Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 05:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Canon xm1 - proszę o pomoc 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Canon xm1 - proszę o pomoc
Dzieńdobry!
Mam jutro filmować chrzciny dla brata a przedwczoraj podczas filmowania w domu (dosyć długiego) po 20 min materiału zaczęły się pojawiać zakłócenia na taśmie- kwadraty ale co jakiś czas i tylko po lewej stronie obrazu. Pojawiły się też zakłócenia dzwięku. Kasety drugi raz nagrywane sony premium, wiec myślałem że to wina powtórnego nagrania ale na nowych tdk też tak się działo. czy to może być wina zabrudzenia głowicy?
nie mam akurat jak zakupić kasety czyszczącej bo mieszkam na prowincji. Spróbowałem trochę poprzeglądać na podglądzie w przód i wstecz a potem zastosowałem ciągłe nagrywanie przez 2 kasetki. Efektem jest to iż dropy zmalały i są coraz żadsze ale mimo to delikatnie się zaznaczają.
co zrobić ?
przeczyścić spirytusem? jak to uczynić aby nie narobic głupstw- kamera na jutro musi być używalna

mam jeszcze jedno pytanie- zastanawiam się czy nie mam uszkodzonego mikrofonu - gdy go delikatnie nacisnę od góry to leciutko się odchyla od uszczelniającej gumki ( sam mikr. jest przykręcony od spodu 1 śrubką) czy to jest normalne? do tej pory nigdy go nie starałem się sprawdzać i wyszło to przypadkiem. Może to jest winne tym zakłóceniom na obrazie?
jeśli ten mikrofon powinien bardzo sztywno być zamocowany to napiszcie proszę
pozdrawiam
Andre


sobota, 28 sierpnia 2004, 17:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
przeczysciłem spirytuskiem i chodzi jak żyleta! ktoś powie że jestem głupek bo tak zrobiłem z kamerą za 10 koła ale co mi tam...

może jednak znajdą się użutkownicy xm1 którzy powiedzą coś na temat mikrofonu, nie mam porównania, nie znam nikogo u kogo mógłbym to sam zweryfikować. pomóżcie proszę, boję się go nawet dotykać
andre


piątek, 10 września 2004, 13:00
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post 
U mnie mikrofonik też tak lata poprostu jest zamocowany na elastycznej gumie. Jeżeli filmujesz głośne imprezy koniecznie go wymień bo za tydzień napiszesz że byłeś na imprezie i przesterowalo ci basy. Pozdrawiam.


sobota, 11 września 2004, 02:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post 
Jak gdyby coś pisz gg 7170798.


sobota, 11 września 2004, 02:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post 
nam lepszy sposob na czyszvczenie glowicy w canonie benzyna i paczka zapalek lsni jak nowa!!! polecam!

_________________
=---TranceKostek---=


wtorek, 14 września 2004, 19:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a co masz konkretnie przeciwko czyszczeniu spirytusem skoro facetowi podziałało i nie napisał że zepsuł lub padł mu sprzęt?
że niby jak do niedawna to robiono?
czy ty stary wogóle byłeś kiedyś na jakims serwisie na jego zapleczu?
człowieku, tam się soczewki dvd ,cdików i innych przeciera twardą szczoteczką bez pierd...się że może się odkleić
a myślisz że co robią w serwisie z twoją kamerką jak ją zanosisz bo masz dropki? biorą pierwszą lepszą zjechaną kasetkę czyszczącą, nie patrzą czy mokrą czy sucha i jadą ( juz sobie przypominam jak ktoś napisał że zamiast wkładać kasetkę najlepiej oddać do serwisu) i skasują 200 zł, robota się zaczyna w momencie gdy defacto to nic nie da
kur..co tu dużo gadać, niejedno na serwisach widziałem, sam robiłem nawet na jednym dano mi jakąś zleżałą wódkę(!!), bo nie mieli czasu abym sobie na szybko pomógł, powiedzieli że co ma nie wyparować, ciepło jest, wszystko wtedy paruje - oczywiście ciągnąłem te ich farsę bo mnie strasznie rozbawili.
czyszczę spirytusem tak długo jak żyję, zaczynałem od magnetowidów a kończę na xlsach i chodzą
wszystko można tylko trochę z głowa ( nie jak ci z tą wódką)..chociaż tak sobie myśle że jak by to była tequila....
pozdrawiam
Hugo


piątek, 17 września 2004, 22:24
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Też spróbowałem i nie żałuję. Podziałało - zamiast spirytusu użyłem sprayu Video 90.


sobota, 18 września 2004, 08:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
napisz mi gdzie najpewniej kupic taki spraj w internecie !!

_________________
----

moj sprzet:
Atari 800 Xl monitor mono-chromatyczny
klawiatura, myszka i magnetowfon na kasetki :]


sobota, 18 września 2004, 12:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
A proszę bardzo:

http://automatyka.elbiz.pl/product_info ... cts_id=488

http://automatyka.elbiz.pl/product_info ... cts_id=489

http://automatyka.elbiz.pl/product_info ... cts_id=490


sobota, 18 września 2004, 13:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
dzieki :]
znalazlem za 15 PLN na allegro :]

i jeszcze pytanko aby nie zaczynac nowego watku :]
jak sadzicie dlaczego XM-1 po jakims czasie naogol jak nie nagrywam mam wylaczona kamere i kaseta jest w srodku to po wlaczeniu sygnalizuje blad kasety ? Musze ja wyciagnac troche recznie przewinac i dalej jest ok. Raz zdazylo mi sie gdy mialem wlaczonal kamere ale na pauzie:( czy to cos powaznego ?
Bo na moj chlopski rozum to albo partia kaset ktora kupilem (chociaz to sa dwie marki: TDK i Panasonic) moze byc uszkodzona. Tak jakby silniczek za mocno zwijal tasme i nie mial sily jej pozniej pociagnac ?!

Ewentualnie jakich mark kaset uzywacie nagrywajac taka kamera ?

_________________
----

moj sprzet:
Atari 800 Xl monitor mono-chromatyczny
klawiatura, myszka i magnetowfon na kasetki :]


sobota, 18 września 2004, 17:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
miałem podobny przypadek i winny był fakt iz taśma pozostała w bezwładzie (może nie zwinięta, dociągnięta) i podczas gwałtownych ruchów kamerą gdy ją uruchamiałem nie układała się jak trzeba.
efekt się skończył a w serwisie powiedzieli mi że jak się pojawi ponownie to przeglądną mechanizm.
tak sobie myślę czy nośniki nie są aż tak diametrialnie różne pod względem technologicznym i materiałowym
używam teraz tdk, na sony premium pojawiły się dropy, zobaczę co będzie teraz

a pytanie do ciebie, bardzo dla mmnie ważne: czy jak przechodzisz swoją xm1 w pauzę nagrywania to słyszysz takie jakby klaśnięcie w kamerze? u mmnnie to słychać a zaobserwowałem iż winne są szkła w obiektywie kamery które "odświerzają" swoje ustawienie i uderzają plastikowymi elementami w bardzo szybkim tempie . co ciekawe jak wyłączę kamerę przez suwak to jest ono dużo cichsze lub nawet niezauważalne
czy masz takie "klaśnięcie" u siebie?


pozdrawia andi


sobota, 18 września 2004, 18:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
u mnie jest trzasniecie ale prawie nie slyszalne. Natomiast wylaczanie suwakiem jest bardziej slyszalne. Jakie kasety polecasz do tej kamerki bo ja mam caly czas problem "REMOVE CASETTE" czy jakos tak :(

_________________
----

moj sprzet:
Atari 800 Xl monitor mono-chromatyczny
klawiatura, myszka i magnetowfon na kasetki :]


niedziela, 19 września 2004, 10:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
TDK, standard ale mogą być sony premium
zastanawiam się czy można gdzieś kupić orginalne canona w normalnej cenie


poniedziałek, 20 września 2004, 15:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
wlasnie na TDK mam problem :(

_________________
----

moj sprzet:
Atari 800 Xl monitor mono-chromatyczny
klawiatura, myszka i magnetowfon na kasetki :]


poniedziałek, 20 września 2004, 18:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
thorg napisał(a):
wlasnie na TDK mam problem :(

canon zaleca stosować taśmy miniDV Panasonica do swoich kamer :mrgreen:


poniedziałek, 20 września 2004, 21:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL