Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2020, 18:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Gopro hero 8 .... czy tak ma być ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 marca 2020, 19:11
Posty: 5
Post Gopro hero 8 .... czy tak ma być ?
Witam Szanowne grono.

Jestem tu nowy, więc .... proszę o wyrozumiałość.

Kilka dni temu kupiłem kamerkę Gopro Hero 8 Black.
Do tego kartę pamięci SANDISK MICRO SDXC EXTREME 128GB 160MB/s U3 V30 A2

Wszystko nowiutkie, prosto ze sklepu.

Dodam, że NIGDY ie miałem wcześniej żadnej kamery sportowej i ... w ogóle jakiejkolwiek kamery.

Wszystko działa, ale ..... na Youtube widziałem filmy z tej kamerki, gdzie wszystko jest super płynne i nie chodzi mi o stabilizację bo ta działa bardzo dobrze, a o (chyba) ilość klatek .
Otóż jakkolwiek nie ustawiałbym tej kamerki, to ZAWSZE film nie jest rejestrowany płynnie, tzn. jakby "przycina się" .

Wszystko to, bez względu na rozdzielczość (FullHD czy 4K) ilość ustawionych klatek itd, itp.
Efekt ZAWSZE taki sam, czyli .... przycina.

Nie jest to również kwestia odtwarzacza czy komputera na którym odtwarzam te filmiki, bo maszyna (PC) bardzo mocna, a odtwarzałem za pomocą przeróżnych playerów i ..... zawsze tak samo.

Dokładnie chodzi o to, że jak przemieszczam kamerkę szybkim ruchem, to tak jakby ... "gubi" klatki .
To samo się dzieje jeśli przed nieruchomo stojącą kamerką coś szybciej się porusza, ale ... naprawdę nie musi być super szybko żeby ... gubiła klatki.


Tymczasem (jak pisałem wyżej) na filmikach z Youtube które były zarejestrowane tą kamerką, cokolwiek ktoś kto je nagrywał nie robił, czyli nawet bardzo szybkie zmiany położenia kamerki, nie skutkowały jakimkolwiek gubieniem klatek.

.... i teraz pytania do znających się na rzeczy.

-- Czy to normalne, czyli .... czy tak kamerka tak nagrywa, a efekt płynności uzyskuje się w procesie postprodukcji ?
-- Czy po prostu nie potrafię jej właściwie ustawić ?
-- Jeśli to drugie, to co należy zrobić żeby było OK.

=============
w razie czego, mogę pomóc w zakresie CNC i/lub modelowania 3D tudzież Corlel Draw i ogólnie grafiki.


czwartek, 19 marca 2020, 19:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: Gopro hero 8 .... czy tak ma być ?
lajosz napisał(a):
Wszystko to, bez względu na rozdzielczość (FullHD czy 4K) ilość ustawionych klatek itd, itp.
Efekt ZAWSZE taki sam, czyli .... przycina.

Nie jest to również kwestia odtwarzacza czy komputera na którym odtwarzam te filmiki, bo maszyna (PC) bardzo mocna, a odtwarzałem za pomocą przeróżnych playerów i ..... zawsze tak samo.


To musisz nam pokazać co się dzieje. Udostępnij przykładowe pliki z tym przycinaniem do ściągnięcia z jakiejś darmowej chmurki.


czwartek, 19 marca 2020, 22:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 marca 2020, 19:11
Posty: 5
Post Re: Gopro hero 8 .... czy tak ma być ?
Dziękuję za szybką reakcję.

Poniżej link do filmiku.

Link do pobrania filmiku

UWAGA ... plik jest spory (812 MB) i jest tylko fragmentem całości filmiku.
Na tym fragmencie najlepiej widać te przycięcia.
Owszem, filmik nagrywany wewnątrz, ale .... w środku jaśniutko, więc to na pewno nie ze względu na światło, tym bardziej, że na zewnątrz są identyczne przycięcia, a filmik był nagrywany wczoraj przy pięknej słonecznej pogodzie.

Parametry poniżej:

Obrazek

Nie mam pojęcia, dlaczego powstają te pauzy/przycięcia.

Tm bardziej mnie to dziwi, że np tu --> Filmik z Youtube na którym nie ma żadnych przycięć, a parametry nagrywania takie same + zwroty kamerki są zdecydowanie szybsze, a mimo to brak jakichkolwiek szarpnięć.


piątek, 20 marca 2020, 01:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 607
Post Re: Gopro hero 8 .... czy tak ma być ?
Jaki jest czas migawki tego nagrania ? Można to ustawić w tym sprzęcie ?

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


piątek, 20 marca 2020, 09:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 marca 2020, 19:11
Posty: 5
Post Re: Gopro hero 8 .... czy tak ma być ?
@fransua

Tak jak pisałem wyżej, bawiłem się w przeróżne ustawienia, również czasem otwarcia migawki.
Tu akurat (w moim filmiku z linka) był ustawiony na AUTO, ale .... można tam ustawiać różne czasy i .... ustawiałem, ale ... kompletnie nic to nie zmieniało w kwestii przycięć, czyli zmiany były (kolor, jasność, ostrość) gdy ustawiałem różne konfiguracje różnych ustawień które można było zmienić, ale akurat nie w kwestii płynności niczego to nie dawało.
Inaczej pisząc, jakkolwiek i cokolwiek bym nie ustawiał, to ZAWSZE wygląda to mniej więcej tak jak na tym załączonym fragmencie.

Co ciekawe, takie "kwiatki" widziałem również na filmikach innych użytkowników, ale są też filmiki gdzie nie ma jakichkolwiek przycięć, pomimo iż autor filmiku (np. na Youtube) dołączał ustawiania gdzie bywało, że film był nagrywany w 4K, 25 klatek/s , a mimo to było bardzo płynnie.
Widziałem też filmy, gdzie nagrywanie było ustawione na 120 klatek/s i tylko FullHD, a efekty takie jak u mnie, czyli ... przycięcia.

Dlatego próbuję znaleźć przyczynę takiego (dla mnie dziwacznego i raczej nie doi przyjęcia) zachowania się flagowej kamerki Gopro.

Jeszcze ciekawsze jest to, że jeśli nagrywam filmy np. moim telefonem (Samsung S7, czyli .... raczej niezbyt nowy) , w takiej samej rozdzielczości i w TYLKO 30 klatkach/s, to takiego efektu nie ma, czyli jest ... płynie po prostu.

Doprawdy, po kamerce za 1800zł (niby najlepszej) spodziewałem się czegoś lepszego.


piątek, 20 marca 2020, 12:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: Gopro hero 8 .... czy tak ma być ?
Ściągnij sobie na kompa i obejrzyj to:
https://drive.google.com/open?id=1IswhREVmmUIGf5fdGqGUfXDFFMu1o5fy


sobota, 21 marca 2020, 10:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 marca 2020, 19:11
Posty: 5
Post Re: Gopro hero 8 .... czy tak ma być ?
@Posiwiały.

Dziękuję za zainteresowanie się tematem.

Obejrzałem i ..... jest zdecydowanie lepiej.
Co prawda Twój przerobiony filmik ma rozdziałkę tylko 1280 x 720, ale ....

Zainteresowała mnie nazwa tego pliku, czyli 22_H.264

Zacząłem szukać po necie i ....... ZNALAZŁEM PRZYCZYNĘ.

Otóż ... od lat korzystam z odtwarzacza VLC media player i na nim też odtwarzałem te pliki.
Oczywiście VLC jest w najnowszej wersji, więc .... pomyślałem że bez problemu poradzi sobie z tymi plikami, tym bardziej, że w zbiorze kodeków można znaleźć H.264 i HEVC (H.265) .

W instrukcji obsługi Gopro 8 jest napisane, że ... cyt:
/// Video Compression (Kompresja wideo)
Ustaw formatu pliku dla filmów. Wybierz format HEVC (aby
zmniejszyć rozmiar plików) lub H.264 + HEVC (aby użyć H.264 w celu
zmaksymalizowania zgodności ze starszymi urządzeniami przy użyciu
formatu HEVC dla zaawansowanych ustawień). ///


Wybrałem HEVC.
Zacząłem odtwarzać na w/w VLC i ..... "chrupało"
Na Windowsowym (Win 8.1) Media Player .... to samo.
Dlatego myślałem, że to coś nie tak z ustawieniami kamerki.

Tymczasem okazało się, że NIE MIAŁEM zainstalowanego kodeka H.265 (HEVC)

Zainstalowałem i ..... jak ręką odjął, czyli wszystko płynniutko aż miło.
Przy okazji ustawiłem ten kodek żeby korzystał z karty graficznej (Nvidia GTX 1070) co jeszcze bardziej (że się tak wyrażę) upłynniło odtwarzanie.

Co prawda w/w VLC, teoretycznie ma w pakiecie tego H.265, ale .... za nic nie udało mi się zmusić tego odtwarzacza do płynnego odtwarzania tych filmików.
Natomiast klasyczny Windows Media Player zaczął odtwarzać (wreszcie) jak trzeba.

Mimo to, spróbuję (dzisiaj już nie, bo ciemno) przestawić kamerkę w ten drugi tryb, czyli H.264 + HEVC i może wtedy będzie dobrze, a ponadto, zapewne będzie można to odtworzyć (BEZ PRZYCIĘĆ) bezpośrednio na jakimś TV.

Kończąc, dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

=========
Jeśli to nie tajemnica, to ustawiałeś coś gdzieś żeby było płynniej, czy tylko zmieniłeś rozdzielczość i kodek na H.264 ?


sobota, 21 marca 2020, 20:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: Gopro hero 8 .... czy tak ma być ?
lajosz napisał(a):
Jeśli to nie tajemnica, to ustawiałeś coś gdzieś żeby było płynniej, czy tylko zmieniłeś rozdzielczość i kodek na H.264 ?


Nie, nic nie upłynniałem. Proste rekodowanie do lżejszego kodeka z niskim bitrate i redukcja rozdzielczości - właśnie by wykluczyć problemy z odtwarzaniem.
Świetnie sobie poradziłeś! :D
Mogę Ci jeszcze polecić dobry playerek z obsługą DLNA, może Twój TV obsługuje - i korzysta też z dowolnego przyspieszenia sprzętowego - znajdziesz w ustawieniach.
https://www.5kplayer.com/

A wszystkim jeszcze polecę na słabsze komputery lekki dekoder HEVC.
http://www.strongene.com/en/hevc/decoder/keyFeatures.jsp

Chrońcie się w domkach przed wiruskami! :D


sobota, 21 marca 2020, 22:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 marca 2020, 19:11
Posty: 5
Post Re: Gopro hero 8 .... czy tak ma być ?
@Posiwiały

Dziękuję za namiary na playerek (5K player) i kodek.

Ściągnąłem, zainstalowałem i ....... ten playerek działa, ale jest bardzo niestabilny, tzn, z byle powodu (a w zasadzie bez powodu) wykrzacza się co chwila, czyli jak odpalę na nim film, to działa, ale ...... nie wiedzieć czemu, wejście w menu powoduje zwiechę (nie zawsze, ale bardzo często) i .... nie jest to fajne :)

Natomiast z tym kodekiem to ..... on owszem, działa, ale ... wykorzystuje tylko procesor.
Niby OK, bo robi robotę, ale ... słychać wyraźnie, że wentyl na procesorze natychmiast dostaje obrotów, czyli ..... dość mocno obciąża procesor, a mam i7-7700K 4.20GHz, czyli .... no nie jest najsłabszy.

Natomiast inny kodek (ten który mam teraz zainstalowany) można "przełączyć" na korzystanie z karty graficznej i ..... cisza, czyli wentylatory karty nawet się nie włączają .... po prostu stoją nieruchomo, a karta jest tylko nieco cieplejsza.

Reasumując, odpalam te filmiki na windowsowym Media Playerze i ..... wszystko hula idealnie :)


poniedziałek, 23 marca 2020, 00:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL