Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 02:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 ciemno ze amen 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 września 2004, 23:46
Posty: 41
Lokalizacja: dolnyśląsk
Post ciemno ze amen
Jestem poczatkujacym filmowcem posiadajacym panasonica gs11
Masakra jest w pomieszczeniach gdzie nie jest wlaczone swiatlo osoby stoja przed oknem nic nie widac ludzi tylko kontur. Na LCD widac nawet dobrze, ale jak zgram na kompa przez uvs7 to o wiele ciemniej wszystko jest poprostu tragedia, jak to rozjasniac zeby bylo widac, czy poprostu wlaczac wszystkie swiatla jaie sa :-]

Co do kompresji, posiadam virtualdub ale kompresujac w standarcie to wychodzi jakos 15mb/1min kompresji jakbym chcial dac to na plyte to wychodzi jakies 1,2 gb potrzebna jest wieksza kompresja.. aha i jak mam zmienic rozdzielczosc filmu na mniejsza bo mi nagrywa i zrzuca w rozdzielczosci 720x576 a zeby nie widziec tak pikselozy po kompresji nalezaloby zmnieszyc nieco okienko (gdzie?)
uff no to tyle czyli podsumowujac: co z ciemnoscia i kompresja

ps. kamera posiada funkcke color night view gdzie obraz w ciemnych kątach rewelacja ale wystepuje bardzo duzy efekt powidoku


poniedziałek, 27 września 2004, 12:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 20:30
Posty: 89
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: ciemno ze amen
u2kc napisał(a):
Jestem poczatkujacym filmowcem posiadajacym panasonica gs11
Masakra jest w pomieszczeniach gdzie nie jest wlaczone swiatlo osoby stoja przed oknem nic nie widac ludzi tylko kontur. Na LCD widac nawet dobrze, ale jak zgram na kompa przez uvs7 to o wiele ciemniej wszystko jest poprostu tragedia, jak to rozjasniac zeby bylo widac, czy poprostu wlaczac wszystkie swiatla jaie sa :-]


Na kamerce jest taki guzik: "black light ", jak nie pomaga to dodatkowe oświetlenie.

_________________
pozdrawiam - poliot


poniedziałek, 27 września 2004, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Najlepiej unikać filmowania takich scen, przycisk "back light" co prawda poprawia sytuację ale kosztem koszmarnie przepalonego tła.
Jeśli jednak nie ma wyjścia i trzeba filmować w takich warunkach, o ile kamera posiada taką możliwośc należy uzywać ręcznej regulacji ekspozycji. W ten sposób automatyka kamery nie bedzie powodowała przyciemniania obrazu w momencie gdy w filmujemy np. osoby na tle okna + dodatkowe oświetlenie od przodu.


poniedziałek, 27 września 2004, 14:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
poliot świetna pomyłka black light (czarne światło) zapalamy i robi się ciemno? :D Wszystko fajnie, jeśli możemy zastosować funkcję back light w czasie filmowania, ale gdy już mamy materiał sprawa wygląda nieco inaczej. Swego czasu udało mi sie wydłubać z Photoshopa plugin i umieścić go w adobe premiere dający dokladnie to co umożliwiają w Photoshop tzw Wariacje. Do wyboru miałem rozjaśnianie obrazu, lub też zmianę kolorów na elementach grafiki ciemnych, półmrocznych i jasnych. Nie pamiętam teraz który to był plik, lecz nawet w standardowym premiere jest w filtrach niejaki levels, gdzie przesunięcie środkowego punktu w lewo powinno rozwiązać sprawę. Oczywiście coś kosztem czegoś obraz dostanie brzydkiego ziarna i znowu lekki blur wygładzi nam to jako tako.
Pozdrawiam gorąco


poniedziałek, 27 września 2004, 15:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 września 2004, 23:46
Posty: 41
Lokalizacja: dolnyśląsk
Post 
No dobra z ciemnoscia bede kombinowal w ustawieniach, kamera posiada funkcje automatycznej ekspozycji, ale zauwazylem ze recznie tez moge rozjasniac i sciemniac, aczkolwiek postaram sie unikac takich sytuacji.

Teraz co z ta rozdzielczoscia, zmienia sie ja czy sie nie zmienia? musi sie zmienic ale gdzie heh i jaki program najlepszy jest do kompresji i w jakim formacie najlepiej kompresowac? zeby byly zachowane proporcje
80min=>700mb=>dobra jakosc obrazu
pozdrawiam all


poniedziałek, 27 września 2004, 18:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Jak używasz VDuba to możesz przy nim zostać. Jak chcesz zmniejszyć rozdzielczość to najlepiej przedtem usuń przeplot (inaczej resultat będzie paskudny ;-)) przy użyciu filtra (sugeruję Smart Deinterlace, który dość łatwo w sieci namierzyć). Co do rozdzielczości to w VDubie jest to banalne w menu lecisz Video->Filters->Add...->Resize (tu ustawiasz rozmiar, np.: 640x480 i Filter mode na Bicubic).
Co do kompresji to wybierasz jaką chcesz Video->Compression. Proponuje Xvida, ale Divx też nie jest głupi. Koniecznie vbr i dwa przebiegi.

Pozdrawiam
Ulv

p.s.
Do operacji na materiale możesz też użyc AviSynth'a, że co, że powtarzam się ;-)

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


wtorek, 28 września 2004, 01:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 września 2004, 23:46
Posty: 41
Lokalizacja: dolnyśląsk
Post 
mam w virtual dubie filter deinterlace ten sie nadaje?
Wlasnie co to ten przeplot? czy to te kolorowe obrazki A,B miedzy scenami filmowania? ;-) heh - ulead video studio


wtorek, 28 września 2004, 16:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Hmm... przeplot to temat rzeka ;-) I ma bardzo powazne podloze historyczne. Nie będę tu jednak w to wnikał szczegółowo. Rzecz sprowadza się do tego, że jedna ramka obrazu składa się z dwóch półobrazów zapisanych odpowiednio jako linie parzyste i nieparzyste. Półobrazy odległe są od siebie w czasie o 1/50 sek. Widać to w scenach gdzie jest ruch, na pionowych krawędziach pojawiają się charakterystyczne "grzebienie". Można materiał skalować z zachowaniem przeplotu (mogę podać metodę dla vduba jak ktoś chce :-)), ale ponieważ divx i tak będzie oglądany w większości na wyświetlaczach progresywnych (ekran komputera), to warto się go pozbyć. Mozna użyć standardowego filtra z VDuba, ale on robi to mało elegancko, dlatego polecam Smarta.

Pozdrawiam
Ulv

p.s.
Można też zrobić z materiału divx 50 fps, bez przeplotu i z śliczną płynnością, ale trochę bardziej wymagającego od komputera ;-)

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


wtorek, 28 września 2004, 16:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 września 2004, 23:46
Posty: 41
Lokalizacja: dolnyśląsk
Post 
powoli zaczynam cos lapac, wiem co to za diabelstwo przeplot i wiem jak sie go pozbyc (dolozylem ten filtr smart de....) nawet skumalem ze kolejnosc filtorw odgrywa role ;-)
ALEE co do kompresji to chyba musi juz tak pozostac, ze minuta filmu wynosi okolo 15mb? czy da sie to jeszcze bardziej jakos ucisnac?
musze jeszcze poszukac spolszczenia do vdub


wtorek, 28 września 2004, 19:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 września 2004, 23:46
Posty: 41
Lokalizacja: dolnyśląsk
Post 
jeszcze jedno jak lacze filmiki w vdubie przed dodaj segment avi to dodaje mi wszystkie czesci zamiast jednej wybranej :-/


wtorek, 28 września 2004, 19:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL