Teraz jest wtorek, 27 października 2020, 23:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Zgrywanie zdjec z kamery do komputera 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 28 stycznia 2005, 05:57
Posty: 4
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post Zgrywanie zdjec z kamery do komputera
Od niedawna jestem posiadaczem kamery Samsung VP-D31i, ktora zdjęcia zapisuje na taśmie. Czy ktoś mi może polecić jakiś program do zrzucania zdjęć z taśmy na dysk.
Wiem, że jakość zdjęć nie jest najwyższa ale czasami potrzebuję szybko zrobić zdjęcie do aukcji a niestety nie dorobiłem się jeszcze aparatu cyfrowego (Na codzień zdjęcia robię analogową lustrzanką, która "produkuje" bardzo dobre zdjęcia, ale niestety nie mam natychmiastowego dostępu do efektu końcowego).

:)


piątek, 28 stycznia 2005, 06:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
A czym zgrywasz materiał z kamery do kompa ?
Bo jak np Scenalyzerem to on ma taką możliwość. Podczas odtwarzania naciskasz F2 i zdjęcie gotowe.
A czym montujesz materiał z kamery ?
Przeważnie programy do NLE mają opcję zapisu danej klatki do pliku. To jest lepsza opcja bo możesz sobie dokładnie wybrać, które ujęcie chcesz zachować.
Pozdrawiam


piątek, 28 stycznia 2005, 06:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Cytuj:
Przeważnie programy do NLE mają opcję zapisu danej klatki do pliku. To jest lepsza opcja bo możesz sobie dokładnie wybrać, które ujęcie chcesz zachować.


Za pomoca scenalyzera również można wybrac dokładnie interesująca klatkę i przez F2 zapisać na dysk.


piątek, 28 stycznia 2005, 12:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 28 stycznia 2005, 05:57
Posty: 4
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
Film zgrywam Pinnacle Studio 9.3
Niezupełnie chodziło mi o to aby przechwycić jedną klatkę nagranego materiału. W momencie, kiedy robię zdjęcie kamera zapisuje je na taśmie przez 7 sek. i później w trakcie odtwarzania także przez 7 sek. wysyła je na monitor. Zakładam więc, że zdjęcie jest opisane przez większą ilość bitów niż pojedyncza klatka, co powinno wpływać na jego lepszą jakość. Chciałbym zatem wszytkie dane opisujące zdjęcie (owe 7 sek. taśmy) zachować w postaci pliku, a nie ograniczać się do przechwycenia pojedynczej klatki.

Być może jednak się mylę i wielkość danych opisujących zdjęcie nie ma tu żadnego znaczenia, a to że na taśmie zdjęcie jest zapisywane przez 7 sek. służy wyłącznie temu, abym podczas odtwarzania miał wrażenie, że mam do czynienia z pokazem slajdów.

Jeżeli ktoś mógłby mi powiedzieć, która hipoteza jest prawdziwa, będę bardzo wdzięczny. Proszę zarazem o wyrozumiałość jeżeli pytanie jest dosyć naiwne, ponieważ dopiero zaczynam swoją "przygodę" z montażem :wink:


piątek, 28 stycznia 2005, 23:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 28 stycznia 2005, 05:57
Posty: 4
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
Zgodnie z zamieszczonymi sugestiami ze zdjęć zapisanych na taśmie przechwyciłem klatkę w Pinnacle Studio 9.3 i po zapisaniu na dysk okazało się, że to co uzyskałem to totalna tragedia jeżeli chodzi o jakość. Mam wrażenie, że moja komórka robi lepsze zdjęcia o tego, co uzyskałem z kamery.
Zdjęcia są nieostre i mają strasznie rozmyte kolory. Czy tego typu efekt jest czymś normalnym, czy jednak można w jakiś sposób uzyskać zdjęcia chociaż trochę lepszej jakości?


czwartek, 3 lutego 2005, 05:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Swego czasu też szukałem czegoś takiego co potrafi ilość zapisanych danych przez 6 sec (moja kamera) jako nieruchomy obraz wyeksportować do pliku graficznego o jakości znacznie lepszej niż wyłapany pojedynczy kadr. Jest ponoć coś takiego, ale nigdy nie dowiedziałem się jak owe narzędzie sie nazwywa. Z pewnością taka funkcja w kamerze ma jakiś sens, bo niby czym miała by sie różnić w przeciwnym wypadku od zwykłej pauzy trwającej te 6-7 sec? W starych analogowych kamerach była taka funkcja, że obraz przechodził na pauzę na kilka sekund, tylko po to byśmy mogli w tym czasie przemieścić się z kamerą na inny plan i mieć ciągłość dźwięku, ale tu z pewnoscią nie o to chodzi.
Pozdrawiam gorąco


czwartek, 3 lutego 2005, 14:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL