Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 03:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wejście DV - często z niego korzystacie ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 1 czerwca 2004, 09:22
Posty: 7
Post Wejście DV - często z niego korzystacie ?
Czy wg Was warto dopłacić i wybrać kamerę z wejściem DV ? Przeglądając parametry różnych kamer zauważyłem, że gdybym zrezygnował z wejścia DV to mógłbym wybrać kamerkę z np. większym zoom-em.
Ciekaw jestem jak Wam praktycznie sprawdza się ten bajer, czy często korzystacie z wejścia DV w kamerze? Dzięki za odpowiedzi!


wtorek, 1 czerwca 2004, 09:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2003, 20:32
Posty: 156
Lokalizacja: Kaczyce
Post To zależy
Jesli ten zoom jest optyczny a nie cyfrowy to może warto się skusić. DV-in może być dobry jak często przensisz nagrane filmy np. z jednego TV do drugiego. Ale jesli nie korzystasz z takich opcji to nie jest ona konieczna. Chciaż mnie się wydaje, że lepiej taki bajer mieć nić potem jak będzie nagle konieczny szukać innej formy przeniesienia danych :!:

_________________
Pozdrawiam

dnc



Mój sprzęt:
Kamera: JVC GR-DV700E
Grafika: Gainward PP2100LE TV/DVI
Obróbka video:Pinnacle Studio 9.1 PL
Kontakt: GG: 4926855
Obrazek


wtorek, 1 czerwca 2004, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
Ja bym wybrał DV-IN. Bez zastanowienia.

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


wtorek, 1 czerwca 2004, 10:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
same wejscie/wyjscie dv to mało musi miec jeszcze wej/wyj analogowe
wtedy moze słuzyćjako konwerter analogowo-cyfrowy

a to sie bardzo przydaje


wtorek, 1 czerwca 2004, 10:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Mając tylko kontroler fire wire, lub też kartę video jedynie z portami
IEE 1394 jak inaczej nagrasz materiał chociażby na kasetę VHS nie mając aktywnego wejścia w kamerze, która w takim układzie działa jako konwerter DV na analog?
Drugi temat, to każda kamera ma wejście LINE IN jedynie trzeba je aktywować, ale to już temat na inną rozmowę :)


wtorek, 1 czerwca 2004, 10:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Dodatkowo jak masz 2 kierunkowy port cyfrowy to przez kamerę możesz mieć podgląd na monitorze w czasie edycji na komputerze. Musisz sobie postawić zasadnicze pytanie czy będziesz dokonywał montarzu nieliniowego na komputerze czy ma to być tylko filmowanie i od razu zgrywanie z kamery na np. vhs.


wtorek, 1 czerwca 2004, 12:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 1 czerwca 2004, 09:22
Posty: 7
Post 
Do montażu nieliniowego filmu na kompie pewnie trzeba mieć porządnie skonfigurowany, mocny komputer. Nie sądze aby Duron 1GHz i 256 MB RAM dało radę.
W przedziale 2000 - 3000 chyba tylko kamery Canona, np MV - 600i, mają konwerter analog-cyfrowy. Myślałem także nad Panasoniciem NV - GS11 lub GS22 ale one mają tylko chyba wy analogowe.


środa, 2 czerwca 2004, 12:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Mając tylko kontroler fire wire, lub też kartę video jedynie z portami
IEE 1394 jak inaczej nagrasz materiał chociażby na kasetę VHS nie mając aktywnego wejścia w kamerze, która w takim układzie działa jako konwerter DV na analog?


Jak to jak ? Padłącza się kamerę do magnetowidu i już. Niby dlaczego brak DV-in jest przeszkodą w nagraniu na kasetę VHS. Pomijając oczywiście sens takiego działania. Po co wtedy kamera cyfrowa ?

Pit. napisał(a):
Dodatkowo jak masz 2 kierunkowy port cyfrowy to przez kamerę możesz mieć podgląd na monitorze w czasie edycji na komputerze. Musisz sobie postawić zasadnicze pytanie czy będziesz dokonywał montarzu nieliniowego na komputerze czy ma to być tylko filmowanie i od razu zgrywanie z kamery na np. vhs.


Odpowiedziałem, sobie na zasadnicze pytanie: tak, będę dokonywał montażu nielinowego, no i co ma z tym wspólnego DV-in? Przecież, można cały materiał zgrać na twardy, zmontować i wypalić np. na DVD. Więc po co DV-in (przy montażu nielinowym)?
I na koniec. Po co wogóle wspominać o VHS. Nie po to kupuję się kamerę cyfrową żeby to potem przegrać w sytem analogowy. Przecież to bez sensu.


środa, 2 czerwca 2004, 17:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
:) DV-IN serio ma sens. Pewnie, że możesz wszystko nagrywać na DVD tylko od razu tracisz jakość, bo DVD to nic innego jak MPEG. A VHS też jest przydatne i wbrew pozororom dość często się tego używa bo każdy prawie ma odtwarzacz VHS a nie każdy ma DVD, druga sprawa to kompatybilność. Przy VHS jest 100% pewności, że ktoś to odtworzy a z DVD już gorzej... Jak Ci braknie miejsca na twardzielu to będziesz kasował pliki, albo gonił do sklepu po płytkę DVD a mając DV-IN nagrywasz na kasetkę z której wgrałeś więc koszt 0zł, czas (mpeg się długo liczy) i jakość! Wg mnie DV-IN jest warte - może nie swej ceny ale posiadania. A to, ze każda kamera ma 2kierunkowe wejscie... tak, bo taka jest chyba specyfikacja techniczna tego portu, że nie może być jednokierunkowy ale niektórzy producenci dość porządnie się zabezpieczyli i z tego co wiem nie każdą kamerę da się odblokować. Znaczy - dla czepliwych - da się ale wiąże się to ze zmianą fizycznych części w kamerze i z tego co się orientuje bylby to spory koszt...
A co do "Duron 1GHz i 256 MB RAM" i montaż nieliniowy. Da radę i jeszcze zostanie :) tylko będzie wolniej się liczyć trochę. Sam mam jeden taki komputer (1GHz tylko Athlon i troszkę więcej ramu) i w porównaniu z 2,4 GHz Pentiumem (to juz drugi) na prawdę nie jest 2,5 raza wolniejszy. Da się pracować :)

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


środa, 2 czerwca 2004, 18:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Cytuj:
Niby dlaczego brak DV-in jest przeszkodą w nagraniu na kasetę VHS

Darkowi A. najprawdopodobniej chodziło o to, że chcesz montować film. A żeby go zmontować trzeba go najpierw wrzucić do kompa - potem montaż i... ??? I co ? Przegrasz z kompa na VHS ? Można ale jakość marna. Więc właśnie o to chodzi, że za pomocą DV-IN zgrywasz spowrotem zmontowany materiał na kamerkę i z kamerki na VHS. Osobiście sam tak robie i uważam to za dobry sposób ze względu na JAKOŚĆ. Przesył po firewire nie niesie ze sobą jakichkolwiek strat jakości. Osobiście uważam, że konwertowanie materiału na DVD a potem przegrywanie na VHS jest niezbyt wygodne i domowych warunkach straty jakości są zauważalne...
Pozdrowienia !

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


środa, 2 czerwca 2004, 18:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Mn1s1ek chylę Ci czoła wyręczyłeś mnie z długiej odpowiedzi, dokładnie o montaż w kompie mi chodziło i zapis tego na VHS, zastanawia mnie jednak czy Twoja kamera nie jest w tykim układzie konwerterem "w locie" DV na analog bez konieczności nagrywania kamerą?


środa, 2 czerwca 2004, 19:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Czegoś chyba nierozumiem. Więc proszę prześledzić mój tok rozumowania. Jestem nowicjuszem.
Jeżeli przegram materiał z kamery na kompa, zmontuję sobie to mogę:
1. wykorzystać wyjście karty graficznej oraz audio karty muzycznej i nagrać wszystko na (S)VHS bez ŻADNEJ straty jakości.
2. poddać konwersji do mpeg2 i wypalić na płytkę DVD
3. poddać konwersji DIVX, XVID i wypalić na płytkę CD.

Więc po co W TAKIM PRZYPADKU wejście cyfrowe DV IN?

Chyba przegrany materiał na HDD 60GB łatwiej zmontować niż wykorzystując kamerę?


czwartek, 3 czerwca 2004, 08:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Alchemik napisał(a):
Czegoś chyba nierozumiem. Więc proszę prześledzić mój tok rozumowania. Jestem nowicjuszem.
Jeżeli przegram materiał z kamery na kompa, zmontuję sobie to mogę:
1. wykorzystać wyjście karty graficznej oraz audio karty muzycznej i nagrać wszystko na (S)VHS bez ŻADNEJ straty jakości.
2. poddać konwersji do mpeg2 i wypalić na płytkę DVD
3. poddać konwersji DIVX, XVID i wypalić na płytkę CD.

Więc po co W TAKIM PRZYPADKU wejście cyfrowe DV IN?

Chyba przegrany materiał na HDD 60GB łatwiej zmontować niż wykorzystując kamerę?


I tu się grubo mylisz - pkt1. Bez żadnej straty jakości masz materiał tylko na wyjściu fire wire.


czwartek, 3 czerwca 2004, 09:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No dobra, ale skoro (S)VHS jest sam w sobie gorszej jakości to czy faktycznie zauważalna jest różnica w nagrywanym materiale z wyjścia S-video karty graficznej (tak oglądam DIVX) w porównaniu z wyjsciem FireWire. Wideo w jednym i drugim przypadku obniży jakość.
Czy nie mam racji?
Idąc twoim tokiem rozumowania to każde złącze osłabia sygnał. Co z tego, że nagram sygnał identyczny z DV, skoro przy nagrywaniu wykorzytywane jest S-video a do odtwarzania Euro.
Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

Jedyny argument który znajduje za DV-IN to możliwość przechowywania nagrań na kasetach. (tylko jakim kosztem?? płyta DVD 4zł płyta CD 1zł kaseta 40zł, nagrywarki DVD można kupić za 300zł więc przy więcej niż 10 taśmach DVD wychodzi taniej, nie wspominając o innych korzyściach :-)) Oczywiście materiał na kasetach DV jest w najlepszej możliwej jakości, ale kto za każdym razem żeby obejrzeć wspomnienia z wakcji będzie wyciągał kamerę i podłączał do TV.
Czekam na dalsze komentarze.

I pytanko w co lepiej zainwestować tą różnicę w cenie wynoszącą ok 300zł w nagrywarkę DVD czy DV-IN.

Nowicjusz


czwartek, 3 czerwca 2004, 10:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Alchemik - masz 100% racje. Inwestowanie w wejscie DV bylo oplacalne gdy nagrywarki DVD kosztowaly ponad 1000PLN. Przy bitrate 9000 MPEG2 jest juz bardzo dobry (oczywiscie jezeli uzyjemy dobrego programu do kompresji) i jezeli nasz film nie jest bardzo dynamiczny nie ma szans zauwazyc straty jakosci z DV->DVD. A VHS idzie juz do lamusa i jak juz koniecznie musimy podzielic sie z kims kaseta VHS to mozna uzyc wyjscia AV karty graficznej - VHS to i tak waskie gardlo jezeli chodzi o rozdzielczosc - karta video ma na pewno lepsze parametry niz typowy magnetowid. A jezeli chcemy cos nadrac na DVD z kasety VHS - to mozemy rownie dobrze uzyc karty telewizyjnej - kosztuje to zwykle mniej niz doplata do wejscia DV a zawsze mozemy uzyc ja do ogladania TV na komputerze. We wszystkich normalnych krajach (poza UE) wejscie DV jest standardem, tylko eurokraci wymislili sobie wyzsze clo na magnetowidy (kamera posiadajaca wejscie DV/AV jest magnetowidem). Po co wiec przeplacac?


czwartek, 3 czerwca 2004, 10:28
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL