Teraz jest wtorek, 17 lipca 2018, 21:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Blad C:31:23 na Sony TRV250E. Proszę o radę... 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 18 października 2004, 22:58
Posty: 3
Post Blad C:31:23 na Sony TRV250E. Proszę o radę...
Witam.

Mam kamere i problem. Kamera to poltoraroczne Sony TRV250E, a problem wyglada nastepujaco:
kamera przy wlaczeniu (odczyt/zapis) wydaje osiem podwójnych beepniec, na srodku wyswietlacza pojawia się znaczek sugerujace wyciagniecie kasety, a z boku blad C:31:23. Nie działają przyciski odpowiedzialne za przewijanie tasmy (nagrywanie, play, rewind..). Zoom, menu normalnie.
Sutuacja nie zmienia sie przy wymianie tasm (rowniez na nowa), wyciaganiu/zakladaniu akumlulatora, jego doladowywaniu, ani... czekanie na polepszenie stanu przez kilka tygodni.
Wg instrukcji pierwszy człon błędu oznacza błedy które można usunac samemu, stad moje poszukiwania. Gdzies dotarłem do tego, że reszta oznaczenia bledu oznacza blad tasmy (a raczej wielu).
Jak pokazuje google blad ten wystepuje w roznych typach Sony. Niestety na sieci nie znalazlem odpowiedzi szerszych niż "wyjmij i wloz tasme".
Moze Wy macie jakies sugestie? Czy może pomóc kaseta czyszczaca?
pozdrawiam
Glajcik


wodzu@ poczta_onet_pl


poniedziałek, 18 października 2004, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 00:01
Posty: 255
Post 
Spróbuj zresetować kamerę, ma na pewno taki czarny mały guziczek pod LCD
reset odbywa się bez wpiętego akumulatora, wystarczy nacisnąć na 1s ten guziczek i kamera ma total reset

no i czyszcząca też by się na wszelki wypadek przydała


wtorek, 19 października 2004, 07:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 18 października 2004, 22:58
Posty: 3
Post 
RESETEM naprawia sie ;-) komputery, ale okazuje sie, ze tez kamery. ZADZIALALO! Przynajmniej na kilkanascie pierwszych wlaczen/wylaczen wszystko jest ok i nie moge podciagnac tego juz pod randomicznosc.
Dzieki wielkie! Tym wieksze, ze w autoryzowanym serwisie zaspiewali mi 300zl za przyjecie kamery + ewentualne czesci. :-)
pozdrawiam
Glajcik


wtorek, 19 października 2004, 22:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Kiedyś w kamerce TRV 255E miałem po prostu niebieski ekran i nic pozatym. Mechanika chodziła a na monitorku nie było obrazu. Pomogło wyjęcie wewnetrznej baterii na kilka chwil. Pisze to bo może się komuś przyda.


środa, 20 października 2004, 16:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
"Kiedyś w kamerce TRV 255E miałem po prostu niebieski ekran i nic pozatym" - cholera, to kamery tez juz zaczeli robic na windowsie? :D Niedlugo bedziemy musieli resetowac odkurzacze, lodowki i pralki :/


środa, 20 października 2004, 17:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 00:01
Posty: 255
Post 
Jak wam niewiadomo, to każda kamera działa jak przysłowiowy komputer,
kamera ma w sobie własnie taki komputer z oprogramowaniem , które jest odpowiednio już zaprogramowane, wszystkie nastawy reguluje komputer kamery, jak się coś zatnie , no to oprogramowanie się potrafi zawiesic i tyle...
wtedy pomaga reset,
Sony maja taki reset pod LCD , a w starczych trzeba szukać małego schowanego guziczka gdzieś na obudowie

taki reset warto co jakiś czas przeprowadzać, dla poprawnej pracy oprogramowania kamery
reset działa najlepiej bez podpiętego akumulatora


środa, 20 października 2004, 18:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 18 października 2004, 22:58
Posty: 3
Post 
niestety. wygląda na to, że reset "zadziałał" przez jeden dzień i na następny przez na kilka włączeń. Wygląda jednak bardziej na to, że to był zbieg okoliczności, ponieważ kamerka postała sobie trochę ze dwa tygodnie i.... znowu ten sam błąd. Nie pomaga już ani reset, ani nic innego.

Czeka raczej mnie serwis :-(

dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi, ale chyba jednak to nie to...
pozdrawiam!


wtorek, 9 listopada 2004, 19:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Ostatnio moja stara Trv 155 miała problemy wysunięciem kasety(błąd 31:22?) po wstepnym rozkreceniem osłony od strony kasetki jakos wysuneła sie. wziąłem wacik spirytus i przetarłem wszystko co mogłem. zauważyłem że pasek gumowy ząbkowany jak rozrządu w samochodzie jest troszeczke luźnawy. Po zkręceniu wszystkiego i odczekaniu (to ważne) ok 15min (odparowanie spirytusu) wszystko hula luz ponad miesiąc.


wtorek, 9 listopada 2004, 22:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL