Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 00:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Filmowanie z dwóch kamer a montaż nieliniowy 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post Filmowanie z dwóch kamer a montaż nieliniowy
Witam,

Ostatnio miałem okazję ogądać studniówkę brata. Poza tym, że ogólnie lipa, to zastanowiła mnie jedena rzecz. Jak należy filmować z wykorzystaniem dwóch kamer aby w płynny sposób zrobić montaż np w AP 1.5 Jak to technicznie rozwiązać aby płynnie bez przeskoków zmieniać podczas montażu ujęcia z jednej i drugiej kamery.

Pozdrawiam
Tomek


czwartek, 31 marca 2005, 11:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 20:41
Posty: 67
Lokalizacja: Łódź
Post 
Hmm... Musisz nieco bardziej sprecyzować pytanie. Można bowiem podejść do niego od dwóch stron. od strony operatorskiej - czyli aby ujęcia dobrze nam sie montowały, kamerzyści muszą ze sobą współpracować - np.: muszą ustalić kiedy wyłączają kamery, co ułatwi póxniej montazyście synchronizację. Musszą się podzielić np.: planami które będą filmować - kiedy jeden z nich skupia sie na planach ogólnych a drudi na zbliżeniach to montażyście póxniej łatwiej jest przejść synchronicznie z planu bliskiego do ogólnego, a później znów bliżej, niż kiedy nagle musi zderzyć ze sobą dwa detale z zupełnie różnych części sali, różnych osób - takie rzeczy później rażą.
:D Chyba ze pytasz o tojak w programie AP1.5 zrobić proste przenikanie.


sobota, 2 kwietnia 2005, 12:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
AP nie jest zbyt wygodny jeśli chodzi o montaż z wielu kamer z dwóch powodów:
1. braku możliwości równoczesnego podglądu obrazu z wszystkich kamer
2. AP nie odczytuje timecodów, co powoduje utrudnienie w synchronizacji materiału

Damian


sobota, 2 kwietnia 2005, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Damian ja pracuję na AP, więc nie mam porównania. Jaki ty byś polecił program właśnie do takich celów (montaż z 2 kamer w tym możliwość równoczesnego podglądu obrazu z wszystkich kamer, oraz odczytywanie timecodów do łatwej synchronizacji).

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


sobota, 2 kwietnia 2005, 15:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Sam też pracuję na AP.
Nowy Liquid Edition 6 ma tryb montażu z max. 9 kamer
http://www.swiatobrazu.pl/index.php?s=516
Przypuszczam, że odpowiednie narzędzia do tego są w Avidzie Xpress.

Damian


sobota, 2 kwietnia 2005, 15:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
starsze LE też świetnie współpracowały z materiałem z dwóch kamer ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 09:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Jeśli zatem AP nie jest najlepszy do tego celu to czy oznacza to, że mam poszukać innego programu czy jednak można to zrobić w AP a jeśli można to w jaki najprostrzy sposób.

Pozdrawiam
Tomek


poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Cytuj:
2. AP nie odczytuje timecodów, co powoduje utrudnienie w synchronizacji materiału

bzdura, odczytuje time code orginalny z kamery.
każdy program do edycji w którym mozna ustawić wiele ściezek wideo nadaje się do edycji z wielu kamer.
podglad można ustawic przełączając się pomiedzy ścieżkami video


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 347
Post 
Słusznie pisze "beret" - AP odczytuje kod czasowy i jest on wyświetlany w oknie timelainu. Co do samej synchronizacji to należałoby ustalić pewne rzeczy przed rozpoczęciem pracy. Chociażby to, która kamera jako główna rejestruje dźwięk, czy druga kamera ma nagrywać tylko "przebitki" czy też może materiał z tej kamery może być również traktowany jako niezależne źródło i wykorzystywany zamiennie w zależności od sytuacji. Takie podstawowe założenia należy ustalić wcześniej, choćby po to żeby uniknąć przedstawiania sytuacji w tych samych planach na obu kamerach o czym pisano wyżej.
Z mojego doświadczenia wiem, że zadanie nie jest zbyt trudne dla doświadczonych kamerzystów i wprawnego montażysty. Wymaga co prawda sporo nakładów (głównie czasu), ale efekt jest naprawdę dobry, a w AP można to zrobić dobrze i dokładnie.
Pozdrawiam.
Sławek


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 14:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
No specjaliści, pokażcie mi te timecode'e w AP Pro. Jedyne co jest to User timecode, a na jego podstawie nie da się zesynchronizować materiału.


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 18:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 22:40
Posty: 86
Lokalizacja: Królewskie Miasto:)
Post 
Najlepiej synchronizowac do dźwieku, a nie do obrazu. Wystarczy umieścic dwie ściezki dźwiekowe jedna nad drugą na timeline i ucho wyłapie desynchrony. Potem ALT i strzałki, żeby po klatce przesunąć klip na timeline ( piszę o AP) i ma się świetnie zsynchronizowany obraz z dwóch kamer. Przy odrobinie wprawy trwa to szybciutko.

_________________
Pozdrawiam myślących

Janusz B.


wtorek, 26 kwietnia 2005, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
ha ! już sobie wyobrażam synchronizowanie dźwięku w premierce z 4 kamer .... :twisted:

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


wtorek, 26 kwietnia 2005, 23:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No cóż, ja montowałem w AP z 5 kamer. Fakt ze nie było to proste i wygodne, ale sie udało. Najważniejsza była synchronizacja kamer (ustawialem wg.audio) a potem podglad poprzez wylaczanie widoku ścieżek na timeline


czwartek, 28 kwietnia 2005, 13:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Od wielu już lat montuję wyłącznie w opcjach wielokamerowych i na AP i to starszej wersji 6,0 i nie ma żadnego problemu, oprócz pewnej czasochłonności związanej chociażby z koniecznością przechwytu całego tego materiału, który zajmuje tylokrotnie więcej czasu ile jest kamer. Mało tego dźwięk jest nagrywany częstokroć zupełnie odrębnie i również wmontowywany w film. Sposobów na synchronizację jest wiele, w zależności od zaistniałej sytuacji. Można zsynchronizować i na punkty charakterystyczne na obrazie jak i na waveform ścieżki dźwiękowej. Nie sposób na forum opisywać całych operacji takich montaży, generalnie kod czasowy do tego celu nie jest niezbędny co najwyżej pomocny, ale jak chcesz to prześlę Ci Tomku jakiś materiał do luknięcia i sam sobie poanalizujesz. Pozdrawiam

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


czwartek, 28 kwietnia 2005, 15:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Do programu AP Pro jest dostępny plug-in, który umożliwia w czasie rzeczywistym podgląd na obraz z 4 kamer równocześnie.

http://www.unitedmediainc.com/home/


czwartek, 5 maja 2005, 23:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL