Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 04:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Eksport bez strat? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Eksport bez strat?
Mam 90 min filmu, w adobe premiere 6.5 wycinam i skaldam od nowa (bez efektow) i mam 60min. Jak to teraz wyeksportowac bez strat, w takim samym kodeku, zeby pozniej zrobic z tego dvd? W innym watku ktos napisal, ze pilk zapisywany powinien miec takie same ustawienia jak zrodlowy. Ale jakie to sa ustawienia? Ponizej umieszczam moje ustawienia przy zgrywaniu oraz kodeki dostepne przy eksporcie. Co mam wybrac?

Obrazek


sobota, 18 grudnia 2004, 16:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
W ustawieniach kodeka zaznacz "None". Wtedy nie kompresujesz.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


sobota, 18 grudnia 2004, 22:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post 
Jakie to proste.... :)


niedziela, 19 grudnia 2004, 00:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No jak? Przeciez bez kompresji 5min filmu zajmuje kilka giga!


niedziela, 19 grudnia 2004, 21:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
13 GB = 1 godzina - w formacie DV


niedziela, 19 grudnia 2004, 21:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tyle wiem, ale w tym przypadku to jest mala, ale jednak kompresja. Ja sie pytam jak otrzymac plik w takiej wlasnie jakosci DV z premiera? Chce aby program tylko skleil wyedytowany film i zgral do jednego pliku z taka sama jakoscia (czyli bez przeliczania?)
Przeciez bez kompresji, to pliki zajmuja tak jak napisalem kilka giga (mam plik bez kompresji 4m17s = 8GB)


niedziela, 19 grudnia 2004, 22:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Kolego Ravenn : Nie używam Adobe Premiere ale uważam, że powinno się doszukać analogii.
W UVS 8 zgrywamy materiał wideo do pliku *.avi (DV-type 1 lub 2). Następnie np. tak jak piszesz robimy cięcia i z filmu 90 min. mamy 60 min.
i taki plik zapisujemy normalnie na dysku jako PROJEKT.VSP (dalej jest to plik *.avi ). Jeśli już zakończylismy pracę z projektem to ten plik poddajemy kompresji do interesującego nas formatu w przypadku DVD:MPEG-2 czyli potrzebujemy kodeka do formatu MPEG-2 (DVD).
Takiego kodeka nie odnajduję w Twojej liście (chyba że się mylę).
Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem ?
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


niedziela, 19 grudnia 2004, 23:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
project -> settings viewer -> export settings -> load -> dv-pal standart 48khz -> OK
next (zakładka video) - odznacz recompress

to samo jest po wcisnięciu settings w export movie

that's all


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 01:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Twoj 4 minutowy film nie jest w formacie DV. To nieskompresowane AVI (bodajrze opcja Microsoft AVI - pewnosci nie mam nie montowalem dawno w premierze). A to co innego. Jesli zgrales film z kamery MiniDV i nagrasz go w DV AVI z premiery bez kompresji (None) nie bedziesz mial zadnej kompresji (Plik wejsciowy to DV AVI i wyjsciowy to DV AVI). Zgranie go niekompresowanym AVI nic nie zmieni, jakosc pozostanie ta sama.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 02:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
NIE NIE NIE !!!!!!!!
Ludzie co wy mu piszecie?
DV Avi to też przecież jest kompresja (trochę wiedzy) format DV to 1:5
Luka_Brazzi - None?? - Eksport z wyborem none da mu tak wielki plik, jak to właśnie napisał (5 minut to około 10GB).
Ludzie co wy mu każecie zapałkami sprawdzać czy woda się pali?
Nie zgadujcie !
GrassHoppeR znasz trochę premiere? co mają ustwienia projektu, do formatu eksportowanego pliku, mam prawo pracować z projektem w dowolnym standardzie, a eksportować całość do zupełnie innego formatu absolutnie nie podobnego ze standardem timeline, czy nie mogę mieć np projekt w NTSC i pracować w nim, a eksportować go do PAL, lub odwrotnie? Absolutnie grzebanie i odznaczanie czegokolwiek w grupie projekt nie ma znaczenia i jest bzdurą, po za tym zaznaczenie lub odznaczenie tej funkcji służy zupełnie do czego innego, ale to inna opowieść.
Maryś - ty rozumiesz pojęcie eksport do pliku?
Podstawy o jakie tu pytasz Ravenn, a ludzie błądzą wymyślając ci co byś tam jeszcze mógł kliknąć zmusiły mnie by się zlitować zanim ktoś każe ci ponownie system zakładać :D
Ravenn już widzę po twoich screnach, że zamiast wybrać w oknie General
Microsoft DV AVI
i dalej wejść w Microsoft DV (PAL) jesteś w grupie
Microsoft AVI,
gdzie jest lista z wyborem systemowych kodeków, a ich niepowinno być nawet widać, cofnij się do wcześniejszego okna jesteś nie na tej gałęzi.
Jak wy wszyscy pracujecie - na chybił trafił?
Pozdrawiam gorąco - zwłaszcza doradców.


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 05:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Montazysta... Pomysl zanim zaczniesz pisac. I przeczytaj co pisza inni. Jesli material wejsciowy jest w DV (jak najbardziej juz skompresowany, ale poza tasma nie ma niekompresowanego sygnalu) i zapisze go rowniez w DV to bedzie ten material zapisany bez dodatkowej kompresji. Czy Twoim zdaniem jednak bedzie jeszcze jakas kompresja? Jesli tak uwazasz to ciekawy pomysl to jest... Co do wiedzy to zapewniam, ze mam wieksza niz Ty. I jak sie zdaje kulture rowniez. W DV godzina materialu to 13 GB. I tyle bedzie mial zmontowany material po wyeksportowaniu. Jak napisalem olbrzymie pliki wyjda przy uzyciu niekompresowanego AVI.

Przeptraszam za blad Ravenn. Montazysta ma racje co do poruszania sie miedzy zakladkami. Wybacz wprowadzenie w blad. Pamiec nie ta :) i niechec do Premierki ze mnie wyszla.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 09:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Szanowny Kolego Montażysta Darek A. :
Myślę, że pora nie ta kiedy pisałeś swój post. Tak że przeanalizuj jeszcze raz
swoje doradztwo i zanim zaczniesz obrażać pewne osoby (w tym mnie) poczytaj dokładnie co napisałem.
Resztę pozostawiam bez komentarza.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 10:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Maryś napisał(a):
...w przypadku DVD:MPEG-2 czyli potrzebujemy kodeka do formatu MPEG-2 (DVD).
Takiego kodeka nie odnajduję w Twojej liście...

Pokaż mi Maryś chociaż słowo po którym stwierdziłeś, że Ravenn w swoim pytaniu nadmienia choć słowo, że chce coś kompresować. Mało tego ubzdurałeś sobie, że nawet do DVD, a po czym ?!
Niestety białej czcionki nie widzę na tle białej strony, być może powinienem mienić kolor.
Nie mam zamiaru nikogo obrażać, gdybym chciał to robić zachowywał bym się jak pewnien osobnik bywalec tego forum wchodząc bez zalogowania pod przypadkowym nickiem.
Po prostu powala mnie czasami niewiedza tak podstawowych zagadnień z dziedziny "cyfrowego video" ludzi, którzy starają się doradzić innym, że aż ja czuję się jak gdyby winny, braku udzielenia poprawnej odpowiedzi.
Nie wiem dlaczego tak jest, że nawet ci, co nie pracują na danym programie próbują zgadywać, aby tylko odpowiedzieć.
Pozdrawiam gorąco


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 11:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Kolego Darku : W żaden sposób nie uzurpuje sobie prawa do wypowiadania sie na temat Adobe Premiere. Chciałem z dobrej woli ustosunkować się w kwestii analogii do UVS 8 (wiem, że to nie ta półka). Niemniej zacytuję :
Raven napisał : żeby później zrobić z tego dvd
Czytaj Kolego czytaj ....
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 11:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki wszystkim, wlasnie testuje to co napisaliscie. Teraz czeka mnie ciecie i archiwizowanie moich nagran, a mam tego kilka ladnych godzin :)
Aha, w Premierze chcialem tylko uzyskac plik dva avi, a do dvd kompresuje juz w tmpgenc. Ale to niewazne, jak mowia w reklamie, ktorej nie lubie :P

Jeszcze raz dziekuje i zycze Wesolych Swiat i szczesliwego Nowego Roku!


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 13:38
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL