Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 06:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Program do edycji plików .VOB 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Program do edycji plików .VOB
Czy ktoś zna program w którym można edytować pliki .VOB bez ich rekompresji? Otóż nie posiadam możliwości ponownego przechwycenia materiału z kamery a jedynie płytę DVD z nagraniem a chcę wyciąć kilka scen i zachować materiał bez nich na DVD. Jak wiadomo zgranie DVD do mpeg i po obróbce nagranie na DVD wniesie utratę jakości a tego chciałbym uniknąć.
z góry thx.


wtorek, 23 listopada 2004, 23:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:37
Posty: 213
Lokalizacja: Szczecin
Post 
To się tak nie robi. Należy jeszcze raz zrobić zapis filmu w formacie DVD, a jako źródło podać materiał dvd (ten już zrobiony). Masz możliwość edycjji, utworzenia nowych rozdziałów itp.
Zrobisz to każdym programem do authoringu.
:lol:


środa, 24 listopada 2004, 00:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
albo zrzuc VOBa na dysk (np DVD Shrinkiem zrzucasz tylko potrzebny Ci fragment), zmien rozszerzenie tego na mpeg i wczytaj do np Pinnacla. On nawet rozpozna sceny. Mozna docinac, przycinac. Trwa to oporniej ale daje niezły efekt. Mozna takie cos skompilowac z innymi fragmentami
To mowie ja, amator wiec prosze sie nie smiac z tej metody.


środa, 24 listopada 2004, 10:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
O ile się nie mylę jest wersja VirtualDuba, która czyta pliki VOB. Popatrz w dziale download na http://www.divx.pl


środa, 24 listopada 2004, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:37
Posty: 213
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Zrobisz to takimi programami jak: TMPGEnc DVD Author, Nero Vision Express 2, Ulead DVD Workshop i inne. Nie polecam edytować poszczególnych VOB'ów i je potem wstawiać, bo zmieni się struktura DVD i może źle chodzić. Trzeba zrobić film jeszcze raz (nie będzie już ponownej kompresji, ani dekompresji, bo VOBy są już przecież w formacie mpeg-2). :lol:


środa, 24 listopada 2004, 12:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 listopada 2004, 18:21
Posty: 48
Post 
Podaję linka,można ściągnąć wersję testową ze strony producenta
http://www.womble.com/download.htm
nie pamiętam chyba działa przez dwa tygodnie,ale program wart uwagi. :)
Polecam.

_________________
Videowaldi..


środa, 24 listopada 2004, 23:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jakos mi sie nie chce wierzyc ze wystarczy zmienic rozszerzenie vob na mpeg. Sugerowaloby to ze vob i mpeg sie niczym nie rózni jesli chodzi o sposób kompresji i w srodku oba sa takie same a to chyba tak nie jest. Nie wiem moze bardziej zaangazowani wypowiedza sie lepiej. Na moje to najlepszym rozwiazaniem bedzie zrippowac dvd do mpeg2 z duzym bitratem i wtedy edytowac. Straty w jakosci beda niezauwazalne a te pliki obsluguje kazdy chyba program video.
Jak sie myle to mnie poprawcie.


czwartek, 25 listopada 2004, 23:13
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Z całym szacunkiem Panie Karpiński, ale o algorytmie kompresji mpeg2 nie ma pan zupełnie pojęcia. LUDZIE - pamiętajcie mpeg nie daje się edytować bez dekompresji, czy to jest takie trudne do zapamiętania? Aby wyciąć, czy połączyć sceny nie można tak po prostu przekroić plik, gdyż kolejne jego klatki (tej akurat metody kompresji) nawiązują jedna do drugiej, są ściśle ze sobą powiązane, w kolejnych wnoszene są jedynie zmiany położenia punktów obrazu klatek poprzednich (znawcy tematu sami wiedzą, że nawet przy authoringu nie da się chapterów do menu DVD wskazać dokłądnie co do kadru, lecz wybór przeskakuje o daną ilość klatek jeśli oczywiście wsadowym jest mpeg) i teraz tak przecięty plik - aby połączyć pownownie w całość trzeba to jak gdyby zapleść ponownie (skompresować), to coś jak ciekawie zrobiony sznurek, gdzie zwykłe przekrojenie go nożem zrobi nam na obu końcach pędzel. Nawet tym, którym się wydaje, że ich program zrobił to bez dekompresji mylą się, gdyż tak na prawdę robi to gdzieś w temp.
Temat powraca i powaraca, a ludzie wciąż wymyślają edytory mpeg2 bez de, i ponownej kompresji - takich nie ma, bo to bez sensu!
Proszę mnie dobrze zrozumieć - programy do edycji plików *.vob, mpeg są, oczywiście, że tak, ale nie pracują bez dekompresowania na czas edycji.
Dodam jeszcze tak na marginesie, że wyjątkowo wiele pracuję z obrazem i dźwiękiem, wgłębiałem się w wiele metod kompresji, więc warto dodać, że dokładnie, nie inna, a taka sama historia jest przy edycji plików dźwiękowych w formacie MP3, też aby je edytować program gdzieś dekompresuje je na ten czas, o czym żadko powiadamia i najczęściej proponuje nam zapis obrobionego do pliku niekompresowanego, podobnie jak edytory video.
Pozdrawiam gorąco


piątek, 26 listopada 2004, 09:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:37
Posty: 213
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Przyznaje rację Montażyście Darkowi A: nie wiem o algorytmie kompresji mpeg2 nic. To tak ja z jazdą samochodem: jedziesz i się nie zastanawiasz jak tłoki chodzą. Kiedyś wykładowca na pytanie jak chodzi komputer odpowiedział: to nie ważne, masz umieć go obsługiwać!
Powracając do tematu.
Wydawało mi się, że programy, których używam nie dekompresują, a teraz wiem, że one wykonywały to w temp.


niedziela, 28 listopada 2004, 01:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:37
Posty: 213
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Mam jeszcze pewne wątpliwości, a mianowicie:
Postanowiłem zrobić rano próbę: użyłem do niego znanego - aczkolwiek nie z górnej półki - programu TMPGEnc DVD Author.
Posiadając na dysku film (pierwszy lepszy - "Aniołowie Apokalipsy"),wrzuciłem go jako źródło, program się zapytał czy ma znaleźć istniejące sceny, powiedziałem, że tak.
Potrwało to może z minutę i ukazały się miejsca istniejących scen.
Mogłem edytować znajdujący się film: wycinać pojedyncze klatki, lub większe kawałki, dodawać i usuwać sceny. To wszystko, o co pytał autor tematu. Pominąłem pracę nad scenami, bo chodzi mi tutaj o co innego.
Usunąłem dowolny większy fragment filmu, dość przypadkowy, tak, że z filmu zostało ok. 58min. Prace nad menu początkowe pominąłem i przyjąłem pierwsza lepszą domyślną, kliknąłem zrób film do katalogu i podałem gdzie i enter.
I tutaj pojawiaja się wątpliwości. Do tej pory cała operacja trwała zaledwie minutę (łącznie z wyszukiwaniem scen), a obecnie zadany authoring trwał nie więcej niż 5min. Tyle czasu to komputer potrzebuje by skopiować duży materiał wielkości kilku GB z dysku na dysk.
Gdzie jest czas na kompresję i dekompresje materiału mpeg-2?
Wiem ile trwa dekompresja i ponowna kompresja tak dużego materiału, jaką jest film DVD.
Wniosek nasuwa się sam, może pochopny.
Mile widziana odpowiedź.


niedziela, 28 listopada 2004, 12:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Bardzo ciekawe, a czy materiał wynikowy "waży" mniej o wyciętą scenę od materiału wejściowego, bo może program nie wyciął sceny, a jedynie dołączył komendę, aby ja przeskakiwało?


niedziela, 28 listopada 2004, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:37
Posty: 213
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Tak, folder z filmem wynikowym ma 1,97GB, a źródło miało 3,73GB.
Ewidentnie wycina film i robi to szybko (5min i 5sec.). Jakość filmu -wzrokowo - nie różni się od materiału źródłowego.
Pozdrawiam;
Mariusz Karpiński


niedziela, 28 listopada 2004, 15:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Kol Karpinski moim zdaniem ma racje. Ten prosty edytor wycina fragmeny od klatki Intra do zaznaczonej klatki Intra i robi to bez zadnej rekompresji.


wtorek, 30 listopada 2004, 12:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
nie trzeba rekompresowac całego empega, a jedynie zawartosc obrazu w gopie, pomiedzy ifrejmami.
pozdro.
p.s. byłbym wdzięczny za informacje na temat programów pozwalających na edycję b/r empega na tajmlajnie. moj wątek na forum dotyczący tego tematu został... zignorowany (?) :(


wtorek, 30 listopada 2004, 23:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL