Teraz jest wtorek, 22 września 2020, 12:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 sierpnia 2020, 10:49
Posty: 5
Post Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Dzień dobry,

wczoraj nagle okazało się po włączeniu przeze mnie komputera, że w moim Vegasie 13 nie ma plugina AAV Color Lab. Ponad 5 lat był na liście FX w tym Vegasie - i nagle zniknął. Wyskoczyła jedynie zdawkowa informacja o błędzie z filtrami. Wielokrotne próby ponownej instalacji AAV - nic nie dały. Tzn. kreator niby przeprowadza poprawnie instalację, jednak AAV ani myśli wskoczyć do listy FX-ów w Vegasie. AAV to jeden ze starszych pluginów - ma na pewno ponad 10 lat. Jego plik instalacyjny to .msi. W moim kompie jest Win 7 Professional. 5,5 roku wszystko działało - i nagle przestało. Czy ktoś z Was spotkał się może z podobnym problemem? Dodam, że użyłem narzędzia do badania zgodności programów i wyszło, że AAV jest... niezgodny z Win 7:

--

- UserVerifySolution

User Verification of Solution

Verify_NO

--

Dokonywałem więc instalacji z poziomu CMD, aby mieć pewność, że instaluję jako administrator - niestety to też nic nie dało. Zrobiłem aktualizację Vegasa 13, a także ponowną jego instalację, gdy aktualizacja nic nie dała. Nadal bez zmian - AAV nie chce wciąż wskoczyć do FX-ów mojego Vegasa. A bez AAV jak bez ręki przy koloringu... Czy ktoś z Was miałby jakiś pomysł, co można zrobić z tym problemem?


niedziela, 23 sierpnia 2020, 11:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1315
Post Re: Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Jeśli masz włączoną Ochronę Systemu i oprogramowanie jest też lokowane na dysku systemowym - spróbuj cofnąć stan do ostatniego Punktu Przywracania Systemu z daty kiedy wszystko działało poprawnie. Oczywiście wszystkie pliki utworzone później niż PPS znikną, więc musisz je wcześniej zabezpieczyć sobie na jakimś zewnętrznym nośniku.
Roboczo zakładam że przyczyną jest jakaś aktualizacja czegośtam, bo tak to na pierwszy rzut oka wygląda.
Bardzo przydatne jest robienie back up'ów.


niedziela, 23 sierpnia 2020, 13:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 sierpnia 2020, 10:49
Posty: 5
Post Re: Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Zapomniałem dodać, że oczywiście w pierwszej chwili zrobiłem przywracanie systemu sprzed 2 dni i AAV wrócił. Ale gdy po paru godzinach pracy wyłączyłem Vegasa, a potem znowu włączyłem (przy cały czas włączonym komputerze) - AAV już nie było, wyparował ponownie z FX-ów... Beznadziejna sprawa... A może podpowiesz narzędzie - jeśli takie jest - które wykonuje balans bieli na poziomie podobnym do AAV? Tej funkcji najbardziej mi szkoda. VEGAS White balance to przecież lipa przy AAV...


niedziela, 23 sierpnia 2020, 13:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 sierpnia 2020, 10:49
Posty: 5
Post Re: Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Sprawa z AAV się właśnie wyjaśniła. Winny był... Avast, który nagle wstawił AAV do swojej kwarantanny. Kazałem mu przywrócić go i dodać jako wyjątek, a mój kolega zgłosił do centrali Avasta, że AAV to nie wirus tylko plugin wideo. Podziękowali za informację. Uff...


poniedziałek, 24 sierpnia 2020, 15:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5131
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Dziękuję że napisałeś co było. Potwierdzam że Awast (i wykupiony przez nich AVG) - dobre w sumie antywirusy z darmowymi wersjami, mają czasem tendencje do blokowania naszych programów.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 24 sierpnia 2020, 17:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 691
Post Re: Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Dość podobną sytuację miał kolega z Magix Pro X i programem Comodo - zapora, antywirus itp. Gdy był włączony nie działało sprzętowe wsparcie. Dodawanie reguł nic nie dawało. Tylko usunięcie z PC. Może coś pokićkałem ale może się odezwie i dokładnie napisze co tam mu nie działało. Zdrówko Marciniozo :D


poniedziałek, 24 sierpnia 2020, 20:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1315
Post Re: Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Cieszę się, że szybko Andrzeju ustaliłeś przyczynę.
Przyznam się, że pisząc "aktualizacja czegośtam" nie myślałem akurat o antywirze, bo te zwykle nachalnie chwalą się, że dopadły ofiarę. Sam używam Avasta i sprawuje się jak powinien, "false positive" się zdarza bo analiza heurystyczna jest ślepym narzędziem, bazy sygnatur w sumie też.

Nigdy nie działałem w Vegasie, więc w tym zakresie jestem raczej bezużyteczny.

Gdybyście mieli koledzy kiedyś podobne problemy, że coś przestaje działać i jest domniemanie, że przyczyną jest po cichu ściągnięta łatka aktualizacyjna - w sumie nie wiadomo czego - programu, wtyczki, biblioteki, sterownika - mogę polecić narzędzie FRST z Bleepingcomputer. Program w logach diagnostyki wylicza wszystkie pliki nowe i modyfikowane, z bardzo precyzyjnym podaniem terminu dokonanych modyfikacji. "Winowajcę" mamy więc "na talerzu". Jest polska instrukcja autorstwa Picasso na stronie fixitpc.pl.
Generalnie to narzędzie do walki z wirusami, ma dwie funkcje: diagnostyczną i naprawczą. I oczywiście samodzielnie korzystamy tylko z diagnostyki zgodnie z instrukcją.


poniedziałek, 24 sierpnia 2020, 22:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 sierpnia 2019, 21:14
Posty: 45
Post Re: Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Było dokładnie tak jak napisał fransua. Nie wiedzieć czemu, Comodo (zapora ogniowa) zablokował mi w programie Magix Pro X sprzętowe wsparcie karty graficznej. Na starym komputerze wszystko działało. Kupiłem nowy - lepszy co by usprawnić pracę. A tu niespodzianka - wszystko dobrze ustawione a wsparcia sprzętowego brak (parametry komputera w stopce).
Winowajcą był właśnie Comodo. Nie wpadłbym na to, gdyby w pewnym momencie nie zablokował w ogóle internetu.
Odinstalowałem go i problem zniknął. Wszystko działa tak jak należy.

_________________
PC-Gigabite Z390; i5-9600K 3,7GHz; RTX 2060; RAM-32 GB (4x8GB) DDR4 3200MHz; M.2 Pcie – 256GB (system); SSD-BX300 - 120GB; HDD – Toshiba - 2TB. HDD 10TB na pliki. Magix Video Pro X. Panasonic HC-VX870.
TV LG OLED 55B9, Samsung 40H6400.


poniedziałek, 24 sierpnia 2020, 23:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 sierpnia 2020, 10:49
Posty: 5
Post Re: Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Być może moja przygoda z zablowaniem AAV przez AVASTA to dobra okazja, by złożyć podziękowania dla Carla Adahla - twórcy plug-in AAV Color Lab. Moim zdaniem AAV to najbardziej wartościowy plugin w Vegasie (wydaje się, że tylko Plural Eyes jest podobnie istotny). A więc - dziękuję, Carl;-)


wtorek, 1 września 2020, 11:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 sierpnia 2020, 10:49
Posty: 5
Post Re: Problem z pluginem AAV Color Lab w Vegas 13
Być może moja przygoda z zablowaniem AAV przez AVASTA to dobra okazja, by złożyć podziękowania dla Carla Adahla - twórcy plug-in AAV Color Lab. Moim zdaniem AAV to najbardziej wartościowy plugin w Vegasie (wydaje się, że tylko Plural Eyes jest podobnie istotny). A więc - dziękuję, Carl;-)


wtorek, 1 września 2020, 11:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL