-video - s-video i do magnetowidu przez przejściówkę dalej jest czarno biały obraz. Kamerkę podłączałem bezpośrednio do telewizora. W tv mam ustawienia AV i s-video, na av jest czarno-bialy a na s-video kolor.
Jakie są różnice w jakości między av a s-video.
Pozdrawiam, Grzesiek


środa, 25 lutego 2004, 17:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Tu znajdziesz po części przyczynę swoich problemów http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?p=24817#24817


środa, 25 lutego 2004, 19:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam. Poszukałem, pogrzebałem i trochę się dowiedziałem. Nie mam koloru ponieważ magnetowid nie potrafi poprawnie odczytać sygnału s-video. W telewizorze mam obok av pozycję s-video i dlatego obraz jest kolorowy. Abym miał kolor potrzebny jest specjalny kabel z konwenterem. Właśnie znalazłem coś takiego na allegro. Jak tylko dojdzie i go przetestuję (za kilka dni) napiszę jak się sprawuje. Pozdrawiam.


piątek, 27 lutego 2004, 03:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
powiem wam jak zrobic taki kabelek bo tutaj wszyscy potrafia tylko odsylac do jakichs linkow na ktorych nic nie mozna znalezc i uwazaja ze nam sie nie chce czytac ale sami nie potrafia pomoc
Przede wszystkim nalezy kupic kondensatorek 470AEC kosztuje grosze. Poniewaz na wyjsciach s-wideo sa dwa syglaly nalezy polaczyc je kondensatorkiem i do TV wchodzi sie juz jednym sygnalem, są tez dwie masy ktore nalezy zewrzec razem i juz ma dzialac
Pamietajcie ze musi byc kondensator w przeciwnym razie obraz nie będzie kolorowy a po zwarciu dwoch sygnalow bez kondensatorka bedzie niewyrazny Zeby byl juz calkiem czysty nalezy wylaczyc od telewizora anteny tunery tv itd... , bo wtedy jest roznica dwoch mas i moga byc jeszcze lekkie zaklocenia.
Tak samo sie robi kabelek karta graficzna-telewizor s-video-av
Ps. kiedys kupilam taki kabelek w sklepie sprzedawca zapewnial ze ma dzialac ale nie dzialal bo nie bylo w nim kondensatorka.Musialam sobie zrobic sama.


sobota, 28 lutego 2004, 14:53
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 31 marca 2003, 22:15
Posty: 134
Lokalizacja: Łódź
Post 
Dokładny schemat wykonania takiego kabelka jest NA STRONIE http://www.filmsite.art.pl/fs.php?page= ... osite.html


sobota, 28 lutego 2004, 18:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL