Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 10:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Normy emisyjne w telewizji 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 20:41
Posty: 67
Lokalizacja: Łódź
Post Normy emisyjne w telewizji
Witam. Mam taką sprawę.
Zrealizowałem już parę teledysków, z czego dwa z nich, emitowane w telewizji miały pewien feler, który musieli poprawiać już na miejscu ludzie od emisji. Chodzi o to że teledyski te były utrzymane w ciemnej tonacji i jak się później dowiedziałem, miały "przewalone czernie w obrazie", co oznacza że były jakby za ciemne. Ale nie chodzi tutaj za pewne o zwykłą jasność, gdyż ta była na moim zestawie montażowym i podglądzie odpowiednia. Jeden z moich zleceniodawców powiedział, że przekazano mi że chodzi o jakieś "volty", które ustawia się np. w After Effects i że gdzieś tam ma być minus 1 a gdzieś 4. No i nie bardzo wiem jak i gdzie mam to sprawdzać. Realizuję kolejny teledysk, koncertowy, który ze względu na słabe oświetleni, ma również ciemną tonację. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi coś na ten temat.


poniedziałek, 13 grudnia 2004, 19:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hm z telewizorami to tak jest...jak kiedys tez dostarczyłem im teledysk zrobiny na; U-maticu. Częśc klipu było kolorowa i częśc cz-b. w oryginale /celowe zamierzenie/ Co zrobili zawodowcy? Cały teledysk czarno-biały...
Mam to udokumentowane i leciało to w "Muzycznej Jedynce" :)
Tak,ze wszystko zależy na jakiego "telewizora" trafisz ;).
Ten sam materiał przerabiali zawodowcy we Francji i nie mieli problemów z "voltą"...


piątek, 17 grudnia 2004, 14:38
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 20:41
Posty: 67
Lokalizacja: Łódź
Post 
Pozwolę sobie raz jeszcze wyciągnąć ten temat na wierzch. Kenzo się do mnie odezwał, że może mi udzielić na ten temat informacji, ale jakoś nie udało się nam jeszcze skontaktować, więc może ktoś inny? Albo Kenzo jeszcze raz spróbuje. PZDR


niedziela, 16 stycznia 2005, 16:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Poziomy wizji musisz zmierzyć na oscyloskopie. Nie musisz jednak posiadać takiego urządzenia, niktóre zestawy montażowe (np. avid, editon) mają wbudowany oscyloskop. Ustawiasz wartości pomiędzy 0 a 100% (0 to poziom czerni a 100 to bieli) i gotowe. Te parametry muszą być utrzymane żeby materiał w TV przeszedł kontrolę techniczną. Jest jeszcze kilka elementów żeby materiał mógł zostać przyjęty do emisji (pasy kontrolne, poprawny kod czyli początek na 10:00:00:00, itp). Każda tv ma swoje parametry i wymagania jednak jest kilka stałych i dotyczący wszystkich.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


poniedziałek, 17 stycznia 2005, 01:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 21 czerwca 2003, 12:54
Posty: 21
Lokalizacja: Lublin
Post 
bartolo juz troche wyjasnil, ale ja pozwole sobie na na nieco wiecej szczegolow.

to co widac na oscyloskopie to elektryczna reprezentacja obrazu
wideo. Maksymalny dopuszczalny poziom sygnału to 1 volt, czyli poziom 100 IRE na oscyloskopie.

domyslam sie, ze "przewalone czernie" oznacza, ze w pewnych obszarach obrazu poziom elektryczny byla _za niski_. Z tego co wiem, poziom IRE nie moze wynosic 0, tylko 7.5 IRE

jak temu zapobiec? np. w AP zakładając na klip efekt "broadcast colors".
wiem, ze to na pewno "obcina" lume do poziomu 100 IRE, ale czy podnosi jednoczesnie poziom IRE z 0 do minimum 7.5 IRE to nie wiem.

jak sprawdzic poziomy? wiem, ze jest porgramowy oscyloskop w avidzie i vegas video. Pojawił sie takze w AP PRO.

oddajac material do TV zwroccie uwage tez na nagranie minimum 30 sekund obrazu kontrolnego (pasy - gdzie biały pas ma poziom wlasnie 100 IRE) oraz dzwieku 1 kHz dla charakterystycznym dla waszego zestawu poziomie ( -14 czy -20 dB) i zaznaczcie to w opisie kasety (ten poziom, to tak zwane "odniesienie").
Posluzy to w dziale technicznym do skalibrowania maszyn przy przegrywaniu materialu na nosnik emisyjny (np. bete)

to ja tyle. wracam do roboty.
jak ktos chce wiecej szczegołów to na priv: jaberski@gazeta.pl

_________________
pozdrawiam
Jaberski


poniedziałek, 17 stycznia 2005, 16:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL