Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 15:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Avid?? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Avid??
Witam
Mam pare pytan dotyczących programu Avid Xpress Pro.
1. Jak przesunąć klip, który jest juz umieszczony na timeline?
2. Jak wydluzyc klip będący juz na timeline ?
3. Slyszalem, ze program Avid moze pracować takze w trybie takim jak Adobe Premiere, czyli przycinanie, przeciaganie klipów w timeline za pomocą myszki ( przeciagnij i upusc). Jak sie przelaczyc to tego trybu ?
4. Czy śa jakies dobre kursy, tutoriale do Avida na internecie ? Mogą byc po angielsku.


niedziela, 28 listopada 2004, 16:05
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Jak juz koniecznie musisz myszka, to...

ad. 1. Wybierz czerwona strzalke (zwykle na dolny pasku z lewej strony ekranu) i ciagaj sobie klipy ile chcesz
ad. 2 Stojac na klipie wlacz trimowanie.
ad. 3 Nie za bardzo wiem o co ci chodzi, glowna zaleta Avida jest to, ze nie trzeba machac mycha po timelinie a o zadnej ukrytej funkcji nie slyszalem
ad. 4 Mozesz zerknac na http://www.creativecow.net ale za duzo tutoriali do avida raczej nie ma, pewnie dlatego, ze to bardzo prosty program w obsludze


niedziela, 28 listopada 2004, 16:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do tej prostoty obsługi Avida to bym sie nie zgodził. Od kilku lat pracuję na AP i nie mialem problemow z opanowaniem tego softu. Komplikacje sie zaczely po odpaleniu Avida, którego musze sie nauczyc koniecznie, ponieważ moja szkoła tego wymaga. A co do odpowiedzi na moje pytania do thx i jeszcze jedno :
:P tu cytat z poprzedniego postu : "Jak juz koniecznie musisz myszka, to... Wybierz czerwona strzalke" Jak przesunac klip nieuzywajac myszki ?


niedziela, 28 listopada 2004, 18:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Szkola?? Jaka szkola poza PWSFTviT pracuje na Avidzie?? Co do problemu z przestawieniem sie to wymaga to troche pracy i moze poprosisz kogos w szkole aby z Toba usiadl i pokazal co i jak...

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


niedziela, 28 listopada 2004, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Maxmrx napisał(a):
Co do tej prostoty obsługi Avida to bym sie nie zgodził. Od kilku lat pracuję na AP i nie mialem problemow z opanowaniem tego softu. Komplikacje sie zaczely po odpaleniu Avida
:P tu cytat z poprzedniego postu : "Jak juz koniecznie musisz myszka, to... Wybierz czerwona strzalke" Jak przesunac klip nieuzywajac myszki ?



Avid jest prosty tyle, ze ma inna filozofie pracy. Z tego co juz pare razy zauwazylem najwieksze problemy z przyswojeniem Avida maja ludzie ktorzy pracowali na innych programach do edycji. Natomiast ci montazysci, ktorzy pracowali na zestawach liniowych nie maja najmniejszych klopotow.

Co do przesuwania klipu (lub jego czesci) najszybszym i precyzyjnym (moim zdaniem) sposobem jest po prostu ctrl+c i ctrl+v. :)


poniedziałek, 29 listopada 2004, 01:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL