Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 13:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Digital8 i Hi8 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 5 grudnia 2003, 23:20
Posty: 2
Post Digital8 i Hi8
Witam wszsytkich i mam pytanie dot kamery cyfrowej digital8, słyszałem ze taka kamera może odtwarzać kasety nagrane na analogowej kamerze Hi8? czy to prawda i czy mozna także nagrywać oczywiście cyfrowo na takich kasetach?. Pytanie drugie interesuje mnie jeszcze bardziej :D czy mozliwym jest zrzucenie z takiej kamery po firewire obrazu z kasety Hi8 na pceta????!!! :? "Kolega kolegi" mowił ze tak..ale ja pytam wyjadaczy ktorzy pewnie spotkali się gdzieś z takim tematem osobiscie. Jako użytkownik canona Hi8 chcialbym dobrze zrzucić na kompa materiał z tych kaset i wypalić na dvdrw..prosze o pomoc gdyz rozważam możliwość zakupu kamery cyfrowej i te informacje sa mi bardzo bardzo potrzebne /zaznaczam że przerabialem juz temat DC10+ i AVmastera jako kart do zrzutu z analoga/ tu interesuje mnie jak zachwouje sie digital8, pozdrawiam :wink:


czwartek, 1 kwietnia 2004, 23:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 marca 2004, 18:23
Posty: 56
Lokalizacja: Ornontowice
Post 
Podaję za instrukcją - TRV345/355/356 odtwarzają standard 8, Hi8 i D8 zapisują na tych kasetkach w standardzie D8. Można to wszystko przesłać przez FireWire, lub w znacznie gorszej jakości wypalić jako VideoCD przez USB. Dodatkowo posiadają komplet we/wy analogwych i cyfrowych.
Są też starsze modele i chyba teraz już też nowsze które posiadają tę możliwość, ale musisz poszukać bo dane mam tylko z tych które podałem. Pozdrawiam.

_________________
Sony DCR-TRV345


piątek, 2 kwietnia 2004, 07:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Kamera Digital8 może odtwarzać analogowo nagrane kasety Hi8. Może też nagrywać na kasetach Hi8 oraz zwykłych 8mm w formacie cyfrowym. Z tym ze w takim przypadku na kasecie 90min nagrasz 60min materiału w trybie SP. Jest oczywiście potem możliwy zrzut do kompa przez FireWire.


piątek, 2 kwietnia 2004, 07:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie wszystkie mogą, tańsze modele tego nie mają. Trzeba sprawdzić przed ewentualnym zakupem.


piątek, 2 kwietnia 2004, 07:29
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 14:51
Posty: 1
Post sunshine
A moze ktos wie czy nowa DCR-TRV255E tez ma taka mozliwosc, jestem zupelnie zielony w tym temacie... :oops:


piątek, 2 kwietnia 2004, 17:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 31 marca 2003, 22:15
Posty: 134
Lokalizacja: Łódź
Post 
Ludzie tylko do ślubnej kobity nie dają instrukcji, a przy kamerach należy sie w nią dokładnie wczytać


niedziela, 4 kwietnia 2004, 00:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
mam jedną z najstarszych kamerek d8 i bez problemu robi wszystko, o co pytasz. Czyli: odtwarza video8 i Hi8 (no i oczywiście d8) i bardzo ładnie digitalizuje analogowe nagrania video8 i Hi8


czwartek, 8 kwietnia 2004, 15:04
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 5 grudnia 2003, 23:20
Posty: 2
Post 
Lepiej późno niż później :) podziękować tym wszystkim ktorzy zechceli mi odpowidzieć na nurtujacy mnie problem. Reasumujac bedzie spoko szło po firewire na pcta i w nie pogorszonje jakości obraz z kasety Hi8 czytanej przez D8> Tu nasuwa mi sie mały pomysł, że skoro można dzieki wejściom analogowym przesyłać sygnał na pc to mozna by to tez uczynic podpinąjac vcr do kamery? i tak słać obraz w"locie" czy sie myle? czy koniecznie trzeba to zgrać na kasete i opiero na pcta?
I czy w takim razie można zaryzykować stwierdzenie, że takie rozwiązanie pozwalające na archiwizacje materialu z analoga poprzez D8 pozwala wyeliminować konieczność zakupu jakichkolwiek kart video do przechwytu analogowego obrazu typu Pinnacle DC..iles tam, AV master itp? Pozdrawiam 8)


środa, 21 kwietnia 2004, 08:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2003, 12:40
Posty: 47
Lokalizacja: Kłodzko
Post 
Kamery Digital8 możesz używać do zgrywania materiału w locie ze źródła analogowego przez fire wire na komp. Niektóre tańsze modele trzeba do tego "przystosować" - odpowiednie oprogramowanie zmieniające firmware kamery jest bez problemu do dzobycia w sieci, lub wraz z odpowiednim kabelkiem pod COM do kupienia za grosze w Allegro. Poza tym wymiana firmware umożliwia stosowanie kamery digital8 jako cyfrowego magnetowidu (wystarczy wyciąć w pilocie 2 zaślepione klawisze skalpelem i wstawić tam 2 kawałki plastiku - uzyskując przyciski REC) i masz cyfrowy magnetowid nagrywajaci idealnie obraz przez analogowe złącza compositum lub sVideo ! info: http://www.borym.neostrada.pl/Dvin.htm


środa, 21 kwietnia 2004, 10:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 21 kwietnia 2004, 08:47
Posty: 11
Post 
Co do zrzutu materialu z kamery analogowej to sam to cwicze bez problemu. Do tego potrzebny bedzie komputer z zainstalowana karta do obrobki video (ja mam Pinnacle DV500 + drivery i oprogramowanie do zgrywania - capture). Do karty trzeba miec jeszcze przejsciowke ktora ma w sobie we/wy analogowe (cinch) oraz cyfrowe (firewire). Taka karte mozna kupic uzywana na allegro za ok 1500 PLN. Nowa jeszcze rok temu kosztowala 4000 PLN. Do oprogramowania jest dolaczony program TRex, ktory konwertuje avi na mpeg ale jezeli sygnal jest 16x9 lepiej eksportowac gotowy material przez Adobe Mpeg encoder zawarty w Adobe Premiere 6.5 (do WinXP). Oczywiscie nie musze chyba dodawac, ze komputer powinien miec w miare szybki processor (najlepiej 2), od groma RAM - minimum 512 MB i ogromny HDD (120 GB) sformatowany na partycje FAT32 - bardziej dostosowany do wielogigowych plikow AVI ktore powstana po zrzucie materialu. Do zrobienia prostej plyty DVD wystarczy Ulead DVD MovieFactory 3 za 99 USD. Zdecydowanie odradzam zgrywanie materialu video przez USB bo jest za wolne!!! W sumie nalezy miec przynajmniej 5000 na sprzet i drugie tyle na soft oczywiscie jeseli ma byc legalny. Jezeli chcesz zrzucic tylko pare kaset latwiej bedzie zlecic to w wyspecjalizowanym punkcie bo wydatki sie nie oplacaja! Radze jak najszybciej zmienic kamere na cyfrowa - do takiej nie potrzebna nam bedzie az tak droga karta jak w/w a jakosc materialu cyfrowego jest wyzsza i nie trzeba jej poprawiac, tak jak analogowego (specjalne funkcje w Adobe Premiere). Powodzenia!


środa, 21 kwietnia 2004, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Cytuj:
i ogromny HDD (120 GB) sformatowany na partycje FAT32 - bardziej dostosowany do wielogigowych plikow AVI ktore powstana po zrzucie materialu.


Michałku!!! oczywiscie chodziło Ci o NTFS a nie o FAT 32...


środa, 21 kwietnia 2004, 12:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 21 kwietnia 2004, 08:47
Posty: 11
Post 
CHodzilo jednak o FAT32, ktory ze wzgledu na wielkosc klajstrow jest odpowiedniejszy do przechowywania duzych plikow. System NTFS powoduje ze klajstry sa mniejsze a przez to zapisywanie na nim wielogigowych plikow AVI trwa dluzej ... Tak mi to wytlumaczyli informatycy :-) Tak czy inaczej oczywiscie dysk przeznaczony do edycji powinien tylko do niej byc przeznaczony a system i program edycyjny powinny byc na na na drugim - mniejsze zuzycie mechaniczne i wiesza szybkosc dzialania dyskow ... ufff :-) szkoda ze nadal nikt mi nie powiedzial jak stworzyc menu 16x9 w Ulead DVD Workshop 2 ...


środa, 21 kwietnia 2004, 15:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Witam.
FAT 32 ogranicza wielkość pliku do 4 Gb, a wielkośc klastra można ustawiać w określonym przedziale, nawet przy NTFS.
Co do Workshopa nie odpowiem, bo nie uzywam.
Pozdrawiam


środa, 21 kwietnia 2004, 17:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 00:01
Posty: 255
Post 
Większość kamer D8 ma możliwość odtwarzania kaset Video8 i Hi8,
Kamera D8 oprócz tego że może odtwarzać Video8 i Hi8 może w przypadku gdy ma DVin i AVin służyć jako konwerter analogowo-cyfrowy z kartą FireWire, zastępując drogie karty Video, oczywiście nie zastąpi szybkości renderingu, ale to nie jest takim problemem.

Zanim zakupisz konkretny model D8 sprawdź czy ma DVin i AVin.
Ogólnie wszytkie produkowane od połowy 2002r kamery D8 są już kiepskiej jakości z pożal się optyką...


środa, 21 kwietnia 2004, 21:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Rafal napisał(a):
Witam.
FAT 32 ogranicza wielkość pliku do 4 Gb, a wielkośc klastra można ustawiać w określonym przedziale, nawet przy NTFS.


Chyba miałeś na myśli 2 GB. Wszystko zależy od oprogramowania. Większość kart montażowych (przynajmniej te, którymi się interesowałem i moja) posiadają oprogramowanie, które omija tę niedogodność. Nie wgryzałem się w temat, ale praktycznie zauważyłem różnicę między NTFS i FAT32 na korzyść FAT32. Kombinowałem z NTFS-em i klastrami, ale w końcu dałem sobie spokój i wróciłem do starego systemu plików.


poniedziałek, 10 maja 2004, 02:45
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL