Teraz jest piątek, 22 marca 2019, 18:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem ze zgranie na VHS. HELP!!! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 lutego 2004, 00:18
Posty: 7
Post Problem ze zgranie na VHS. HELP!!!
Witam!
Mam taki problemik, zajmuje sie zgrywaniem filmow od wrzesnia, akurat tak wyszlo ze mnie sytuacja zmusila. Jestem zielony troche i mam problem.

Musze material nagrac na kasete VHS, ale niestety podczas zgrywania poprzez wyjscie telewizyjne w karcie, wychodzi mi strasznie nie wyrazny (mydlany) obraz, pomyslalem wiec ze zgram go na plyte Video Cd i puszczajac z DVD stacjonarnego nagram na kasete VHS, niestety moj misterny plan rowniez sie nie powiodl ponownie mam obraz nie wyrazny...nie wiem zabardzo co mam zrobic zeby moc uzyskac lepsza jakosc.

Za wszelkie uwagi, propozycje itp. bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam

KusiK


piątek, 3 grudnia 2004, 01:24
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 24 listopada 2004, 00:05
Posty: 130
Lokalizacja: Lębork
Post 
Troche za mało danych.
Jaki materiał, na czym montowany, z jakiej karty wyjście na TV???
Pomysł z VCD zupełnie nie trafiony. Zbyt słaba rozdzielczość.

Pozdrawiam
Krzysztof Falcman

_________________
człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...


piątek, 3 grudnia 2004, 01:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 lutego 2004, 00:18
Posty: 7
Post 
to jest krociotki filma zgrywany wczesniej z kasety vhs, wiec juz nie najlepiej. Ja tam dokladalem napiski do tych filmow, a ze laik jestem wiec wziolem pierwszy lepszy program (Sonic Foundry VideoFactory 2 :? )
Film jest w rozdzielczosci 720x576
Karta Graficzna to NVIDIA GeForce FX 5200 + TV Out.

Jesli chodzi o VCD to sie domyslilem ze nie trafiony po zgraniu :cry:, tez dlatego ze nie mam zabardzo pomyslow pisze tu.


piątek, 3 grudnia 2004, 16:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Trzebaby podrasować trochę zgrany materiał. Polecam zastosować VirtualDuba i pokombinować z filtrami w avisynth.


piątek, 3 grudnia 2004, 16:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 24 listopada 2004, 00:05
Posty: 130
Lokalizacja: Lębork
Post 
A w jaki sposób ściągałeś ten vhs na dysk?

_________________
człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...


piątek, 3 grudnia 2004, 16:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 lutego 2004, 00:18
Posty: 7
Post 
A no mam karte TV AverMedia Studio 303. Zmajstrowalem sobie kabelek, podpiloem i zgralem, poprzez zwykly magnetowid firmy AKAI


piątek, 3 grudnia 2004, 16:42
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 24 listopada 2004, 00:05
Posty: 130
Lokalizacja: Lębork
Post 
kusik napisał(a):
A no mam karte TV AverMedia Studio 303. Zmajstrowalem sobie kabelek, podpiloem i zgralem, poprzez zwykly magnetowid firmy AKAI


Mógłbym jeszcze zapytać czy ta karta to tuner TV?

_________________
człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...


piątek, 3 grudnia 2004, 16:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 lutego 2004, 00:18
Posty: 7
Post 
Tak tuner


piątek, 3 grudnia 2004, 17:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 24 listopada 2004, 00:05
Posty: 130
Lokalizacja: Lębork
Post 
Moja diagnoza jest taka:
Zbyt słaba jakość zgrywanego materiału przez tuner TV. Rozdzielczość jest dobra i Sonic Foundry VideoFactory 2 raczej też nie powinien pogarszć jakości bo Sonic to dobra firma. Zastrzeżenia miałbym też do wyjścia TV w kartach GeForce. Karty zdecydowanie kierowane na rynek gier więc wyjście TV nie koniecznie musi być dobrej jakości. Tu zdecydowanie polecałbym stare wypróbowane matroxy.

Oczywiście to jest moja opinia i nie koniecznie musi być trafna.

Pozdrawiam
Krzysztof Falcman

_________________
człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...


piątek, 3 grudnia 2004, 17:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 lutego 2004, 00:18
Posty: 7
Post 
No wlasnie problem w tym ze z tego co tam pozaznaczalem w ustawieniach nagrywania to wszytsko bylo na High, a rozdzielczosc najwieksza z mozliwych...No niestety na wymiane karty nie moge sobie pozwolic ze wzglwdow finansowych.

Ma pan moze jakas inna propozycje???

Pozdrawiam


piątek, 3 grudnia 2004, 17:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 24 listopada 2004, 00:05
Posty: 130
Lokalizacja: Lębork
Post 
W jakim formacie tuner zrzuca na dysk?

_________________
człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...


piątek, 3 grudnia 2004, 18:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 lutego 2004, 00:18
Posty: 7
Post 
No to by bylo tak....MPEG 1, MPEG 2, AVI, VCD, SVCD, DVD. Ja mama filmy zgrane do MPEG 2, myslalem zeby zmienic sposob nagrywania na DVD, ale nie bardzo wiem co to da, bo sie na tym nie znam.

Wogole to problem w tym ze jak juz doloze napisy do filmu w tym VideoFactory 2, to potem mam tam jakis wybor, bo kompiluje juz do MPEG 1, MPEG 2, AVI, QuickTime, RealMedia i *.wmv. Z tym ze sam tam jeszcze do wyboru jeszcze jakies szablony SVCD, DVD i jakies HD, wszytstko jest w roznych opcjach, w opisie mi sie cos tam wypisuje jakie to bedzie, ale oprocz rozdzielczosci to nic mi to nie mowi, ale nie wiem czy cos to da jak zgrane jest z wideo w innej rozdzielczosc a ja zgram z napisami juz w 1920x1080 :? .

Dzieki z gory za pomoc


sobota, 4 grudnia 2004, 00:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 24 listopada 2004, 00:05
Posty: 130
Lokalizacja: Lębork
Post 
Mam propozycję. Zrzuć powiedzmy 5-10 minut materiału do formatu AVI i napisz czy widzisz poprawę jakości.

Pozdrawiam
Krzysztof Falcman

_________________
człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...


sobota, 4 grudnia 2004, 01:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL