Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 05:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 rozdzielczosc foto montowanych do filmu 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post rozdzielczosc foto montowanych do filmu
Realizuje film dokumentalny dla tvp; format dv.
Przez internet, z muzeów otrzymam fotografie i prawie na pewno beda to jpg-i.
Zamierzam wykorzystac je w montazu.
Nalezy oczywiscie zalozyc, ze fotografie wykorzystywane bedą na dwa sposoby: "po calosci", ale rowniez montazowo kadrowane, czyli jakies ich wycinki...
PYTANIE:
Jakie parametry tech/jakosciowe [piksele, rozmiary, itp itd] winny spelniac te fotografie w jpg-u, aby nadawaly sie do wykorzystania w taki wlasnie sposob, w profesjonalnie realizowanym i montowanym tez profesjonalnie filmie dokumentalnym ?

dzieki za pomoc, za Waszą wiedze wlasna, ale chetnie skorzystam takze z podpowiedzianych lektur po linkach


poniedziałek, 28 lutego 2005, 13:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Otrzymane zdjęcia - jako materiał wyjściowy powinny mieć jak największą rozdzielczość i jak najmniejszy stopień kompresji zwłaszcza te do kadrowania.

Natomiast zdjęcia po obróbce w dowolnym programie graficznym (kadrowanie, korekcja koloru, kontrastu, usunięcie ew. uszkodzeń itp) powinny mieć rozmiar standardu DV PAL tzn. 720x576 i być zapisane jako bmp lub jpeg z małą kompresją.

W przypadku montażu filmu w AP należy dla każdego wstawionego zdjęcia uaktywnić funkcję "Flicker removal".


poniedziałek, 28 lutego 2005, 15:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post 
Tadeusz napisał(a):
Otrzymane zdjęcia - jako materiał wyjściowy powinny mieć jak największą rozdzielczość i jak najmniejszy stopień kompresji zwłaszcza te do kadrowania.


- rozdzielczosc, to znaczy... - w dpi ??? czy chodzi moze o maks duzy format/rozmiar fotki w jpeg-u ?
- dlaczego nacisk na maly stopien kompresji...?

Tadeusz napisał(a):
Natomiast zdjęcia po obróbce w dowolnym programie graficznym (kadrowanie, korekcja koloru, kontrastu, usunięcie ew. uszkodzeń itp) powinny mieć rozmiar standardu DV PAL tzn. 720x576 i być zapisane jako bmp lub jpeg z małą kompresją.


czyli jesli oryginal w formacie jpeg ma ( na przyklad) rozmiar dokladnie = DV PAL , to po skadrowaniu ma oczywiscie mniejszy, czyli trzeba wycinek rozszerzyc do DV PAL, czyli spadnie jego rozdzielczosc - tak ? Czy to stad ten poczatkowy wymog, by miec na starcie maks. rozdzielczosc wyjsciowa ??

No dobrze, ale zalozmy, ze juz sam oryginal ma rozmiar DV PAL - jakie on powinien miec INNE parametry oprocz rozmiaru, by byl do przyjecia bez problemu do montazu, "tak jak jest" . np - jaka rozdzielczosc, ile punktow na inch ?

Pisza mi z archiwum, ze maja standardowa rozdzielczosc do wysylki = 300 dpi - co to dla mnie znaczy ? Tzn. powinienem zaakceptowac te rozdzielczosc, ale w rozmiarze wiekszym lub co najmniej rownym DV PAL ???

(przeslane jpegi przekonwertowac do png i w tym formacie obrabiac ? w kazdym razie w bezstratnym, oczywiscie... )
dzieki za pomoc


poniedziałek, 28 lutego 2005, 19:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Najczęściej oryginalne zdjęcia występują jako:

1. zdjęcia na papierze, slajdy, mikrofilmy
- i te należy poddać procesowi skanowania, podczas skanowania wybiera się jego rozdzielczość najczęściej podaną w dpi (punkty na cal) oraz rozmiar w pikselach. Najczęściej stosuję rozdzielczość 300 - 600 dpi.

2. zdjęcia cyfrowe gdzie parametr rozdzielczość jest tożsamy z rozmiarem i jest wyrażony w pikselach.

W przypadku jpeg - wielkość stopnia kompresji ma znaczący wpływ na jakość zdjęcia.

Jest sprawą oczywistą, że jak wytniemy jakiś fragment zdjęcia i go powiększymy to spadnie rozdzielczość.

Jeśli oryginał ma rozmiar DV PAL (co rzadko się zdaża) i zachodzi konieczność kadrowania to tu drogi są dwie
- wycięty fragment powiekszyć do pełnego kadru godząc się ze spadkiem jakości(rozdzielczości)
- wycięty fragment umieścić w kadrze na jakimś dowolnym tle lub zastosować ramki wypełniające.

Dodam jeszcze, że wysoka jakość zdjęcia jest konieczna gdy chce się zastosować programowy efekt powolnego "najazdu" na wybrany fragment zdjęcia umieszczonego w kadrze.


poniedziałek, 28 lutego 2005, 21:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
to proste:

jesli obraz 4:3 to pełny PAL 768 na 576 pix wtedy zdjęcia na cały ekran ,a jesli proporcje obrazu 16:9 ( np. plazma) to 1024 na 576. Pamiętaj o marginesie bezpieczenstwa w AP Pro bo mogą być powyginane na końcach.
Moze być jpg, psd; raczej nie bitmapy, bo wychodzą duże pliki i Adobe się pluje ;)

Rozdzielczość DPI nie ma tu nic do rzeczy - 300 dpi to rozdzielczość do druku, a 600 to już zupełny bezsens! - a nie do TV...tak, że możesz dać 75 i jest ok...


poniedziałek, 28 lutego 2005, 22:33
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post 
a wiec nalezy - jak rozumiem - zadbac o to, by to, co przesla z muzeow jako jpg-i mialo wystarczajaco duzy rozmiar, co najmniej dv pal i wlasciwie przede wszystkim o to nalezy zadbac, czyli im rozmiar wiekszy od dv pal, tym wieksza szansa, ze mozna bedzie kadrowac, a wyciety kadr powiekszac np. do standardu dv pal.

OK.
Ale powtarzam:
co znaczy dla mnie, gdy dostaje info z muzeum, ze "... to my przyslemy Panu jpg-i w rozdzielczosci 300 dpi..." ? To ma sens chyba wowczas gdybym chcial toto drukowac, ale jesli ja to montuje w obraz dv, to - jak rozumiem - guzik mnie obchodzi ich dpi, mnie obchodzi pxl / pxl i o tym powinienem z nimi pogadac, TAK???


wtorek, 1 marca 2005, 02:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
no ewentualnie rozmiar obrazka (w calach)*rozdzielczosc (300dpi)=rozmiar obrazka (w pixelach) ;)

pozdro


wtorek, 1 marca 2005, 03:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
tak - jeżeli nie chcesz tego drukować to guzik Cię obchodzi ile to ma dpi ...

PS. jest jeszcze jedna rzecz ... większość programów do obróbki grafiki tworzy pliki z kwadratowymi pixelami ... skutek będzie taki, że w części programów do montażu zdjęcie straci swoje proporcje, bo program automatycznie zmieni tzw. "aspect ratio" pikseli. nowy photoshop (CS) ma opcję do tworzenia plików z poprawnym aspect ratio (dla DV PAL to 1.067) ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


wtorek, 1 marca 2005, 10:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Aż mi ulżyło, gdy przeczytałem post kolegi jeesoo, bo faktycznie nikt nie zauważa tego, że skanowana fotka dla potrzeb ekranu TV ma mieć 768 na szerokości a nie 720. Kadrowana proporcja musi mieć 3:4, gdyż obrazy będą rozciągane nienaturalnie na ekranie.
Temat inny: jest świetny program do kadrowania zdjęć powolnych najazdów, a nawet przechyleń i obrotów po obrazie, który jednocześnie tworzy tzw międzypiksele sprawiając, że nawet bardzo znaczny zoom nie ma ziarna. Program nazywa się Canopus Imaginate (nie mam z nimi nic wspólnego:) ), jest genialny w swoim zadaniu i myślę, że dla potrzeb profesjonalnego montażu panoramowania martwych obrazów nic lepszego nie znajdziesz.
Pozdrawiam gorąco


Ostatnio edytowano wtorek, 1 marca 2005, 12:57 przez Montażysta Darek A., łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 1 marca 2005, 12:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post 
jeesoo napisał(a):
tak - jeżeli nie chcesz tego drukować to guzik Cię obchodzi ile to ma dpi ...


to tak jeszcze na koniec... :) - czyli przy montazu dv i jpg-a o rozmiarze [ w jednostach px/px ] rownym dv pal nie ma znaczenia, czy jpeg ma rozdzielczosci 300 dpi, czy 3 dpi ? Tak ? Oczywiscie dopoki jpg-a nie drukuje sie.

BTW: a co dzieje sie w praktyce gdy grafika statyczna np . jpeg montowany do filmu jest plikiem o rozmiarze MNIEJSZYM od dv pal, albo wrecz przeciwnie, WIEKSZYM od dv pal ?


wtorek, 1 marca 2005, 12:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL