Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 20:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Ap ograniczenia czasowe 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Ap ograniczenia czasowe
Czy Adobe P ma jakis limit jesli chodzi o długosc timelline'u. Mam materiał ponad 1h i za Chiny nie chce się wyrenderować. "Dojeżdża do pewnego momentu i mieli ,mieli,mieli....
Co moze być powodem , czy program padł?
Proszęo pomoc, bo zupełnie zdurniałem....


wtorek, 14 grudnia 2004, 23:07
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post 
Do wersji AP6.5 jest ograniczenie do 3h, nie wiem jak jest w następnych wersjach.Którą masz wersję??To b.ważne.Jest taki żółty paseczek nad TL, musi być zaciągnięty na całość renderowanego materiału,,


środa, 15 grudnia 2004, 00:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mam AP Pro z 2003. O pasku pamietałem. Jak długo może się renderować materiał 1H. Mam pentium IV, 1GB ram, czu mozliwe żeby ponad 2h...?
Dzięki za pomoc.


środa, 15 grudnia 2004, 09:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 347
Post 
W APPro nie ma limitu długości filmu. Twoje problemy wynikają więc z innych przyczyn. Przy takim komputerze czas przeliczenia powinien być bardzo krótki, chyba, że nakładłeś tam różnych "cudów" i to baaardzo dużo:). Nie napisałeś również czy używasz kontrolera FW czy może karty, a to też ma znaczenie.
Pozdrawiam.
Sławek


środa, 15 grudnia 2004, 10:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Dopatrywał bym się błędnego wyboru ustawienia programu do formatu klipów, przez co renderuje on całość, a nie tylko ingerencje w oryginalny materiał. Powiedz czy czerwoną linię nad time line obrazującą miejsca wymagające renderingu - masz tylko na wybranych punktach, czy na całej długości projektu?
Trzygodzinny wyjątkowo złożony projekt (składany prawie dwa tygodnie) premiere 6.5 przy procku Athlon 2400+ renderował około pół godziny, co wydawało nam się wyjątkowo długim oczekiwaniem. Najwyraźniej masz coś nie tak.
Pozdrawiam gorąco


środa, 15 grudnia 2004, 10:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mój problem wystepuje w "recording process". Podczas opcji export to DVD ; transcodning przechodzi w miarę szybko, natomiast "overall progress" straszliwie wolno czy tak ma być...?


środa, 15 grudnia 2004, 11:09
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Własnie zielona linie mam poprzerywaną -czyli pewnie renderuje wszystkie pliki projektu. Gdzie w ustawieniach /jakie opcje / mogę to zmienić?
Dzięki bardzo.


środa, 15 grudnia 2004, 11:14
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Kolor zielony nieco różni się od czerwonego. Zdecydowanie chodziło mi o ten drugi.

kawał był taki:
Ojciec kazał Jasiowi zbierać jagody i mówi :
- zbieraj tylko te czarne
a Jasiu - tato, a dlaczego one są czerwone?
- bo są jeszcze zielone !
Pozdrawiam


środa, 15 grudnia 2004, 11:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
mam faktycznie dużo ujęć i przejść /ok70 ujęc na 10 min.../.
Zagwozdka chyba w tym, że przy domyslnym ustawieniu bitrate wDV PAL CBR /ok 7000/ po prostu materiał 1H 15 min nie wchodzi na zwykły DVD i Ap Pro nie informuje tylko mieli i mieli...
Teraz zmniejszyłem bitrate do 6000 "z groszami" i zobaczę...

Jakie parametry powinien miec komp ,zeby to szybciej chodziło. Czy powinien byc multiprocesorowy?


piątek, 17 grudnia 2004, 14:21
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam
Wedlug mnie jeżeli eksportujesz do dvd to normale, że renderuje caly material, przecież musi zamienić format dv na mpeg2.
Po drugie AP nic nie ma do tego ile ma być na płytce, tzn jeżeli dasz np. 3 godziny to musi go przerobić. On przecież nie nagrywa na płytkę tylko przetwarza material na inny kodek. Dopiero później przy nagrywaniu na płytkę np workshopem wywali ci go bo nie będzie mial miejsca.
Prawdopodobnie twój problem wynika z zastosowanego kodera. Miałem kiedyś problemy przy eksporcie materiału właśnie z premiera pluginem canopusa do mpeg2. Także mielil i mielil.
Dlatego teraz najpierw eksportuję materiał jako normalne dv (na miom słabym sprzęcie cel 1.4 2 godziny robi jakieś 40 min.) A dopiero później w CANOPUS pro coder przerabiam go na dvd. To też trochę zajmuje. (dwie godziny robi mi jakieś 12 godzin ale oczywiście na szybkim sprzęcie będzie robłi szybciej)
Co do parametrów eksportu to proponuję abyś używał 2-pass VBR a nie CBR ponieważ daje dużo lepszą jakość. A co do bitreatu to ustawiam 4750 do 6000. Daje zadowalający efekt no i na płytce mieści się 2 godziny.
Jeżeli już chcesz eksportować z timelina do dvd to spróbuj wybrać inny koder.
Pozdrawiam, Grzesiek.


piątek, 17 grudnia 2004, 22:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Ręce mi opadły, gdy stwierdziłem po ciągnącym się temacie, że nie odróżnia się renderowania od kompresowania !
GregoriusR napisał(a):
Wedlug mnie jeżeli eksportujesz do dvd to normale, że renderuje caly material, przecież musi zamienić format dv na mpeg2.

Kompresuje !
Nic dziwnego, że odpowiedzi są tak różne skoro nie wiadomo o co chodzi
i znowu napisał(a):
.... przetwarza material na inny kodek.

Że co ? a może na inny format kompresowany innym kodekiem?
Ludzie precyzyjniej wyrażajcie się, bo w takiej dziedzinie jak montaż video każde błędne określenie zmienia zupełnie postać rzeczy! (ale to podstawy)
Pisar rozpoczynając temat nic nie wspominał o tym, że on to chce kompresować i jak tu pomóc człowiekowi?
P.G.


piątek, 17 grudnia 2004, 23:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam
No tak żle się wyraziłem w paru wypowiedziach ale myślę że pisar właśnie te wypowiedzi zrozumie. Pisałem to w pośpiechu i trochę skrótowo. Użyłem takich sformułowań jakich użył właśnie pisar aby były dla niego bardziej zrozumiałe. Chodziło mi o rozwiązanie problemu a nie naukę.
Dziękuję Darkowi za zwrócenie uwagi. W ten sposób temat wyjaśnił się całkowicie i bez zbędnego zamętu.
Od dziś zacznę bardziej zastanawiać się nad użytymi sformułowaniami aby nie wprowadzać zamętu.
Mam tylko nadzieję że moja wypowieź pomogła pisarowi a nie namieszała mu jeszcze bardziej.
Pozdrawiam, Grzesiek.


sobota, 18 grudnia 2004, 01:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dalej jest to samo - wszytko zatrzymuje sie na "magicznej" 1H.
Udało mi sie tylko jek przyciąłem timeline poniżej 1h i zmniejszyłem bitrate do 4 cośtam.
Kodeki i programy mam oryginalne , kartę dwuprocesorową; i mielii mieli.
Fakt, jest bardzo dużo przejśc, efektów,muzyki i ruchomej grafiki,animacji 3d; może taki już mój los....
Czy jest możliwe , ze tak mocno rozbudowany materiał "zatykał" AP Pro...?

Jak robie tematy krótkie ( 30 sek, 2-3 min) - nie ma problemu. Jak wszystko złączę "do kupy" to jest "kupa"!... ;)
Poradzcie mądrzy ludzie...


środa, 22 grudnia 2004, 22:42
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam
próbowałeś eksportować bez kompresji.
Jeżeli nie to spróbuj. Jeżeli wszystko będzie w porządku tzn, że jednak masz problem z koderem, którego używasz.
A jeżeli dalej będzie się zawieszał to coś z premierem. Może z jakimś pluginem do niego.
Nie sądzę aby premiere mial problem z bardzo rozbudowanym materiałem. To mało prawdopodobne.
Napisz czy wszystko w porządku jak eksportujesz bez kompresji. Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
Pozdrawiam, Grzesiek.


środa, 22 grudnia 2004, 23:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Z pewnością czy to proces renderowania time line, czy też kompresowania jego zawartości do innego formatu uwidacznia się tzw linią edycyjną, czyli tą pionową krechą która przesuwając się po time line jest jak gdyby wyznacznikiem w tym przypadku czy program wisi, czy jednak idzie to tak wolno, jak i w którym położeniu obecnie znajduje się proces. Skoro linia edycyjna przemieszcza sie jednak w najwolniejszym nawet stopniu znaczy to że idzie, a problem z prędkością może być podyktowany wieloma czynnikami: parametry komputera, różnica formatu wynikowego pliku od roboczych materiałów zastosowanych w projekcie, jakością zainstalowanych kodeków, no i ogólnym czasem materialu na time line jaki "przerabiamy".
Pozdrawiam gorąco


środa, 22 grudnia 2004, 23:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL