|
Teraz jest czwartek, 21 stycznia 2021, 19:29
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Da Vinci Resolve 15 przesuwanie klipów bez nadpisywania
Autor |
Wiadomość |
pedropoland
Nowy
|
 Da Vinci Resolve 15 przesuwanie klipów bez nadpisywania
Cześć. Jestem zupełnie nowym użytkownikiem DR 15 w darmowej wersji. Spotkałem się z banalnym problemem, który już na poczatku mocno mnie uziemił. Nie znalazłem rozwiazania pomimo poszukiwań w instrukcji producenta i kilku tutoriali dla początkujacych. moje pytanie jest w jaki sposób przeunąć klip z linii czasu i wstawić go pomiędzy dwa klipy bez zastępowania, lub skracania któregokolwiek z nich. Chodzi mi o to aby przeciągnięty klip rozsunął mi klip znajdujący się po prawej stronie i synchronicznie wszystkie klipy za nim.
Wiem banalna sprawa ale naprawdę strasznie mi życie utrudnia. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Swoją drogą jeśli macie wartościowe instrukcje, tutoriale do tego programu to poproszę o linki, chętnie się zapoznam.
Pozdrawiam brać video. Czołem Piotr
|
czwartek, 3 stycznia 2019, 01:11 |
|
 |
grabos
Aktywny bywalec
Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40 Posty: 1327 Lokalizacja: Warszawa
|
 Re: Da Vinci Resolve 15 przesuwanie klipów bez nadpisywania
myszką to nie wiem czy jest taka opcja, ale można wyciąć (lub skopiować) klip, przesunąć głowicę do miejsca pomiędzy 2 klipami i wkleić poprzez skrót paste insert
spróbuj też w Selection mode (czyli w trybie normalnym, a nie w Trim Edit ani Dynamic Trim) przesunąć myszą jakiś klip i umieścić go pomiędzy 2 klpami z wciśniętymi jednocześnie ctrl oraz shift tu nie będzie przesunięcia klipów po prawej, ale też nic nie zostanie nadpisane
|
czwartek, 3 stycznia 2019, 03:34 |
|
 |
pedropoland
Nowy
|
Dzięki, tak ta opcja działa.
Nie zamykam tematu, ponieważ może ktoś jeszcze dorzuci tu jakieś wartościowe tutoriale.
Chciałbym tez przesunąć mysżą w prawo np wszystkie klipy za wybranym bez zaznaczania ich tylko np z wciśnietym klawiszem tak by zrobić miejsce na inny klip który np dodam póżniej.
Pozdrawiam
|
niedziela, 6 stycznia 2019, 21:43 |
|
 |
grabos
Aktywny bywalec
Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40 Posty: 1327 Lokalizacja: Warszawa
|
znam 2 opcje: 1. w Trim Edit https://youtu.be/-oPOiAJ7WY4?t=196ale musi być przerwa pomiędzy klipami bo inaczej będzie trymować 2. rozumiem, że nie chce ci się robić obrysu myszą bo to często wymaga resizowania timeline'u, więc: Załącznik:
DavRes15.0000.jpg [ 35.24 | Przeglądane 138 razy ]
i przesuwasz myszą albo nudge frame/multiframe: Załącznik:
DavRes15.0001.jpg [ 55.78 | Przeglądane 153 razy ]
a długość przesuwu ustawiasz w fast nudge: Załącznik:
DavRes15.0002.jpg [ 142.86 | Przeglądane 146 razy ]
|
poniedziałek, 7 stycznia 2019, 20:11 |
|
 |
pedropoland
Nowy
|
Dla chcącego nic trudnego  Dzięki. Nie łatwo zmienić myślenie na takie jakie mieli twórcy Da Vinci. Jakoś to mało intuicyjne wszystko. Mam wrażenie, że zakładam hełm na lewą stronę  No ale dzielnie uczę się nowej ideologii programu.
|
poniedziałek, 7 stycznia 2019, 22:04 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 5193 Lokalizacja: Tczew
|
_________________ 最诚挚的问候
|
piątek, 15 maja 2020, 13:22 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|