Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 05:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaka kamera dla firmy "Vdeo Filmownie"??? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jaka kamera dla firmy "Vdeo Filmownie"???
Witam,
posiadam wraz z wspolnikem niwielką firmę zajmującą się filmowaniem wesel itp. Na dobre odchodzimy od kamer VHS, chcemy zakupic kamery cyfrowe. I tu pojawia sie pytanie: jakie będą najlepsze w pracy np. przy weselach??? (W cenie ok 12-13 tyś.zł)
Pomóżcie dokonać własciwego wyboru!Dzieki i pozdrawiam!


środa, 10 marca 2004, 09:48
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2003, 20:32
Posty: 156
Lokalizacja: Kaczyce
Post Kamera jaka?
Najlepiej coś od SONY np. http://www.maximedia.pl/kamery_cyfrowe/sony_dcr_vx_2000.php, albo Canona http://www.maximedia.pl/kamery_cyfrowe/canon_xm_2.php Ceny podane po kliknieciu na link. Inna sprawa, że prócz kamery dobrze jest mieć odpowiednie akcesoria jak: dobry komputer razem z oprogramowaniem, ale rozumiem, że już coś takiego macie.

_________________
Pozdrawiam

dnc



Mój sprzęt:
Kamera: JVC GR-DV700E
Grafika: Gainward PP2100LE TV/DVI
Obróbka video:Pinnacle Studio 9.1 PL
Kontakt: GG: 4926855
Obrazek


środa, 10 marca 2004, 11:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki Dariusz za odp.! :)
W zasadzie to od kamery chciałem zacząć,ale jesli wspomniałes o kompie (posiadam: 2,4 Celeron,512 RAM ,G-Force 64Mb 440)-wystarczy taki???
I w zasadzie jst mi jeszcze potrzebne???Napewno oprogramowanie,ale jakie??? I co jeszcze? (jakies specjalne okablowanie?) :?:


środa, 10 marca 2004, 12:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post karta firewire najlepiej !!!
komp musi miec karte firewire najlepiej 8000 http://www.maximedia.pl maja takie


środa, 10 marca 2004, 12:50
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2003, 20:32
Posty: 156
Lokalizacja: Kaczyce
Post Re: karta firewire najlepiej !!!
xpoint napisał(a):
komp musi miec karte firewire najlepiej 8000 http://www.maximedia.pl maja takie


Oczywiście karta IEEE1394 razem z kablem FireWire no i oprogramowanie. I tu zależy od tego ile masz forsy. Jak dużo to bez wątpienia Adobe Premiere. Program żyleta do zastosowań półprofesjonalnych i profesjonalnych. Jeśli mniej to np. Pinnacle Studio 8 ( ja go uzywam do zastosowań domowych i jest OK, może być inny podobnego typu).
No i system operacyjny. Moim zdaniem najlepszy jest WINXP. Przynajmniej nie ma problemu z instalacją karty FW i oprogramowania.
Dysk twardy dobrze mieć pojemny (ze 100GB) i szybki 8MB pamięci podręcznej i ATA 133 lub SATA150 (jeśli płyta główna obsługuje). Ja mama Samsunga SP1614N i nie mam problemu ani z brakiem miejsca, ani z szybkością zapisu. Piszę to dlatego bo wielu ludzi kupuje sprzęt i zgrywa na kompa np. 2 godzinny film, który w formacie DV ma jakie 30-50GB, a potem jest problem gdzie to zmieścić. No i dobrze mieć nagrywarkę DVD, bo można od razu po końcowej obróbce filmu i montażu przegrać go na płytę DVD. Jakość będzie prawie taka jak DVD.
Dobrze jest też mieć kartę graficzną z wyjściem TV, np. jeśli chciałbyś podpiąć magnetowid lub TV do kompa. Obraz z kamery przez komputer najlepiej oglądać na TV. Monitory są zbyt małe (chyba,że ma 25'' monitor :wink: ) by móc ocenić jakość nagranego i zmontowanego materiału.

_________________
Pozdrawiam

dnc



Mój sprzęt:
Kamera: JVC GR-DV700E
Grafika: Gainward PP2100LE TV/DVI
Obróbka video:Pinnacle Studio 9.1 PL
Kontakt: GG: 4926855
Obrazek


środa, 10 marca 2004, 13:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
A ja uważam ze zdecydowanie lepszym programem do montażu od A.P. i napewno szybszym w renderingu jest Ulead Media Studio (drozszy i bardzo zaawansowany) lub Ulead Video Studio (tańszy i b. intuicyjny z tym ze ten już od AP. nie jest lepszy :)).
System to W2k z którym, w przeciwieństwie do XP nigdy nie miałem zadnych problemów (z instalacją FireWire równiez).
Monitorów do podglądu nie stosuje się nie dlatego że są zbyt małe w porównaniu do TV tylko dlatego, że wyświetlają obraz z przeplotem, który to przy produkcji finalnego pliku przeznaczonego do ogladania na TV nalezy zawsze zostawiać. Do podglądu zmontowanego materiału w zupełności wystarcza TV 14' a to dlatego że widzimy to co potem wypalimy na DVD i zakładam że bedziemy to także ogladać na TV. Monitory komputerowe nie są urządzeniami do oglądania filmów i nkit mi nie wmówi ze jest inaczej.


środa, 10 marca 2004, 13:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Czyli reasumują koledzy:
Kamera Sony lub Canon (w okolicach 12 tys zł)
Moj komp + karta FireWire+oprogramowanie np.Ulead Media Studio, oczywiscie moje doswiadczenie, i powinno zadziałac???:)
Czy jest cos dotyczacego sprzetu,o czym powinienem myslec przy zakupie i czy wszystki niezbedne elementy sprzetu wymieniłem???

Dzieki,ale podobno kto pyta nie błądzi :)


środa, 10 marca 2004, 23:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
a tak na marginesie Krisss to nie ta samoco KRISS :))


czwartek, 11 marca 2004, 08:12
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2003, 20:32
Posty: 156
Lokalizacja: Kaczyce
Post 
Cytuj:
Czy jest cos dotyczacego sprzetu,o czym powinienem myslec przy zakupie i czy wszystki niezbedne elementy sprzetu wymieniłem???


Jesli chodzi kompa to chyba zostało wszystko opisane. Co do kamery to trzeba by się było zapytać profesjonalistów z zakresu filmowania na co jeszcze trzeba zwrócić uwage przy zakupie kamery pół- lub w pełni profesjonalnej.

_________________
Pozdrawiam

dnc



Mój sprzęt:
Kamera: JVC GR-DV700E
Grafika: Gainward PP2100LE TV/DVI
Obróbka video:Pinnacle Studio 9.1 PL
Kontakt: GG: 4926855
Obrazek


czwartek, 11 marca 2004, 09:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 11 października 2002, 22:04
Posty: 71
Post 
jesli chodzi o kamerki w tym progu cenowym to masz w sumie dwie sonego vx 2000 lub vx2100 :-))Canonika nie polecam xl1 jest fajny ale ma uwazam duza wade polegajajca na tym ze na jednym silniczku jest ostrosc i zoom i w czasie zoomu traci ostrosc ona:(((i podobno starsznie to przeszkadzam(to opinia moich znajomych pracujacych na tej kamerce.)
ja mam vx2000 pracuej w tv i obraz jest ideal:-)))malo tego ostanio doszlismy downiosku ze kamerka ta ma duzo lepszy obraz od dsp 250p profesjonalnej juz kamerki co fakt wysluzonej ale ma lepszy :-))))
pzdr

_________________
Kamil F.
gg:1678313
e-mail:kamilekf@o2.pl


czwartek, 11 marca 2004, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki Wam za cenne porady!
Wyruszam na poszukiwanie odpowiedniej kamery :)
Pozdrowienia z opolszczyzny! 8)


czwartek, 11 marca 2004, 11:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
operator telewizyjny kamilek pracujący w telewizji kamerką 2000, ocenia że ma ona lepszy obraz od prawdopodobnie dsr 250 moze dsp to dsr jest
super obiektywnym fachowcem. Wszyscy konstruktorzy firmy SONY oraz ci którzy kupują duze profesjonalne kamery to pajace i idioci, opieraj sie na takich fachowcach a napewno kupisz super kamerkę, ja radzę poczytaj fachowej literatury, oceń parametry i nie słuchaj idiotów.


czwartek, 11 marca 2004, 11:10
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 11 października 2002, 22:04
Posty: 71
Post 
niezrozumiales mnie ale spoko vx2000 i dsp 250p(przepraszam za dsr pomylka) ma dokaldnei takie same parametry obiektywu!! to jesli chodzi o obraz.ja wiem ze to jest profesjonalna kamera i niemusisz uczyc ojca dzieci robic i wiem czym sie charakteryzuje profesjonalna kamera pracuje nimi na codzien.a jesli hcodzi o vx2000 to telewizja polska na ncih pracuje na reportazach ale ja wiem to "pajace i idioci"tak jak pwoiedziales
pozdrowionka

_________________
Kamil F.
gg:1678313
e-mail:kamilekf@o2.pl


czwartek, 11 marca 2004, 17:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
Dzieki,
decyzja narazie zapadła kupuje: Sony DCR - VX2100,mam nadzieje,ze bede zadowolony! :)
Tylko jeszcze mysle nad kartą wideo,mam tu wachlarz o 1 tys do 6 tys.
CO TU KUPIC?????????????


sobota, 13 marca 2004, 01:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja z kolei uwazam ze na takie badziewie czyli chaltury wystarczy kamera analogowa za 500zl. , oraz jakiś magnetowid do zgrania.
NIE SZKODA WAM PIENIEDZY NA KRECENIE BZDUR!!!!!!!!!????????? :lol:


sobota, 13 marca 2004, 01:38
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL