Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 10:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 PARĘ PROBLEMÓW Z ADOBE PREMIERE 1.5 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 października 2004, 21:43
Posty: 128
Lokalizacja: Silesia
Post PARĘ PROBLEMÓW Z ADOBE PREMIERE 1.5
Witam! Mam parę problemów z Adobe Premiere 1.5. Oto one:
1) Jak przechwycić film, z detekcją scen? Tam jest taka opcja, DETECTION SCENE, zaznaczam to i naciskam czerwony przycisk. Ale materiały zgrywa się do jednego pliku, a w oknie project, też jest jako jeden plik filmowy, przez co muszę "kroić" cały pliki filmowy "żyletką"...
2) EXPORT TO DVD. Zaznaczyłem co trzeba było i jak chcę eksportować materiał na DVD+RW, to pod koniec renderowania AP pyta się mnie, że dysk jest chyba pełny i czy go wymazać (This dics is not blank. (...)?). Daję, że TAK. Coś tam robi, chyba formatuje i płyta wyjeżdża, ale nic nie jest nagrane! A jak włoże czystą płytę DVD+R, to nagra bez problemu. Chodzi oto, że szkoda mi płyt...
3) Do czego służy ten export ADOBE MEDIA ENCODER???
4) Jak Wy to robicie, że "konwertujecie" materiał do Adobe Encore DVD 1.5? To znaczy mam na myśli: macie gotowy materiał filmowy w Adobe Premiere 1.5 i chcecie go edytować w Adobe Encore DVD 1.5. Co wtedy robicie?

Kupiłem nawet ksiażkę z Helion.pl Adobe Premiere 1.5 SZYBKI START, ale za nic nie pomogło. Proszę Was, pomózcie mi. Będę Wam bardzo wdzięczny. Pozdrawiam! :cry:


piątek, 18 marca 2005, 10:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
O chłopie za dużo by pisać. Ale próbuj najlepsza nauka to nauka metodą prób i błędów.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


piątek, 18 marca 2005, 12:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 października 2004, 21:43
Posty: 128
Lokalizacja: Silesia
Post To od czego jest to forum?
To od czego jest to forum? Żeby sobie pomagać, czy żeby przeczytać, że jest za dużo do napisania?


piątek, 18 marca 2005, 12:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
I do tego i do tego. Cierpliwości, może ktoś ci pomoże, ktoś kto ma więcej czasu na odpisanie na tak wiele pytań. Nie łam się. :wink: Pozdrowionka 8)

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


piątek, 18 marca 2005, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 347
Post 
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale opiszę jak działa u mnie.
Po pierwsze rozumiem, że AP masz oryginał? U nie detekcja scen działa bez zarzutu. Każde włączenie/wyłączenie kamery oznacza nowy clip.
Eksportu dokonuję w oparciu o karte RTX 100 Matroxa wobec tego nie odpowiem jak bezpośrednio wyeksportowac do Encore. Ja obliczam kalkulatorem jaki mam ustawic bitrate i nastepnie otwieram ten film w Encore i to wszystko. Mam krótki podręcznik obsługi Encora (z firmy WAMM w Kielcach) i jest tam w skrócie opisane jak uzywac tego programu. Polecam konsultacje z WAMM bo są naprawdę dobrzy i chętni do współpracy - http://www.wamm.pl.
Pozdrawiam.
Sławek


piątek, 18 marca 2005, 13:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 października 2004, 21:43
Posty: 128
Lokalizacja: Silesia
Post ...
Witam. Adobe Premiere 1.5 i Adobe Encore 1.5 mam oryginalne. Triale... :P no ale są. Mam też książki o filmowaniu i o obsłudze tych dwóch programów, ale nie wiele mi to daje. Błagam, pomóżcie mi... :cry: Smutno mi jest... a kamerę mam cyforwą, SAMSUNG VP-D26i. Pozdrawiam!


niedziela, 20 marca 2005, 11:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 lipca 2004, 14:02
Posty: 38
Lokalizacja: Śląskie
Post 
ENCODER służy do exportowania materiału zgodnego z formatem VCD, SVCD, DVD, ale nie na płytę, tylko jako plik wynikowy na dysk. Taki plik podciągasz sobie w ENCORE, dokładasz menu i dzielisz na sceny i wypalasz na płytce np RW. U mnie teżnie chce nagrywać bezpośrednio z Premiera na RW i robi jakieś krzaczki, ale się tym nie przejmuję bo i tak zawsze nagrywam przez ENCORE.


niedziela, 20 marca 2005, 22:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 18:14
Posty: 4
Post Re: PARĘ PROBLEMÓW Z ADOBE PREMIERE 1.5
Cytuj:
4) Jak Wy to robicie, że "konwertujecie" materiał do Adobe Encore DVD 1.5? To znaczy mam na myśli: macie gotowy materiał filmowy w Adobe Premiere 1.5 i chcecie go edytować w Adobe Encore DVD 1.5. Co wtedy robicie?


Jak zrozumiałem, eksportujesz materiał z Premiera w formacie zgodnym z DVD. Ja robię to inaczej. Eksportuję film w formacie AVI. Taki plik można potem jeszcze "poprawić" w Premierze, jak by co. Potem wrzucam go do Encora, a Encore sam przekonwertuje go do MPEG-2. Co więcej, dopasuje wszystkie parametry automatycznie w zależności od ilości miejsca, jakie zajmie film (lub filmy) na dysku.
Taki sposób jest lepszy - moim zdaniem.
Pliki, które eksportowałem w Premierze do formatu MPEG-2, nigdy nie były takiej jakości jak AVI przekonwertowane przez Encora. A zdaje się, że oba programy używają tego samego codeca. Być może, to ja nie potrafię tego właściwie zrobić...
Tak czy inaczej myślę, że ta metoda sprawia mniej kłopotu.

_________________
Wes


sobota, 2 kwietnia 2005, 17:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL