Teraz jest niedziela, 18 sierpnia 2019, 21:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Adobe Premiere CS5.5 - montaż clipów z różnymi fps 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1668
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Adobe Premiere CS5.5 - montaż clipów z różnymi fps
Czy macie doświadczenia dotyczące takiego przypadku:
- montaż w Premiere CS 5.5 lub CS 6
- sekwencja 1920x1080 50p
- główny materiał wsadowy zgodny z sekwencją a przebitki FHD 60p - wykorzystany tylko obraz.
Jak w praktyce wychodzi takie połączenie ?. Chciałbym uzupełniać główny materiał DSLR dodatkowymi ujęciami ze smartfona na gimbalu, mocnego w możliwościach video. Myślę o smartfonie z procesorem ośmiordzeniowym (2,8 GHz) z trzema obiektywami, niezłymi matrycami, potrafiącym filmować nawet 960fps Full HD. Niestety nie ma tam klatkażu 50p tylko 60p.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 23 lipca 2019, 16:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1082
Post Re: Adobe Premiere CS5.5 - montaż clipów z różnymi fps
Ja jestem przeciwnikiem takiego mieszania klatkaży. Znajdź coś co też rejestruje w PALu 50p.
Generalnie albo masz odrzucenie co 6-tej klatki, a to przy każdym większym ruchu w kadrze kłuje w oczy, albo zwalniasz materiał przez Interpret Footage, co też jest widoczne. Narzędzia do morfingu klatek pośrednich są jeszcze bardzo ułomne i czasochłonne. Po co sobie samemu komplikować życie.

Ale możesz sam sprawdzić, na YT jest od groma 60p, również ślubnych, pościągaj sobie za pomocą "4K Video Downloader" czy podobnego narzędzia próbki i sam zobacz co z tego na montażu wychodzi.


wtorek, 23 lipca 2019, 22:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1668
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere CS5.5 - montaż clipów z różnymi fps
Dzięki za opinię, pościągałem sobie kilka filmików i wieczorem zrobię test. Niemniej na tym etapie myślę, że spowolnienie które wystąpi po zastosowaniu Interpret Footage nie będzie miało żadnego znaczenia w przypadku przebitek w kościele np. siedzących w ławach uczestników uroczystości ślubnych lub innych podobnych ujęć. Bardziej skomplikowane będą sceny, w których postać w kadrze wypowiada tekst, śpiewa, tańczy itp. wówczas wystąpi problem w zachowaniu synchronizacji z dźwiękiem i uniknięcia utraty płynności z powodu jak napisałeś odrzucenia co 6-tej klatki.
Jest jedno rozwiązanie w przypadku klientów, którzy zamawiają film na pendrive. Nic nie stoi na przeszkodzie (choć nigdy tego nie robiłem), aby cały materiał DSLR filmować w klatkażu 60fps, w takim też montować i wyrenderować do przegrania na pendrive, ewentualnie z przeplotem 60i w mkv lub mp4. W tym przypadku przebitki, a nawet dłuższe fragmenty filmu ze smartfona powinno się dać montować bez przeszkód razem z clipami z aparatów DSLR.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 24 lipca 2019, 15:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1082
Post Re: Adobe Premiere CS5.5 - montaż clipów z różnymi fps
Też jest to jakieś rozwiązanie. Bardziej trzeba zwracać uwagę na flickering, ale przy dzisiejszym sztucznym oświetleniu i tak trzeba na to uważać. I jakby co jest do Pr plugin który sobie z tym nieźle radzi.


czwartek, 25 lipca 2019, 14:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1668
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere CS5.5 - montaż clipów z różnymi fps
Wstępne testy wypadły nieźle. Na początek będę wykorzystywał materiał ze smartfona jako przebitki z kościoła mając równocześnie do dyspozycji materiał z nagrywających równocześnie dwóch aparatów DSLR. Co do Premiere, to od lat używam i przyzwyczaiłem się do interfejsu, mam też kilka pluginów. Jeden z nich kosztował więcej niż Da Vinci Resolve który właśnie odkrywam. Prawdę mówiąc jestem pod wrażeniem. Color grading na najwyższym poziomie nie mówiąc o innych możliwościach np. trackingu albo edycji audio - wszystko w jednym programie. Na razie będę testował wersję darmową. Mam plugin Red Giant Magic Bullet Looks, ale po tym, co zobaczyłem w tutorialach Da Vinci szczęka mi opadła :D

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 26 lipca 2019, 21:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL