Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 21:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Premiere Pro 1.5 i napisy (choc nie tylko napisy) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Premiere Pro 1.5 i napisy (choc nie tylko napisy)
Witam i juz pedze "podzielic" sie moim problemem zwiazanym z Premiere Pro.
Otoz po krotce przedstawie swoj filmik i problem z jakims ie spotkałem.
Film jest raczej prezentacja zdjec, ktorych oddzielaja standardowe efekty przejscia dostepne w Premierze. Do kazdego ze zdjec dodalem w Premierze na dole ekranu date, kiedy bylo zrobione. NIestety, ksztalty cyferek sa postrzepione (po przyjrzeniu zauwazylem, ze rowniez zdjecia sa gorszej jakosci) ale w momencie, gdy "odpala" sie przejscie pomiedzy zjdeciami (a wiec jaest jakas "animacja) zarowno daty, jak i zdjecia sa normalnej, dobrej kosci. Potem sytuacja wraca do złej normy, az do nastepnego przejecia.
Czy to Premiere ma klopoty z gladkimwyswietlaniem napisów? A moze jakis defekt filtru grzebienieowego? Dodam, ze ten blad widoczny jest zarowno w prmierze w oknie podgladu, jak i po wyeksportowaniu filmu jako AVI DV (o pozniejszym zakodowaniu do MPEG-2 nie wspomne).

Ludzie - na pomoc !!!


poniedziałek, 22 listopada 2004, 21:13
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 czerwca 2004, 19:47
Posty: 7
Post 
Hej! Miałem podobny problem w AP Pro tylko, że przy napisach robionych w TitleDeko i eksportowanych do AP w formacie *.tga. ( TitleDeko nie chce bezpośrednio mi przenosić napisów do AP Pro. Umieszcza puste obrazki. Może ktoś wie jak ten problem rozwiązać?). Myśle, że ten sposób, który opiszę działa też z innymi rzeczami (text, obrazek) umieszczanymi na Timeline. Podaje przykład: Na video1 jest nasz plik "wideo". Na video2 umieszczamy "napisy", które mają pojawić się a potem zniknąć w jakiś dowoly sposób. I tu pojawiają się nieszczęsne "schodki". Usuwamy je na Video3 umieszczając tam "Black Video" o długości trwania równej "napisom" z Video2. Dokładnie nad nimi. Następnie nakładamy na "Black Video" na całej jego długości efekt z menu: Effects/Video Transitions/Dissolve/Additive Dissolve. I ustawiamy parametry efektu na start=0.0 , end 0.0. Tak aby był przezroczysty. I to wszystko, schodki powinny zniknąć. Odkryłem to przypadkowo. Próbowałem też z efektem Cross Dissolve ale nie działa. Pozdrawiam! Roman

_________________
Kamera: Sony DCR-HC85E


wtorek, 23 listopada 2004, 01:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 22:40
Posty: 86
Lokalizacja: Królewskie Miasto:)
Post 
Pojawiające sie "schodki" w napisach zrobionych w dołączonym do AP 1,5 titlerze są związane z błędem programu AP w wersji PAL - napisy renderują się z połową rozdzielczości.
Szukałem na forum ADOBE i znalazłem rozwiązanie.

A mianowicie - na klip znajdujący się na ścieżce POD napisami stworzonymi w titlerze AP należy nałożyć jakikolwiek efekt z wartością zerową, np. brightness & contrast. Po przerenderowaniu napis wyświetli się już z pełną rozdzielczością.

Błąd wynika z tego, że mieszcząca się za oceanem firma ADOBE po macoszemu traktuje wersje swoich programów przygotowane do obsługi PAL - wypuszczają je bez gruntownego przetestowania. W efekcie mamy takie 'kwiatki".

Mam nadzieje, ze w kolejnych wersjach AP zostanie to poprawione.

Pozdrawiam myślących

Janusz B.


wtorek, 23 listopada 2004, 12:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL