Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 20:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 cyfrówka -analog jaka RÓŻNICA??? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 18 czerwca 2004, 12:33
Posty: 7
Lokalizacja: bydgoszcz
Post cyfrówka -analog jaka RÓŻNICA???
witam zamierzam kupić kamerke, prosze szanownych znawców o wyjaśnienie ww pytania....dzięki!!!!

_________________
pepe


piątek, 18 czerwca 2004, 19:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Kamery cyfrowe różnią się od kamer analogowych sposobem zapisu materiału: cyfrówki zapisują materiał w postaci cyfrowej a analogówki w analogowej. Wiem, że to trywialnie brzmi ale tak jest. Reszta bardzo podobna...

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


sobota, 19 czerwca 2004, 23:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2004, 23:30
Posty: 4
Lokalizacja: Krakow
Post 
Nagrania z analoga z czasem beda tracily na jakosci (np. biala linia w miejscu gdzie jest zalamana tasma, biale kropeczki gdzieniegdzie, wizja jakbys ogladal stara tasme z wypozyczalni).
Natomiast z cyfrowki to wizje albo masz (gdy tasma jest OK) albo jej nie ma (gdy tasma jest uszkodzona)
Przy archiwizacji nagran np. na CD z cyfrowki nie ma strat, natomiast z analoga sa straty.
To tyle na moja skromna wiedze, moze zostane skrytykowany przez wyjadaczy, ale tak wlasnie odbieram ta roznice. Pozdro.


niedziela, 20 czerwca 2004, 00:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post re
no, tak to by wyglądało...różnica co by nie mówić jest...
czy aby połączyć kompa z kamerą potrzebny jest kontroler firewire? (wiem, że durne pytanie, ale na tych wejściach i wyjściach to się zupełnie nie znam)


niedziela, 20 czerwca 2004, 00:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Do podłączenia potrzebna jest karta Fire Wire lub profesjonalna karta DV jesli masz wyjście/wejście DV/ iLink na kamerze cyfrowej, możesz także podłączyć kamerę poprzez port USB jesli kamera taki posiada, lecz obraz często się "rwie" (nie jest płynny).


niedziela, 20 czerwca 2004, 14:05
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
domyslam sie ze potrzebujesz kamery do domowych zastosowan, wiec odpusc sobie analogowa. zeby z cyfrowej przeniesc zdjecia potrzebujesz karty firewire (ieee1934 lub ilink - to inne nazwy tego samego zlacza). przez usb mozesz podlaczyc kamere ale wtedy bedzie dzialac najwyzej w trybie kamery internetowej, bo jakosc przesylanego przez usb sygnalu jest kiepska (niska rozdzielczosc i ilosc klatek na sek.)


niedziela, 20 czerwca 2004, 14:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 00:38
Posty: 5
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
ja? tak, całkowicie do zastosowań domowych i kamera, którą sobie upodobałem ma wyjście av (czyli chyba to tv) i dv (czyli iee1394). Ok, muszę sobie kupić kontroler firewire do kompa i co będę mógł dzięki niemu robić? wiem już, że przesyłać zdjęcia (w jakim one są formacie?), a czy mogę przesłać, np. godzinne nagranie jakiegoś przedstawienia dziecka w szkole i sobie go poobrabiać, a potem nagrać? I ile to zajmie miejsca na dysku?

_________________
nie bierz życia na serio- i tak nie wyjdziesz z niego żywy, bo tylko w dżemie siła drzemie!


niedziela, 20 czerwca 2004, 18:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Wszystko
1 godzina materiału DV zajmuje około 13 Gb. Wszystko będziesz mógł zrobić z tym mateiałem. Oczywiście zależy jakie oprogramowanie zastosujesz. Jeśli nie luibisz problemów z montazem polecam prosty intuicyjny program Studio 7, studio 8, studio 9. Wszystko wersje sa fajne. Studio 9 najfajniesza.


poniedziałek, 21 czerwca 2004, 09:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Jeśli będziesz kupował kontroler FireWire to zwróić przy zakupie uwagę czy jest dołaczony do niego jakiś soft do obróbki. Czasem można spotkać kartę nieco droższą, ale z softem, tyle że jedynie Ulead lub Pinnacle są warte uwagi z tego rodzaju softu bundlowanego.


piątek, 25 czerwca 2004, 13:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: gopro7 i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL