Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 04:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 After Effects export DV 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post After Effects export DV
Witam,
Jak exportujecie do DV material uzyskany w AAE.
Zapewne poprzez Make Movie (Ctr+M) ale jaki wybieracie kodek zeby miec najwyzsza jakosc ???

Ja montuje pod EDIUSem PRO wiec mam w systemie kodeki Canopus'a i wybieram wlasnie ten kodek do exportu ale zdaje mi sie ze obraz jest minimalnie gorszej jakosci i After Effects likwiduje mi przeplot z materialu przez co pogarsza mi material. Co zrobic aby nie likwidowal przeplotu oraz jakie dobrac ustawienia kodeka zeby material byl praktycznie identyczny jak zrodlowy.

_________________
__STEL_MOTION__


czwartek, 19 maja 2005, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Po wywołaniu skrótem Crtl M w Render Settings w Time Sampling---> Field render ustaw Upper Field First (wówczas zachowasz nienaruszony przeplot). Jeżeli robisz pliki pod późniejsze kluczowanie w innym programie, (np. napisy) renderuj w formie niekompresowanej, i nie ma prawa być gorszej jakości (bo w każdym innym razie rzeczywiście pogorszy się jakość) . Jeżeli "nakładkę" robisz bezpośrednio w AE nie ma znaczenia że ustawisz w tych samych kodekach, w których masz resztę filmu i po podłączeniu go do timeline Twojego programu montażowego nie zauważysz różnicy.

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


piątek, 20 maja 2005, 03:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Z gory dzieki.

_________________
__STEL_MOTION__


piątek, 20 maja 2005, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
W menu ktore podales jest jeszcze opcja 3:2 ..... gdzie mozna ustawiac rozne parametry przeplotu SSWWW, SWWWS itd czym to sie rozni ???
a takze jest opcja Motion Blur wiadomo do czego i lepiej zrobic Off All

_________________
__STEL_MOTION__


niedziela, 22 maja 2005, 22:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Te opcje o których piszesz dotycza tzw. pulldownu.
3:2 pulldown - konwersja materiału progresywnego 24 FPS na NTSC 29.97 FPS z przeplotem. Rozbijamy klatki progresywne ABCD na półobrazy górne i dolne:
At Bt Ct Dt
Ab Bb Cb Db
gdzie litera t oznacza górny półóbraz (ang. top field), zaś b dolny półobraz (ang. bottom field). Następnie niektóre z połobrazów ulegają duplikacji według poniższego schematu:
At At Bt Ct Dt
Ab Bb Cb Cb Db
Potem film jest spowalniany z 30 do 29.97 FPS. Taka konwersja powoduje utratę płynności odtwarzania (przyczyną są powtarzające się półobrazy) oraz artefakty przeplotu widoczne na progresywnym monitorze.

2:2 pulldown - konwersja materiału progresywnego 24 FPS na PAL lub SECAM 25 FPS z przeplotem. Każda z klatek ABCD zostaje rozbita na półobrazy górne i dolne:
At Bt Ct Dt
Ab Bb Cb Db
Potem film jest przyspieszany z 24 do 25 FPS. Ten rodzaj konwersji może powodować niewielkie, lecz słyszalne podniesienie tonacji dźwięku (zauważalne szczególnie w przypadku muzyki). Czasem występuje też błędna kolejność półobrazów - dolny półobraz pochodzi z innej klatki niż górny (tzw. field-shifted PAL lub phase-shifted PAL), co powoduje artefakty przeplotu podczas wyświetlania na progresywnym ekranie.

W AE w opcjach rendera wybierając odpowiedni rodzaj pulldownu możemy taki materiał znowu przekonwertować na 24 FPS.


poniedziałek, 23 maja 2005, 09:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Z gory dzieki za tak wyczerpujaca odpowiedz. Juz teraz wiem dokladnie na czym to polega chociaz sie domyslalem ze cos z to bedzie z polobrazami gorymi i dolnymi. Jeszcze raz dzieki.

_________________
__STEL_MOTION__


poniedziałek, 23 maja 2005, 22:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL