Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 07:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Mpeg z cyfraka.Czym montować????? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 12:27
Posty: 2
Post Mpeg z cyfraka.Czym montować?????
Chciałbym ciąć i montować pliki mpeg (640X480) z aparatu cyfrowego.VirtualDubMod to robi , ale zamienia je w pliki avi przez co stają się po montażu o wiele większe niż przed.Mnie zależy by cała operacja odbywała się na mpegach (żeby zapisany plik po montażu pozostał mpegiem , plikiem niedużym).Jakim programem (najlepiej jakiś prosty) i jak to zrobić?


poniedziałek, 2 maja 2005, 12:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lipca 2003, 17:04
Posty: 41
Post 
a od kiedy filmy mpeg z cyfraków mają miejszy rozmiar niz aviki?
moja rata to przeobic je skompreoawne avi o jak najmniejsym stopniu kompresji. Wrzucic to do progsa montującego zmontowac i zapisac sobie z wieksza kompresją.

_________________
chwilowo brak


sobota, 7 maja 2005, 19:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 1 lutego 2004, 01:15
Posty: 4
Lokalizacja: Whitestok
Post 
Nie znalazłem jeszcze programu, który płynnie montuje MPEGi jedne co możesz zrobić, to przciądź je. Nawet nie próbój nakładać napisów, czy stosować jakiś efektów. Jakość będzie fatalna. Aparaty cyfrowe i również kamery piszące w MPEGach stosuą kompresję strratną. Ramka kluczowa występuje co 15 ramek, wiec przy montażu efekt wizualny będzie żałosny. Tylko profesjonalne kodery MPEG używają kompresji I-FRAME , gdzie każda ramka jest ramką kluczową. Ale niestety kosztują duże pieniądze, znacznie przekraczające 2000złktóre wydałeś na tani aparat.
Jeżeli chcesz w miarę płynnie montować te zdjęcia, to musisz je przekonwertować na pliki AVI. Dopiero wtedy masz pole do popisu.
Życzę sukcesów.


sobota, 7 maja 2005, 21:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 12:27
Posty: 2
Post 
To chyba jakieś żarty? Gdy mpega zmieniam w avika (VirtualDub) to z pliku 11,2 MB (przykladowo) otrzymuję 31,2 MB.Jakim więc sposobem avik może być mniejszy?
Teraz eksperymentuję z programem TMPGEnc , który świetnie przeprowadza konwersję i dzieli , ale gorzej radzi sobie z montażem (szczególnie gdy próbuję montować mpeg z mpegiem przetworzonym z avika , no ale to może ja coś żle robię).


niedziela, 8 maja 2005, 15:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL