Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 16:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Jak usunąć przeplot ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak usunąć przeplot ?
Witam. Już jest prawie wszystko OK ale, zgrywam programem studio 9, konwertuje do AVI kodekiem DV i obraz jest ekstra, tylko ten przeplot jest straszny, jak go usunąć ? Dzięki za pomoc.


wtorek, 2 listopada 2004, 15:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post 
a co juz zrobiles?
Gdzie szukales?
Czy od razu zadales pytanie na forum!!

najpierw sam poszukaj (google.pl), a pozniej , jak nie mozesz znalesc odpowiedzi PYTAJ

Garfild


wtorek, 2 listopada 2004, 15:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Chciałem jasnej pomocy, szukalem i znalazlem wiele odpowiedzi na ten temat, róznych i nie wiem ktora najlepsza. Szkoda. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam


wtorek, 2 listopada 2004, 21:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeśli materiał docelowy jest oglądany na TV - przeplot należy zostawić,
jeśli na monitorze PC-ta to należy go usunąć, szukaj w programie ustawienia opcji deinterlace


wtorek, 2 listopada 2004, 21:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post 
np:

http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&threadm=b9pavv%24lmq%241%40atlantis.news.tpi.pl&rnum=1&prev=/groups%3Fhl%3Dpl%26lr%3D%26q%3Dprzeplot%26meta%3Dgroup%253Dalt.pl.rec.videokamery

ja tam wole do takich rzeczy dochodzic sam. Nigdy nie wiesz kto odpowiada. Rozne programy roznie usuwaja przeplot. Wybieram ten ktory to robi najlepiej. Np virtualdub

_________________
Garfild


wtorek, 2 listopada 2004, 21:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 10:41
Posty: 53
Lokalizacja: czestochowa
Post 
jou...
stary jezeli chcesz otrzymac naprawde najlepszy rezultat jezeli chodzi o usuwanie interlace'u, to polecam metode oparta na pakiecie AVIsynth (posiada chyba jedyny w swoim rodzaju(jakość) filtr usuwający przeplot. jest z tym troche roboty i zazwyczaj poczatkujacych przerazaja skrypty ktore trzeba sobie edytowac... ale tak naprawde zajmuje to kilka minut... musisz miec pakiet AVIsynth,virtual/nanDUBA (plus oczywiscie potzrebne kodeki, ktorych chcesz uzywac)... no chyba ze skladasz sobie jakis film/prezentacje w adobe premiere albo vegas video... w takim wypadku mozesz bezposrednio przeslac strumien wideo(audio rowniez) do np. virtualDUB'a i "po drodze" pociagnac go avisynthem - potrzebujes w takim wypadku programiku ktory nazywa sie pluginpacframeserver(premiere/vegas).... jak nie przerazilo Cie to co napisalem i chcesz uzyskac super rezyltaty jezeli chodzi o jakosc to pisz... pomoge Ci troche....GG: 2267968...

_________________
Sony DCR-TRV 250E


wtorek, 2 listopada 2004, 22:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
jak masz
taki soft do odtw. DVD jak
winDVD
to daj "V" przy takiej opcji
Oprogramowanie Bob (bez przeplotu)

Kontroluje synchronizację fazy sygnału filmu wideo z przeplotem
poprawiając płynność filmu i ostrość obrazu


dzieki temu film z przeplotem na kopie wygląda całkiem fajnie


wtorek, 2 listopada 2004, 23:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post 
ja moze zle czytam, ale nuti nie pyta sie kiedy usuwac przeplot, tylko jak dobrze usunac przeplot

Garf


środa, 3 listopada 2004, 01:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 10:41
Posty: 53
Lokalizacja: czestochowa
Post 
Garfild: no chyba faktycznie źle czytasz... :lol: bo przecież ja napisałem jak może to zrobić, aby uzyskać najlepszą jakość... zadne premiery, vegasy czu inne pinacle... tylko AVIsynth...

_________________
Sony DCR-TRV 250E


czwartek, 4 listopada 2004, 04:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post 
;-)
wiem cactoos_dahoo , moja (niepotrzebna) uwaga dotyczyla 2 innych wypowiedzi .... moglem cytowac, albo wymienic, ale myslalem ze to logiczne

pozdro.
Garfild


czwartek, 4 listopada 2004, 10:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post POwoli do przodu
Witam, dzięuje za pomoc, co mi sie już udało- programem VirtualDub udaje mi sie zgrać już obraz bez przeplotu ale mam kilka pytań, może ktoś mi odpowie:

1. Zgrywany materiał jest w rozdzielczości 720x576 i w takiej go zapisuje w VD ale przy otwieraniu go załóżmy BS obraz jest nie wyrażny dlaczego
a gdy użyję filtra 2:1 reduction jest wszystko ok obraz jest wyrażny bez przeplotu itp, ale ma mniejszą rozdzielczość bo 360x288 + jest inny sposb na zachowanie wiekszej rozdzielczosci przy zachowaniu dobrej jakości obrazu
3. Jak ustawić najlepiej preperencje do kompresji i jakiego kodeka najlepiej użyć, Xvid, DivX, czy ffdshow.
4. Przy zgrywaniu z Studio 9 w jakođci DV i yapisie na AVI VirtualDub nie otwiera tego pliku.

To na tyle, za pomoc z góry dziękuwa.

Poczatki są zawsze trudne :(


poniedziałek, 8 listopada 2004, 11:35
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 10:41
Posty: 53
Lokalizacja: czestochowa
Post 
2 nuti:
Cytuj:
1. Zgrywany materiał jest w rozdzielczości 720x576 i w takiej go zapisuje w VD ale przy otwieraniu go załóżmy BS obraz jest nie wyrażny dlaczego
a gdy użyję filtra 2:1 reduction jest wszystko ok obraz jest wyrażny bez przeplotu itp, ale ma mniejszą rozdzielczość bo 360x288 + jest inny sposb na zachowanie wiekszej rozdzielczosci przy zachowaniu dobrej jakości obrazu


nuti napisz co masz na myśli pisząc "niewyraźny".... jak niewyraźny ? makrobloki, rozmazany (zblurowany)... napisz, a najlepiej wrzuc stop klatke z filmu.... a co do tego filtru resize 2:1... dlatego masz w 360x288 w miare dobrej jakosci obraz, bo filtr 2:1 dziala podobnie (amoze nawet tak samo) jak filtry usuwające przeplot poprzez kasowanie linni poziomych, z tym ze robi to także w pionie.... z tego wynika jedno... ten Twój "niewyraźny" obraz, to po prostu wynik dzialania filtru "De-interlace - opcja "Blends fields together"... jezeli uzyles wlasnie tego trybu usuwania przeplotu, to zapewniam Cie, ze to jest przyczyna "niewyraźnego" obrazu... jezeli juz chcesz uzywac filtru deinterlace z VD (czego nie polecam), to lepsza jakość obrazu uzyskasz metoda usuwania przeplotu poprzez kasowanie linii poziomych parzystych, lub nieparzystych... czyli rób to opcja "Discard field 1, albo 2"... wtedy bedziesz mial 720x288 i teraz dodajesz filtr "resize" i skalujesz z powrotem do 720x576... jezeli skalujesz tak jak w tym przykladzie "w góre" lepszym wyjsciem beda tryby bilinearne... najlepiej "precise bilinear"... moze to troche po partyzancku, ale zrob sobie taki test i zobaczysz, ze obraz bedziesz mial lepszej jakosco niz ten 360x288.... bo o tym 720x576 z uzytym filtrem "de-interlace-> blend fields" to nawet szkoda gadać.... no... to troche tak po partyzancku....
zdecydowanie lepszym wyjsciem niz "wbudowany" deinterlace, jest uzycie plugina "SmartDeinterlace"... poszukaj, poczytaj... a najlepszym i bez watpienia dajacym najlepsze rezultaty, jest uzycie pakietu AVIsynth....

Cytuj:
3. Jak ustawić najlepiej preperencje do kompresji i jakiego kodeka najlepiej użyć, Xvid, DivX, czy ffdshow.


jezeli chodzi o ustawianie kdekow, to juz sprawa indywidualna, ale fakt... ustawiajac źle kodeki można naprawdę spjertolić jakość,... co do kodekow... ja osobiscie wszystko koduje w XviD'zie, ale to juz sprawa przyzwyczajenia, bo divx jest rownie dobry i szybszy... bardzo fajna sprawa jest natomiast kodowanie "poprzez fddshow'a... mozemy sobie nalozyc w nim takie filtry przy zapisie, jakie mamy do wyboru podczas odtwarzania filmow, poprzez fddshow.... z napisami wlacznie... ale traktuj to narazie jako eksperymenty, bo fddshow to stosunkowo mlody "konkurent" dla xvid'a i divx'a, i ma na dodatek sporo bledow, o czym mozesz sie dowiedziec czytajac help....

Cytuj:
4. Przy zgrywaniu z Studio 9 w jakođci DV i yapisie na AVI VirtualDub nie otwiera tego pliku.


moze ktos , kto uzywa pinakla pomoze, bo ja szczerze powiedziawszy z otwieraniem plikow DV(AVI) w VirtualDUB'ie mialem tylko raz problemy, kiedy plik DV nie byl "Type-2", tylko "Type-1"... ale z tego co pamietam, VirtualDUB otworzyl mi video normalnie, ale nie mialem dzwieku....
moze coś z kodekami DV sie zyebalo... nie wiem...

3msie

_________________
Sony DCR-TRV 250E


poniedziałek, 8 listopada 2004, 23:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL