Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 17:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Czyżby Sony TRV120E było badziewem? Nikt o niej nie mowi... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Czyżby Sony TRV120E było badziewem? Nikt o niej nie mowi...
Zamierzam kupic kamere digital8 , Sony TRV120E ... Przejrzalem kawalek forum i chyba nikt tu o tym modelu sie nie wypowiadal. Czyzby byl kiepski ? Prosilbym o jakies opinie...

A przy okazji: zapytanie do ludzi, ktorzy maja pewne doswiadczenie w zabawie z kamerami cyfrowymi - podobno godzina zgranego filmu to 13 GB zajetego miejsca!! Rozumiem ze tyczy sie to filmu zgranego "na czysto" bez zastosowania kodekow itp. ?

Z gory dzieki za odpowiedz


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 00:08
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post Re: Czyżby Sony TRV120E było badziewem? Nikt o niej nie mowi
Prozac napisał(a):
Zamierzam kupic kamere digital8 , Sony TRV120E ... Przejrzalem kawalek forum i chyba nikt tu o tym modelu sie nie wypowiadal. Czyzby byl kiepski ? Prosilbym o jakies opinie...


Co do SONY TRV 120E to się nie wypowiem bo nie znam tego modelu. Zastanów się jednak czy rozważyłeś wszystkie ZA i PRZECIW formatu Digital8.

Prozac napisał(a):
A przy okazji: zapytanie do ludzi, ktorzy maja pewne doswiadczenie w zabawie z kamerami cyfrowymi - podobno godzina zgranego filmu to 13 GB zajetego miejsca!! Rozumiem ze tyczy sie to filmu zgranego "na czysto" bez zastosowania kodekow itp. ?
Z gory dzieki za odpowiedz


Tak - godzina zgranego z kamerki filmu to ok 13 GB. Jeśli zgrana jest oczywiście przez fire-wire. Przy takim połączeniu materiał filmowy z kamery jest KOPIOWANY (bez jakichkolwiek zmian i strat jakości) na dysk w formacie takim jakim został zarejestrowany na taśmie - czyli skompresowany wewnętrznym kodekiem kamery do formatu DV (bodajże 1:4).

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 07:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Cóż... Za i przeciw digital8? Przede wszystkim zaważył tu fakt, że męczy mnie już praca na analogowym Panasonicu z '98, a mam okazję kupić właśnie Sony TRV120E w całkiem korzystnej cenie.

Zanim zgromadził bym forsę na jakieś miniDV, dawno wymyślono by już nowy, lepszy format zapisu ;-)

Zresztą nie lubię malutkich kamer :wink:

Dzięki za odpowiedz. A przy okazji - skoro "czysty" film zgrany z DV zajmuje 13GB, to chyba nawet po kompresji jakimś kodekiem, zajmuje baardzo dużo miejsca ( o ile, nie chcemy oglądać samych pikseli ;-)).
Zależy mi po prostu na archiwizacji swoich filmów na CD, a to co czytam a propos zapisywania filmów z cyfrówek, przyprawia mnie o dreszcze...


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 08:04
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Prozac napisał(a):
Zależy mi po prostu na archiwizacji swoich filmów na CD, a to co czytam a propos zapisywania filmów z cyfrówek, przyprawia mnie o dreszcze...


Więc jeśli nie jesteś maniakiem jakości obrazu siedzącym z lupą pół metra od telewizora i wyszukującym makrobloków to jest kilka patentów...
Jako, że nie dorobiłem się jeszcze nagrywarki DVD i nie nastąpi to raczej w najbliższym czasie skupiłem się na formacie SVCD. Tak więc moje filmiki z cyfrówki przerabiam ProCoderem 1.5 na format SVCD, następnie Ulead Media DVD Factory 2.0 do prostego autoringu DVD i mam płytkę CD z 30-40 minutowym materiałem, który wrzucam do stacjonarnego odtwarzacza DVD i cieszę się czystym, bardzo dobrym, ostrym obrazem na TV ''29. Jakość o wiele lepsza niż VHS, żadnych zacięć ani kaszany przy szybkim ruchu.

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 08:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Rozumiem. To dobrze, bo juz zaczynałem się bać, a przed oczyma miałem wizję tunera tv i analoga po kres swych dni 8O ...

Ciekaw natomiast jestem, jak pracuje się na takim - załóżmy - 4 GB pliku. Tzn. jak radzą sobie z takimi potworami programy do montażu, chociażby Premiere czy dodawany do FireWire "MGI Video" - obrobka zwyklego avika zrzuconego przez s-video potrafi być męcząca, a co dopiero takie wielkie pliki ?


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 08:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 00:01
Posty: 255
Post Re: Czyżby Sony TRV120E było badziewem? Nikt o niej nie mowi
Prozac napisał(a):
Zamierzam kupic kamere digital8 , Sony TRV120E ... Przejrzalem kawalek forum i chyba nikt tu o tym modelu sie nie wypowiadal. Czyzby byl kiepski ? Prosilbym o jakies opinie...

A przy okazji: zapytanie do ludzi, ktorzy maja pewne doswiadczenie w zabawie z kamerami cyfrowymi - podobno godzina zgranego filmu to 13 GB zajetego miejsca!! Rozumiem ze tyczy sie to filmu zgranego "na czysto" bez zastosowania kodekow itp. ?

Z gory dzieki za odpowiedz



Cóż, Sony D8 są słabe optycznie, w szególności modele z samego dołu cenowego, ale trzeba rozważyć inny aspekt tego problemu:
Sony TRV120 ma CCD 1/4 800.000 ( 400.000 efekt.) przy F1.4 , a co za tym idzie nie jest aż tak źle
Obiektyw F1.4 jest dużo jaśniejszy od np. F1.7, czy F1.8 i tym kamera nadrabia ...
Śnieżenie występuje ( rozmycie kolorów ), i to dosyć spore w słabym świetle , więc trzeba doświetlać porządnie, lub używać jednego z programów AE, używanie programu AE w pomieszczeniu minimalizuje szum, ale też obraz jest lekko rozmyty, no i trzeba przełączyć Fokus na manual...

Są za i przeciw kamer D8 z dolnej pólki,

rada,
Chcesz D8 z prawdziwego zdażenia, poszukaj kamer z megowym CCD z serii D8 TRV725, 730, 828, 838, no może też być TRV740

1 godzina 13gb na dysku ( pełny pal ) bez kompresji
----------------------------------------------------
WHT BAL, ZEBRA, Info EXPO, DVin, AVin w D8 - aktywacja


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 09:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Prozac napisał(a):
Ciekaw natomiast jestem, jak pracuje się na takim - załóżmy - 4 GB pliku. Tzn. jak radzą sobie z takimi potworami programy do montażu, chociażby Premiere czy dodawany do FireWire "MGI Video" - obrobka zwyklego avika zrzuconego przez s-video potrafi być męcząca, a co dopiero takie wielkie pliki ?


Programy montażowe bez problemów radzą sobie z takimi 4 GB plikami a nawet i z większymi (NTFS) bo nie o wielkość pliku tu chodzi tylko raczej o rodzaj kompresji zastosowany w takim pliku. Sam możesz spróbować jak się obrabia 4 GB AVI DV a jak 400 MB AVI DivX :-) Programy montażowe takie jak Ulead Media Studio, Vegas Video czy Adobe Premiere mają na różne sposoby rozwiązane kwestie wyświetlania podglądu i operacji na plikach źródłowych. I napewno nie wygląda to tak, że pliki w całości wczytywane są i używane do podglądu, montowania czy jakiegokolwiek zmieniania bo wtedy nie wystarczyłby Ci Pentium 10 GHz :-)
Nie znam programu MGI Video ale myślę, że po odpowiedniej konfiguracji no i przy odpowiednim sprzęcie można komfortowo pracować. Ja np. mam (proszę się nie śmiać) Durona 700 + 192 MB RAM i montuję !!!!! Fakt - niezbyt komfortowo ale montuje. A rendering zapodaje na noc bo trwa niemiłosiernie długo. Chodzi o to, że nie trzeba mieć P4 3,2 GHZ HT i 1 GB RAM, żeby zająć się montażem. Najważniejszym jest dobrze skonfigurować używany program i dobrać system operacyjny - tu wyboru raczej nie masz zbyt wielkiego bo zostaje Winda XP lub 2000 - obsługa systemu plików NTFS a co za tym idzie plików większych niż 2 (4) GB.
Pozdrowienia !

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 10:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wielkie dzięki panowie za odpowiedzi. Trochę rozjaśnił mi się obraz korzystania z cyfrówek :-)


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tylko nie 740!!! - plastikowy obiektyw, ktory strasznie smuży uniemozliwia sensowna prace przy otwartej na max przyslonie. Wczesniejsze (do 730 chyba) mialy lepsze obiektywy.


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 17:05
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No cóż. Sprzęt już w sumie w drodze, FireWire zaraz montuję. Wypadałoby się chyba na forum zarejestrować :-)


wtorek, 3 sierpnia 2004, 12:05
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL