Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 05:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Redukcja Szumów (dźwięk) 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 21:50
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Post Redukcja Szumów (dźwięk)
Mam problem: zrobiłem film na naprawdę bardzo dobrym mikrofonie kierunkowym (Sennheiser) jednak dźwięk nagrał się z dość upierdliwym szumem. Próbowałem go zredukować w Adobe Audition (tak jak robie to zwykle i się udaje) ale tym razem nie dało rady. Niestety nie jestem expertem w dziedzinie dźwięku, więc proszę o pomoc. Co radzicie?

_________________
Kamera: Sony DSR-PD 170, Sony DCR-TRV 38E
Edycja: Adobe Premiere Pro 2.0, Adobe Audition 1.5
Komputer: Athlon 64 3000+, 512 MB RAM


piątek, 11 marca 2005, 21:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
No jak Adobe Audition sobie nie radzi w ogole to chyba bedzie ciezko. :|
Nie napisales jednak co nagrywales i jaki to rodzaj szumu - brumienie, syczenie, szerokie pasmo, waskie pasmo ?

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


piątek, 11 marca 2005, 23:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 21:50
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jest to raczej szerokie pasmo. Nagrywałem stend-upa, jednak mikrofon był dość daleko od źródła dźwięku. Jeśli chodzi o rodzaj pomieszczenia to była to duża, pusta sala koncertowa.

_________________
Kamera: Sony DSR-PD 170, Sony DCR-TRV 38E
Edycja: Adobe Premiere Pro 2.0, Adobe Audition 1.5
Komputer: Athlon 64 3000+, 512 MB RAM


sobota, 12 marca 2005, 11:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mozesz sprobowac ograniczyc pasmo. Wytnij za pomoca filtra w Adobe Audition wszystkie czestotliwosci niskie i wysokie a zostaw srodek czyli pasmo w ktorym miesci sie ludzki glos tylko nie przesadz bo wtedy bedziesz miec dzwiek jak przez telefon :)
Niestety czasmi tak bywa , ze nie da sie zobic czegos z niczego ... taki swiat. :)

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


sobota, 12 marca 2005, 12:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 21:50
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Dzięki. W końcu odało się bardzo ładnie - teraz wogóle nie ma szumów ;)

_________________
Kamera: Sony DSR-PD 170, Sony DCR-TRV 38E
Edycja: Adobe Premiere Pro 2.0, Adobe Audition 1.5
Komputer: Athlon 64 3000+, 512 MB RAM


sobota, 12 marca 2005, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mam pytanie czy moglby ktos mnie naprowadzic jak w adobe audition wlaczyc z szumem??nie moeg sobie poradzic..niestety nie znam dobrze tego programu..pozdrawiam


poniedziałek, 7 listopada 2005, 19:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ale napisz jaki masz problem dokładnie - jaki rodzaj szumu.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


poniedziałek, 7 listopada 2005, 19:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Problme polega na tym ze nagrywałem wywiady w pomieszczeniu ktore bylo dosc puste ale poglosu nie slychac. słychac za to szum gdyz mikrofon znajdował sie dosc daleko( pol metra) od osoby. Nie wiem skad wzial sie ten szum jest to szum ktory pasuje mi do szumu kamery pracy jej silnika ale az nie chce mi sie iwerzyc gdyz bylo to krecone bardzo odbra kamera...Jak pozbyc sie tego w adobe adition Ktorego filtu uzyc i i jak go najlepiej ustawc.Bede bardzo wdzieczny.


poniedziałek, 7 listopada 2005, 19:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Otwórz program, załaduj dźwięk. Wybierz z górnej belki Effects FTT filter, masz takie okienko z kreską i punktami, teraz wybierz z listy OnHold 400 Hz - 4 kHz. Teraz tak, kreska na dole to wycinka, kreska na górze puszcza wszystko cała zabawa polega na tym by tak wymalować linie by zlikwidować szumy ale nie zniekszatałcić dźwięku, poprostu musisz odfiltrować to co jest zbędne.
Druga metoda jest czasmi i lepsza i prostrza ale ... czasmi. , poszukaj fragment w nagraniu gdzie jest cisza ( w sensie, ze Twój rozmówca nic nie mówi) i zaznacz go. Wybierz z zakładki effects Noise reduction -> Noise reduction kliknij Get profile from selection - teraz program nauczy się co jest szumem w tym nagraniu. Zaznacz całoś nagrania i korzystając z preview sprawdz efekty - ponizej okienka w tej zakladce masz suwak. W lewo filtr nie działa w prawo filtr działa maksymalnie. Analogicznie jak w metodzie wyżej musisz wybrać tak aby szum nie był słyszalny ale głos rozmówcy nie został zniekształcony.
Może spróbować użyć obu opcji jednocześnie.
Powodzenia.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


poniedziałek, 7 listopada 2005, 20:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziekuje za dobre rady zaraz zaczynam prubiwac o efektach napewno napisze..pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dziekuje


poniedziałek, 7 listopada 2005, 20:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post 
a może tak GoldWave, program do obróbki dźwięku, jest tam naprawdę rewelacyjna bramka szumów, potrafi importować avi - właściwie to ich ścieżkę dźwiękową tyle że exportuje też tylko dźwięk. Powodzenia


piątek, 11 listopada 2005, 16:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziekuje za pomoc Adobe audition sietnie poradzilo sobie z moim problemem. Pokazałem sam szum i reszta była juz bardzo prosta jedno klikniecie..pzdrawiam i polecam to rozwiązanie


wtorek, 15 listopada 2005, 15:08
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL