Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 05:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 listwa zasilająca 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post listwa zasilająca
Temat głupi,ale... Dotknął mnie taki dziwny problem. Od jakiegoś czasu dziwnie działa mi połączenie internetowe. Czasem z pełną mocą, za chwilę znów poniżej 1Mb/s i tak dziwnie się to układa bez żadnego logicznego wytłumaczenia. Net mam radiowy od prywatnego ( pozdrowienia p.Piotrze) dostawcy z którym rozkminialiśmy przez ostatni miesiąc o co kaman. Padło na wtyczkę przy antenie - którą jest równocześnie doprowadzane jej zasilanie. Po wymianie było OK 1,5 dnia. Wczoraj problem wrócił. Odsunąłem biurko, a tam wszystko włączone do listwy. Wyjąłem wtyczkę zasilania anteny i przepiąłem do tego samego gniazdka, ale poza listwą... od godziny śmiga z pełną przepustowością, bez spadku transferu. Ze względów estetycznych chciałbym wpiąć w to samo miejsce co poprzednio więc chyba pasuje wymienić listwę ( ta ma już z 10 lat). Zajrzałem na portal aukcyjny... no wybór jest, jedna cudowniejsza od drugiej. No to wracam na to forum, żeby zapytać co kupić? To urządzenie, które każdy z nas ma i pewnie łatwo Wam będzie napisać jaki model wybrać.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


sobota, 23 kwietnia 2016, 15:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: listwa zasilająca
No ok, ale mozesz mi wytlumaczyc co listwa ma niby z tym wspolnego? i dlaczego w tej sytuacji swirowal tylko net a inne urzadzenia nie? musialy by byc duze spadki napiecia i odczyl bys to na innych sprzetach tez. Mam 2 listwy maja dobrze po 15 lat i nic sie nie dzieje (to proste konstrukcje).
Ja ci powiem cos innego, obstawiam zasilacz od POe, mialem kiedys nieco podobna sytuacje z antena naziemna (konkretnie z jej wzmacniaczem) kolega prowadzi serwis RTV i od niego sie dowiedzialem, ze jest to jest czesty problem tanich zasilaczy min. kiepskie kondensatory i przez to masz nie rowne napiecie, ja bym zaczal od wymiany zasilacza i przy okazji mozna nowe wytyczki zarobic.


sobota, 23 kwietnia 2016, 17:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: listwa zasilająca
ZasilaczPOE, to też możliwe. Na razie net działa bez zarzutu i bez wahań, na zasilaczu bezpośrednio wpiętym do gniazdka. Potestuję jeszcze z tydzień i będę pewnie mądrzejszy.
W razie czego masz jakiś sprawdzony model POE?( 24V 0,8A taki mam) Wtyczki mam nowiusieńkie w miniony wtorek zmieniane.
Który z aukcji wybrać?
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=zasilacz+POE+24V&bmatch=base-relevance-popul-ele-1-1-0415

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


sobota, 23 kwietnia 2016, 18:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: listwa zasilająca
Testuj zobaczysz co bedzie, listwa raczej malo prawdopodobne (choc jak wiemy w zyciu roznie bywa) ja juz radiowki nie mam od ladnych paru lat (teraz upc) wiec trudno mi cos polecac, z tych zasilaczy wybral bym cos z Ubiquiti to dobra firma mialem od nich 2 anteny dzialaly (nadal dzialaja)bardzo dobrze, wiec i zasilacze powinny byc ok.


sobota, 23 kwietnia 2016, 22:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4857
Lokalizacja: Tczew
Post Re: listwa zasilająca
Doświadczalnie Najrad wskazał jednak na związek listwy z zachowaniem komputera.
Moim zdaniem nie cała listwa jako taka, a przewód w niej zastosowany, zmienia parametry podawanego prądu. Prawdopodobnie sami Chińczycy nie wiedzą już kto ten kabel robił i cud że on w ogóle przewodzi prąd.
Kiedyś kolega w garażu próbował mi przyspawać coś migomatem. Chodziło o dwa / trzy "pstryknięcia" dosłownie. Poprosił o przedłużacz, mówiąc że nie chce mu się sięgać do samochodu po bęben z kablem. Przedłużacz się spalił zanim kolega zaczął spawać. Od tej pory nie zdaję się na los szczęścia, a przedłużacze do żelazka, listwy i tym podobne kupuje mi kuzyn, bawiąc się wcześniej miernikiem, przy okazji swoich zakupów do pracy.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 24 kwietnia 2016, 08:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: listwa zasilająca
Dziękuję za porady. Listwę wymienię i tak, a zasilacz kupię także - choćby po to by sprawdzić różnicę w działaniu.Na razie odpukać działa jak trzeba.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


niedziela, 24 kwietnia 2016, 08:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: listwa zasilająca
Zes kotin z tym kablem pojechal , nawet jesli by cos bylo z przewodem to tak jak juz napisalem, swirowaly by tez inne urzadzenia, listwa to prosta konstrukcja (taka zwykla przecietna) wezcie sobie rokrecice i zobaczycie co w srodku siedzi, kabel tak sam z siebie sie nie zuzywa, jedyna opcje, ze jest gdzies przelamany albo cos sie dzieje na stykach, ewentualne przeciazenie tez jest mozliwe, ale tak jak wszesniej pisalem, inne podpiete urzadzenia tez by wariowaly, oczywiscie rozne rzeczy sie zdarzaj wiec...


niedziela, 24 kwietnia 2016, 12:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: listwa zasilająca
No to k..wa wykrakaliście. Przed południem cała teoria listwy poszła się... paść. Net zdechł jak poprzednio. Ten zasilacz POE który mam to właśnie Ubiquiti. Spróbuję jutro od sąsiada pożyczyć na godzinkę jego zasilacz i potestuję.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


niedziela, 24 kwietnia 2016, 15:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: listwa zasilająca
mowilem..... :D


niedziela, 24 kwietnia 2016, 18:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL