Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 11:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Progressive Scan ?? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 13:47
Posty: 15
Lokalizacja: Skawina
Post Progressive Scan ??
CZym jest tak naprawde funkcja Progressive Scan, wiem, ze wtedy kamera wykorzystuje wtedy pelny obszar matrycy, ale ku czemu to sluzy dokladnie, co zmienia posiadanie tej funkcji. Jesli to mozliwe to prossze mi odrazu wytlumaczyc, jesli ktos z was sie orientuje, czym sie rozni kompresja z wykozystaniem tej funkcji i po co ona jest w odtwarzqaczach DVD??


niedziela, 31 października 2004, 22:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post 
normalnie obraz telewizyjny składa sie z półobrazów - 50 na sekunde. pierwszy to linie nieparzyste, drugi to linie parzyste. jeśli więc filmujemy np. przejezdzajacy samochod, to mamy jego przesuniety obraz co 1/50 s. na ekranie telewizora daje to dosyc płynny obraz.
filmy kinowe natomiast krecone sa na tasmie filmowej, na ktorej utrwalane są obrazy co 1/24 sekundy.
progressive scan jest to połączenie obu tych rozwiązań. oba pola składają się na jeden obraz utrwalany 25 razy na sekunde.

w pierwszym przypadku, jesli zamierzamy oglądać materiał na urządzeniu bez przeplotu otrzymamy obraz zlożony z dwoch połaczonych polobrazow, wiec w przypadku samochodu, bedziemy mieli dwa samochody, jak po kilku piwkach :D

reasumując: progressive scan czyli bez przeplotu. w kamerze stosuj, jeśli krecisz film, przeznaczasz materiał na komputer itp. w odtwarzaczu nie wiem po co. pewnie jak podłączasz pod cos co przeplotu nie ma, to wtedy zlewa pola...

pozdro

PeaceAnt Love!


wtorek, 2 listopada 2004, 02:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 13:47
Posty: 15
Lokalizacja: Skawina
Post 
Dzięki jasne wyjasnienie, ale mam VX2100 i zastanawiam sie czy jak bym nbagrywal w progressive scan to czy bym mogl to uplynic potem na kompie albo zeby przynajmniej wygladalo normalnie??


wtorek, 2 listopada 2004, 11:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
GrassHoppeR.

"filmy kinowe natomiast krecone sa na tasmie filmowej, na ktorej utrwalane są obrazy co 1/24 sekundy."

Tak naprawde migawka w kamerach filmowy jest 1/48 (w 24 klatkowym filmowaniu) lub 1/50 (w 25 klatkowym nagruwaniu). Musi być czas na przesunięcie tasmydo następnej klatki. Więc to niezupelnie tak samo jak w cyfrowuch kamerach. Prawdziwe progresiw scan w kamerach cyfrowych masz dopiero w HD. W DV i DIGIBETA to tylko jaki śmieszny bajer.


wtorek, 2 listopada 2004, 13:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeżeli chodzi o opcje progresive to o co chodzi jeżeli dotyczy ona zdjęć, kamera Panasonic NV-DS65 - w instrukcji piszą że wyższa rozdzielcziość ale tylko na taśmie bo w funkcji karty nie ma tej opcji?


wtorek, 2 listopada 2004, 15:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam,

Jeśli usunę przeplot komputerowo to czy obraz będzie dużo gorszy, niz nagrywany w Progresiv Scan, czy też nie będzie żadnej różnicy?

Jeśli dobrze rozumiem - to usunięcie przeplotu, to usunięcie co drugiej lini w materiale z przeplotem.


wtorek, 2 listopada 2004, 16:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
GrassHoppeR.

"filmy kinowe natomiast krecone sa na tasmie filmowej, na ktorej utrwalane są obrazy co 1/24 sekundy."

Tak naprawde migawka w kamerach filmowy jest 1/48 (w 24 klatkowym filmowaniu) lub 1/50 (w 25 klatkowym nagruwaniu). Musi być czas na przesunięcie tasmydo następnej klatki. Więc to niezupelnie tak samo jak w cyfrowuch kamerach. Prawdziwe progresiw scan w kamerach cyfrowych masz dopiero w HD. W DV i DIGIBETA to tylko jaki śmieszny bajer.


wtorek, 2 listopada 2004, 19:50
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL