Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 07:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Powielanie ramek w filmie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 5 marca 2005, 11:48
Posty: 3
Post Powielanie ramek w filmie
W jaki sposob mozna uzyskac klatke posrednia z dwoch sasiednich? Chodzi mi bardziej o rozwiazanie programowe niz przy uzyciu dostepnych narzedzi.
Dokladniej: Musze napisac aplikacje poprawiajaca film zgrany z aparatu cyfrowego przy pomocy interpolacji czasowej. Z tego co wiem to mozna poprostu sklonowac kolejne klatki i zwiekszyc fps. Ale nie wiem czy to dobre rozwiazanie. Lub z dwoch sasiednich klatek wyznaczyc posrednia. Jednak nie mam pojecia jak do tego sie zabrac.
Z gory dzieki za pomoc.


sobota, 5 marca 2005, 12:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post Re: Powielanie ramek w filmie
mohi napisał(a):
W jaki sposob mozna uzyskac klatke posrednia z dwoch sasiednich? Chodzi mi bardziej o rozwiazanie programowe niz przy uzyciu dostepnych narzedzi.

Technikami zbliżonymi do morfingu.
Cytuj:
Dokladniej: Musze napisac aplikacje poprawiajaca film zgrany z aparatu cyfrowego przy pomocy interpolacji czasowej. Z tego co wiem to mozna poprostu sklonowac kolejne klatki i zwiekszyc fps. Ale nie wiem czy to dobre rozwiazanie. Lub z dwoch sasiednich klatek wyznaczyc posrednia. Jednak nie mam pojecia jak do tego sie zabrac.
Z gory dzieki za pomoc.
No to życze powodzenia. Jak ci sie uda stworzyć program, który tworzy międzyklatki w pełni automatycznie, to będziesz bogatym człowiekiem. Jak do tej pory najlepszym programem tego typu jest REALVIZ ReTimer kosztujący 3,5k $, jednak przy troche bardziej skomplikowanych scenach trzeba mu ręcznie pomagać, a to jest już strasznie czasochłonne.


Ostatnio edytowano sobota, 5 marca 2005, 18:03 przez -Damian-, łącznie edytowano 2 razy

sobota, 5 marca 2005, 13:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 5 marca 2005, 11:48
Posty: 3
Post 
To Twoim zdaniem w jaki sposob mozna poprawic taki film? MOznza zastosowac interpolacje bipolarna do kazdej z klatek ale nie wiem tez czy to zda egzamin. Co Ty na to?


sobota, 5 marca 2005, 15:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Nie wiem co to jest interpolacja bipolarna, więc w tej kwestii Ci nie pomogę. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zwolnić ten film w jakimś sofcie, który tworzy międzyklatki (tu wybór jest dość ograniczony) lub dubluje klatki (praktycznie każdy edytor wideo), a następnie wyeksportować z frame rate o tyle większym o ile był zwolniony film. Tylko że wg mnie to dublowanie klatek za bardzo nie pomoże.


sobota, 5 marca 2005, 18:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL