Teraz jest sobota, 31 października 2020, 22:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Wypełnienie miejsca na całej płyce DVD w Canopus Procoder 2 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 października 2004, 21:43
Posty: 128
Lokalizacja: Silesia
Post Wypełnienie miejsca na całej płyce DVD w Canopus Procoder 2
Witam ponownie. Jak już zrobię sobie ten film (czas: 45 minut i około 8,4 GB) i mam go w postaci AVIka, to jak zrobić w tym Procodrze, żeby zrobił mi kompilację DVD, ale wypalił całą płytę, a nie tylko 2,82 GB. 2,82 GB zajmuje ten film po przekonwertowaniu w CP2. No bo szkoda wolnego miejsca... :x Błagam, proszę o pomoc. Pozdrawiam! :cry:


niedziela, 17 lipca 2005, 19:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
A może byś tak użył kalkulatora przeliczającego "bitrate". :lol: Pełno ich w necie. Nie trzeba błagać, wystarczy pomyśleć, a właściwie poczytać - na forum było o tym już wielokrotnie. :P


niedziela, 17 lipca 2005, 21:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam.

Naprawdę nie potrzeba do tego kalkulatora! Ten program jest na tyle zaawansowany, że ma możliwość ustawień automatycznych.
Już podaje jak to ustawić:
jest taka funkcja Choose splitting zmieniasz na Split using max size
otwiera ci się dostęp do zakładki Quality size tam ustwiasz na jaką płytę dvd będziesz nagrywał materiał i skalujesz suwakiem powiedzmy do 4,7 GB. Procoder i tak zostawi ci miejsce na ewentualne menu do filmu (około 250mb)
Przed tyn zabiegiem zmień kodowanie audio z PCM na Mpeg audio layer 2.

Pozdrawiam


niedziela, 17 lipca 2005, 23:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post 
W wizzardzie jeszcze prościej, również suwaczek ale bez zakładek :)


niedziela, 17 lipca 2005, 23:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 października 2004, 21:43
Posty: 128
Lokalizacja: Silesia
Post Dzięki.
Dzięki Wam wszystkim. Popróbuje z tym i popołudniu napiszę, jaki efekt uzyskałem. Pozdrawiam! :D


poniedziałek, 18 lipca 2005, 00:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 października 2004, 21:43
Posty: 128
Lokalizacja: Silesia
Post lol
Dalej to samo... materiał wynikowy, czyli ta kompilacja DVD gotowa do wypalenia ma tylko 2,84 GB. A chcę, żeby miało pełne 4,38 GB. Dałem tą opcję mastering quality, ale nic... film ma 45 minut i zależy mi na jak najlepszej jakości...


poniedziałek, 18 lipca 2005, 17:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 października 2004, 21:43
Posty: 128
Lokalizacja: Silesia
Post lol
Coś tam popśtykałem, i wyszło, że maksymalnie można suwaczkiem przejechać do 3,2 GB, ale do 4,7 GB nie... przypominam że ten AVIk, którego chce przekonwertować ma 8,4 GB, i jest tym wyjściowym z Adobe Premiere 1.5. I tak po drugie, to co za różnica czy dam '1 Pass' czy '2 Pass'??? Ja nie jestem profesjonalistą... :cry:


poniedziałek, 18 lipca 2005, 18:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
A słyszałeś o takim czymś jak edycja...


http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=13229
patrz lekcja 1

Zamiast pisać po kilka postów jeden po drugim można wedytować poprzedniego.

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


poniedziałek, 18 lipca 2005, 22:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 20:41
Posty: 67
Lokalizacja: Łódź
Post 
Hmm... według mnie sprawa wygląda następujaco - mpg2 tez ma jakiś maksymalny strumień bitrate, którego nnie można przekroczyć - o ile sie nie mylę, jest 9000. No i nie można zrobić nic lepszego niż owa wartość, która nie potrzebuje więcej miejsca niż tyle ile uzyskuje. Sama ilość zajmowanego miejsca nie jest tutaj wyznacznikiem, raczej koder, którego używasz. nie powiem Ci, który jest najlepszy - ale ja też często uzywam Procodera i jestem zadowolony. :)


poniedziałek, 18 lipca 2005, 23:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
pafeu ma rację! Masz tylko 45 minut materiału i 3,2 GB jest to najwyższy rozmiar jaki może ustawić ci program w najwyższej jakości. Jak chcesz jeszcze zwiększyć rozmiar na płytce to został audio w formacie PCM! dowali ci to jeszcze około 500-600MB do filmu.
Zresztą powyżej 7000 bitrate różnicy i tak nie zauważysz, więc te zabiegi z jakością, to tylko raczej twoje doświadczenie.

Pozdrawiam


poniedziałek, 18 lipca 2005, 23:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 października 2004, 21:43
Posty: 128
Lokalizacja: Silesia
Post lol
To kurcze... jak mam te 3,2 GB i dowalę PCM... to dalej mam 3,2 GB... ale mniejsza z tym. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc! Macie ode po wirtualnym piwie! Pozdrawiam! :D


wtorek, 19 lipca 2005, 00:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL