Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 10:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Nagrywanie przez DV-in, a karta graficzna PC 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 sierpnia 2005, 15:52
Posty: 7
Post Nagrywanie przez DV-in, a karta graficzna PC
Witam.
Mam następujące pytanie - czy istnieje jakiś prosty, darmowy programik, który pozwalałby na uruchomienie nagrywania w kamerze (Panasonic NV11B), tak aby potraktować ją jako cyfrowy magnetowid. I za pomocą jakiego kabla wprowadzić sygnał z karty graficznej komputera do tejże kamery.

Może najprościej będzie, jeśli powiem, co chciałbym uzyskać - chodzi o możliwość nagrania obrazu wyświetlanego na ekranie komputera (gry, filmu), a zatem nie filmu montowanego np. w Premiere.

Podpięcie kabla do zwykłego analogowego magnetowidu pozwala na coś takiego, ale mnie zależy na dobrej jakości materiale, który będę mógł później montować.

Czy i jak to zrobić za pomocą kamery cyfrowej, by zrzucić materiał na Mini-DV?


piątek, 12 sierpnia 2005, 15:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Jesli kamera cyfrowa posia aktywne wejscie DV-IN to mozna cos takiego zrobic, gdyz kamera sluzy wtedy jako przetwornik A/C (analogowo-cyfrowy) lub C/A (cyfrowo-analogowy). W menu kamery ustawiasz A->DV albo moze tak byc oznaczone A/DV.

_________________
__STEL_MOTION__


piątek, 12 sierpnia 2005, 18:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Jeszcze polecam alby nie podlaczac sprzetu przy wlaczonym kompie i kamerze. Lepiej dmuchac na zimne niz spalic zlacze.

_________________
__STEL_MOTION__


piątek, 12 sierpnia 2005, 18:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 sierpnia 2005, 15:52
Posty: 7
Post 
OK, dzięki.

Tyle, że ... przyznaję, iż jestem amatorem, więc wciąż mam trochę za mało informacji, żeby sobie z tym poradzić.

Jest to kamera, w którym firmowo zablokowane było wejście DV-in, ale je odblokowałem. Problemów przy np. nagrywaniu z komputera na kamerę nie mam w przypadku Adobe Premiere - wtedy w programie jest odpowiednia opcja wymuszająca nagrywanie w kamerze.

Co jednak zrobić, aby uruchomić to nagrywanie bez Adobe Premiere?
Gdy chcę nagrywać to, co poda mi sygnał wyprowadzony z karty graficznej komputera? BTW - rozumiem, iż istnieje taki kabel, który z jednej strony pozwoli podpiąć się do karty graficznej, a z drugiej do wejścia DV-in w kamerze?


piątek, 12 sierpnia 2005, 22:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 23:23
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mam prawie zerowe doświadczenie, ale na mój gust to coś Wam się mocno pomieszało. Jak chcecie analogowy sygnał posłać przez DV-In ?
Jeśli kamera ma zadziałać jak magnetowid cyfrowy to powinna byc podłączona do karty przez A/V lub S-Video o ile takowe posiada.


sobota, 13 sierpnia 2005, 00:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
wyjdź z karty S-video lub kompozytem na S-video albo kompozyt w kamerze... kermitowi o to chodziło, ale sie niejasno wyraził.

pozdro

_________________
Obrazek


sobota, 13 sierpnia 2005, 00:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 sierpnia 2005, 15:52
Posty: 7
Post 
OK, ale dowcip polega na tym, iż kamera ta nie ma żadnego innego wejścia in prócz owego DV-in, o którym piszę od początku.

Chyba, że źle szukam, ale nie sądzę.

Czyli co - kanał?


niedziela, 14 sierpnia 2005, 22:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 sierpnia 2005, 15:52
Posty: 7
Post 
Jakieś rady, panowie spece, please?


czwartek, 18 sierpnia 2005, 22:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
no jeśli nie masz wejść analogowych to nie wykorzystasz tej kamery do przechwytywania sygnału analogowego... no bo jak? 8O

pzdr

_________________
Obrazek


czwartek, 18 sierpnia 2005, 22:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 sierpnia 2005, 15:52
Posty: 7
Post 
A może da się jakoś obraz z monitora wyprowadzić jako cyfrowy?


piątek, 19 sierpnia 2005, 02:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
no da sie...
KONWERTEREM A/C :lol:

pozdr

_________________
Obrazek


piątek, 19 sierpnia 2005, 02:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 sierpnia 2005, 15:52
Posty: 7
Post 
:oops:

Dzięki!


piątek, 19 sierpnia 2005, 20:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL