Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 21:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 brak dzwieku 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 grudnia 2004, 10:55
Posty: 14
Post brak dzwieku
witam!po poddaniu nagranego przeze mnie filmu obróbce graficznej, przystapilam do kompresji.Okazalo sie ze w skompresowanym juz filmie dzwiek sie przycina. Spróbowałam też utworzyć od razu dvd ale tym razem na nagranej płytce w ogóle nie pojawił się dzwiek. Używam uvs 7 i nie wiem co z tym dalej zrobic.posze pomozcie!


sobota, 12 marca 2005, 10:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Spróbujmy to poukładać.
W Ulead Video Studio zgrywamy materiał cyfrowy, zakładka CAPTURE : FORMAT-> DV, Options -> DV type-2. Po montażu zapisujemy plik jako np. :
projekt1.VSP, przechodzimy do zakładki SHARE i mamy kilka opcji m.in. Create Video File gdzie wybieramy format docelowy i przeprowadzamy rendering. Ewentualnie Create Disc gdzie znajduje się kreator, który krok po kroku przeprowadzi nas przez authoring do DVD, VCD lub SVCD.
Opis dotyczy pełnej wersji 8.
Nigdy nie miałem problemu z dźwiękiem.
Przycinanie dźwięku może być spowodowane "niewydolnością procesora".
Na czym odtwarzasz tą płytkę DVD ? Podaj także konfigurację Twojego PC-ta .
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 12 marca 2005, 13:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 grudnia 2004, 10:55
Posty: 14
Post 
ok. Zroboam to w jeszcze jeden sposób ale również się nie udało-dzwięk się przycina.Ale pokolei... Klikam create video file w zakładce share.Następnie wybieram z listy custom, gdzie klikam w opcje.Tam w zakładce AVI rozwijam liste z compression, gdzie mam kilka możliwości wyboru formatu. Ostatnio wybrałam XviD MPEG-4 Codec , a potem w Audio Format MPEG LAYER-3. No i to w zasadzie wszystko.Potem bardzo długo czekam na bardzo marny efekt.Możesz mi doradzic co wybrac w tych opcjach zeby była dobra jakość zarówno obrazu jak i dzwięku?I dzieki wielkie za pomoc :)


sobota, 12 marca 2005, 21:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Ażeby przyspieszyć oczekiwane wyniki proponuję po pierwsze robić próby na bardzo krótkich kawałkach - nawet kilkanaście sekund wystarczy. Po drugie wybierz w zakładce Create Video File jeden z zadeklarowanych już formatów czyli np. PAL DV, PAL SVCD lub PAL MPEG2 nieważne który. Tam są zdefiniowane z góry parametry renderingu. Wykonaj próbę i odtwórz materiał. Przypuszczam, że rwanie filmu i dźwięku może być spowodowane tym kodekiem formatu MPEG4 (DivX lub XviD) lub wogóle "bałaganem" kodeków w Twoim PC (jak jest ich za dużo to takie rzeczy się zdarzają) dlatego warto to sprawdzić. Poza tym przy obróbce wideo wymagana jest optymalizacja OS a także wpływ mają takie rzeczy jak wyłączenie wszystkich programów działających w tle (antywirus, firewall, inne), włączone DMA, zdefragmentowany dysk (najlepiej osobna partycja do plików wideo) oraz wiele innych.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 12 marca 2005, 21:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 grudnia 2004, 10:55
Posty: 14
Post 
własnie wypróbowałam podany przez ciebie sposób i dalej nic.Dzwięk podkładany - tylko podłożone mp3 się przycinają. A może podkład muzyczny powinnien byc w innym niz mp3 formacie??Obraz i orginalny dzwięk nagrany na kamerze jest dobry.Próbowałam tez innych kombinacji w opcjach ale nic to nie dało.


sobota, 12 marca 2005, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Zreasumujmy : Czy nagranie orginalne nazwijmy je Projekt1.VSP (tylko z kamery cyfrowej wideo+audio bez tej *.mp3) zrednerowane do np. PAL DV też się rwie (napisałaś, że na kamerze wszystko OK) czy tylko w MPEG4 z podłożonym *.mp3 ?
Eliminuj błędy po kolei. Ja podkladam *.mp3 i wszystko jest OK.
Pozdrawiam.
PS. Nie napisałaś nic o tych kodekach ?

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 12 marca 2005, 23:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 grudnia 2004, 10:55
Posty: 14
Post 
gdyby nie było dodanych mp3 to wszystko byłoby ok. po zrenderowaniu rwie mi sie tylko dzwiek dodanych mp3. Utworzyłam tez przez create audio file sam plik dzwiekowy (orginalny dzwiek z kamery + mp3, bez obrazu) i nic sie nie zacina.Wczesniej natomiast nagrał mi sie dvd bez dzwieku, chcialam wiec polaczyc te 2 pliki (sam dzwiek z samym obrazem) Znasz moze jakis prosty w obsludze program do lączenia tych plikow? A jesli przyjdzie ci do głowy jakis pomysl jak to zrobic w uvs to tez napisz. i z gory dzieki za anielska cierpliwosc :)


sobota, 12 marca 2005, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Z tego co piszesz nasuwają mi się następujące wnioski. Prawdopodobnie przyczyną Twoich kłopotów jest konfiguracja PC-ta i optymalizacja OS.
Nie lubię kombinować jeśli wszystko można zrobić w jednym programie do obróbki NLE i dlatego też do tego Cię zachęcam. Sama widzisz, że można w tym programie dodatkowo podkładać dźwięk, tekst, obraz oraz przeprowadzić authoring np. do DVD. Do tego ten program służy i na tym należy się skupić.
Myślę, że zasadne będzie jak podasz jaką masz konfigurację : procesor, pamięć RAM - ile ?, dysk twardy ? (dyski twarde ?), system operacyjny.
czy masz włączone DMA i zdefragmentowany dysk ?
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 12 marca 2005, 23:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 grudnia 2004, 10:55
Posty: 14
Post 
Mój komp :
procesor - AMD Athlon 2400+
ram - 768 (DDR)
dysk - 2 partycjie po 30 giga w NTFS
system oper. - WIN XP Prof.
DMA niewiem co to i jesli niewłączone to niewiem jak sie włancza :oops:


niedziela, 13 marca 2005, 00:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Brakuje mi powoli koncepcji odnośnie Twojego problemu. Konfiguracja napewno wystarczająca jeśli
chodzi o Hardware.
W XP DMA (Direct Memory Acces) włącza się : System/Sprzęt/Menedżer urządzeń i w Kontrolerach IDE ATA/ATAPI we właściwościach/ustawienia zaawansowane jest dostępna funkcja DMA.
Przypuszczam, że może nie nadążać z odczytem CD lub DVD (nie wiem co masz wbudowane).
Zachęcam jeszcze raz nagraj mały kawałek projektu dodaj tytuł jakieś przejście oraz dodatkowo mp3 i wypal płytkę np. SVCD lub DVD. Następnie odtwórz ją na stacjonarnym DVD i telewizorze.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


niedziela, 13 marca 2005, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Jeszcze raz. Jeśli tak jak piszesz jest dźwięk i orginalne nagranie po zrenderowaniu jest OK a problemy zaczynają się po dodaniu mp3 to prawdopodobnie jest to wina kodeka przy odtwarzaniu lub napędu CD.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


niedziela, 13 marca 2005, 10:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 grudnia 2004, 10:55
Posty: 14
Post 
witam. ostatnio osobno zgrałam obraz i osobno dzwiek.Obraz skompresowałam przy użyciu XviDa.Przy połaczeniu obrazu z dzwiekiem przez virtual dub'a dzwiek jest ok ale tym razem obraz jest kiepskiej jakości. ja tez wolalabym zrobic caly film z dzwiekiem w uvs ale jak na razie mi nie wychodzi. A jakich uzywasz kodeków?i wiesz moze jakim programem połaczyc ewentualnie dzwiek z obrazem zgranym przy opcji PAL DV ??


wtorek, 15 marca 2005, 17:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Kombinacji może być wiele. Z tego co piszesz masz napęd CD i zgrywasz do DivX-a. Ja zgrywam na płytki DVD dlatego nie pomogę Ci odnośnie kodeków do DivX-a. Sądzę, że przyczyna leży po stronie kodeka (kodeków) DivX lub innych które używasz ewentualnie twój napęd nie nadąża z odczytem zgranego materiału.
Ażeby wyeliminować wszystkie błędy potrzebna by była reinstalacja systemu (tylko tyle teraz już przychodzi mi do głowy). Czysty system tylko z programem UVS 7 i do tego ewentualnie jeden kodek DivX lub XviD. Podzielenie na partycje 1: system + UVS7 + kodek, 2: tylko wideo, do tego moje wcześniejsze uwagi odnośnie DMA dla urządzeń i przede wszystkim próby na małych kawałkach materiału (to zaoszczędzi czas). Nagraj płytkę SVCD i odtwórz ją w stacjonarnym DVD. Powinno być wszystko OK.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


wtorek, 15 marca 2005, 18:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 grudnia 2004, 10:55
Posty: 14
Post 
to znowu ja :) chciałam ci bardzo podziekowac za pomoc i za mnóstwo cierpliwości. Co prawda konwetowanie w uvs dalej mi nie wychodzi, ale film udało mi sie ostatecznie zrobic łącząc obraz z dźwiękiem innymi programami.jeszcze raz dzieki. odezwe sie po reinstalacji kompa i dam znac czy przy nastepnych filmach uda mi sie w uvs. papa 8)


piątek, 18 marca 2005, 21:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
No niestety nie mogę być usatysfakcjonowany tym, że w dalszym ciągu są problemy. Miło będzie jeśli odpiszesz czy po reinstalacji będzie OK.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 19 marca 2005, 00:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL