Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 20:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Wejscie/wyjscie S-VIDEO - Poczatkujacy pyta 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Wejscie/wyjscie S-VIDEO - Poczatkujacy pyta
Witam. Zakupilem wlasnie kamere JVC GR-D 33 ER. Zgodnie ze specyfikacja producenta kamera ta posiada WE/WY S-VIDEO, WE ANALOGOWE (i oczywiscie WE/WY DV). Z mojej szczatkowej wiedzy na ten temat sadzilem ze po zakupie kabla S-VIDEO (choc na opakowaniu jest napis SVHS a przeciez to system zapisu na tasmie) i podlaczeniu kamery do magnetowidu PANASONIC poprzez przejsciowke S-VIDEO --> SCART (EURO) ujrze obraz na kamerze aby moc go zgrac. Niestety nic z tych rzeczy. Nie wiem czy cos zle robie, ale co tu mozna zle podlaczyc. Oczywiscie sygnal "puszczony" z druga strone z kamery do magnetowidu dla obraz tyle ze czarno-bialy ale juz znalazlem tu na forum co trzeba z tym zrobic. Co mnie zaskoczylo to w instrukcji nie ma mowy o WE S-VIDEO tylko o WY S-VIDEO. A znow na forum wyczytalem ze wlasnie trzeba czasami wlaczyc to WE w menu kamery. Wlasnie w angielskiej wersji instrukcji do tej kamery jest to wlasnie opisane ze w menu nalezy wlaczyc to WE-S-VIDEO, a w mojej kamerze nie ma takiej opcji. Znalazlem rowniez info na tym forum ze ludzie mieli klopoty z przegrywanie wlasnei z magnetowidu PANASONIC na kamery JVC, ze wzgledu na brak sygnalu z odpowidnim zakresie dla JVC. Moze w tym lezy sprawa pogrzebana ? Ktos potrafi mi pomoc w tej sytuacji ? Bede wdzieczny za odpowiedz


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 08:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
po 1) w jvc dv4000 faktycznie trzeba wlaczyc funkcje analog in w menu, kamery sa podobne sadze ze u ciebie jest tak samo,
po 2) twoj problem wynika z uzycia przejsciowki svideo-euro, ta akurat dostarczona z kamera dziala tylko w jedna strone, po prostu jest to niepelne euro, albo uzyj cinchy, albo musisz kupic/zrobic kabelek z pelnym euro


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tommy napisał(a):
po 1) w jvc dv4000 faktycznie trzeba wlaczyc funkcje analog in w menu, kamery sa podobne sadze ze u ciebie jest tak samo,
po 2) twoj problem wynika z uzycia przejsciowki svideo-euro, ta akurat dostarczona z kamera dziala tylko w jedna strone, po prostu jest to niepelne euro, albo uzyj cinchy, albo musisz kupic/zrobic kabelek z pelnym euro


ad.1 no wlasnie tej funkcji nie ma w menu zebym mogl wybrac :)
ad.2 jesli ta przejsciowka dziala w jedna strone, to gdzie mozna kupic taki kabelek dzialajcy w dwie strony, ktory z jednej strony bedzie mial cos podobnego do JACKA (podlaczanego do kamery) a z drugiej "pelne" EURO, a moze mozna kupic taka przejsciowke dwukierunkowa (jak rozpoznac ze dziala ona w 2 strony?) ?


wtorek, 6 kwietnia 2004, 08:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Odnosnie ad.2 to znalazlem juz taka przejsciowke na Allegro, ktora dziala w dwie strony, ale czy to wystarczy, jesli w kamerze nie ma mozliwosci wyboru w menu wlaczenia wejscia S-VIDEO ?


wtorek, 6 kwietnia 2004, 08:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
niestety nie znam na tyle twojej kamery, po prostu musisz dokladnie poczytac instrukcje do kamery, ewentualnie mail do jvc polska


wtorek, 6 kwietnia 2004, 15:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W GR d30 jak włączysz kabel s-video to kamera widzi ten sygnał, a jak podłączysz compozit(czincz) to automatycznie widzi compozita, to nie problem, Problem się zaczyna jak chcesz wyciągnąć sygnał s-video z Euro, kolega Matrix pisał ze trzeba specjakną przejściówkę polecaną przez JVC i chyba ma rację bo mi się jeszcze nie udało wprowadzić sygnału s-video z euro


niedziela, 11 kwietnia 2004, 10:51
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki za powyzsze odpowiedzi. Kupilem przejsciowke na Allegro, ale nadal efekt ten sam. Kamera automatycznie nic nie wykrywa. Moze to kwestia tego ze musi byc jakas specjalistyczna przejsciowka JVC ???
Pisalem do serwisu JVC Polska. Ale po 2 tygodniach brak odpowiedzi. Czy to normalne ? Czy moze zlewaja klienta ?


piątek, 16 kwietnia 2004, 10:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
1. to nornalne
2. zlewaja klienta


piątek, 16 kwietnia 2004, 10:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeszcze sie zastanawialem na opisanym wczesniej na tym forum problemem poziomu sygnalu pomiedzy magnetowidem firmy Panasonic a kamera JVC. Tak sie sklada ze zarowno telewizor jak i magnetowid mam firmy Panasonic, moze w tym lezy caly problem ?
I jeszcze pytanie drugie: taka specjalna przejsciowke JVC gdzie mozna kupic ? Jakies namiary ?


piątek, 16 kwietnia 2004, 12:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
- co do wtyczki, po prostu musisz miec podlaczone w euro piny wyjsciowe, w przypadku s-video sa to luminanacja + masa i chrominancja + masa, znajdz schemat euro na necie i zobacz jak masz podlaczone u siebie

- na moje pytanie do jvc polska dostalem odpowiedz od nich na drugi dzien


piątek, 16 kwietnia 2004, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
Przemo30 napisał(a):
I jeszcze pytanie drugie: taka specjalna przejsciowke JVC gdzie mozna kupic ? Jakies namiary ?


nie kupuj zadnych specjalnych przejsciowek, wez kabelek euro-svideo ktory masz i przelutuj kabelki odpowiednio we wtyku euro, jesli sam nie chcesz tego robic idz do jakiegokolwiek zakladu rtv i powiedz co chcesz uzyskac i ci zrobia
jesli tylko faktycznie kamera obsluguje s-video in to musi to dzialac


piątek, 16 kwietnia 2004, 12:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hmm ale ja juz mam jedna przejsciowka IN/OUT do EURO/S-VIDEO. Moze to jest kwestia poziomu sygnalu jaki daje magnetowid PANASONIC ? I po prostu jak ktos juz wczesniej pisal taka kombinacja PANASONIC --> JVC nie bedzie dzialac ?


piątek, 16 kwietnia 2004, 12:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
nie slyszalem o takim czyms, jesli tak by bylo w istocie to bylbym BARDZO zdziwiony
sygnal na we/wy przeciez musi miec odpowiednie parametry,
probowales inny magnetowid ? sprobuj i bedziesz wiedzial


piątek, 16 kwietnia 2004, 13:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL