Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 11:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Efekt w AP 1,5 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 09:00
Posty: 65
Lokalizacja: Opatów
Post Efekt w AP 1,5
Witam serdecznie chcialbym nauczyc sie robienia dosyc dla mnie ciekawego efektu w AP 1,5.wiec zwracam sie jak zwykle do Was z pomocą. Efekt ten to tzw podswietlanie napisu z przemieszczeniem lub jak to woli blyskawica biegnaca przez napis. W czołówkach Grasshoopera tam gdzie pojawiaja sie napisy widac to najlepiej, tak samo jak w czołówce "Samo Życie". Probowalem samemu ale kicha nie wiem jak to ugryzc pytalem sie Grassa ale on to robil na Redzie a z tego jestem noga jak by ktos wiedzial to pomozcie
Dla stałych forowiczow zaznaczam iz szukalem tego watku na forum i nie znalazlem wiec nie ide na latwizne i pytam lecz wczesniej odrobilem prace domowa i poszukalem wynik "null"
Pozdrawiam


piątek, 19 sierpnia 2005, 08:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Narysuj tą błyskawicę w jakimkolwiek programie graficznym, zapisz z alfą, a potem w AP zaanimuj to.


piątek, 19 sierpnia 2005, 10:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 09:00
Posty: 65
Lokalizacja: Opatów
Post 
Dzieki Damianie za odpowiedz ale ja to wszystko chyba zle opisalem dokladnie to nie rozchodzi mi sie o blyskawice rozchodzaca sie po napisie ale (hmm jak to opisac) taki neon ktory rozpoczyna sie na poczatku napisu i konczy sie na jego koncu a na dodatek najpierw pojawia sie początek napisu a pozniej w miare przemieszczania sie neonu poczatek niknie najlepiej jednak to widac na przykladzie prostej linii lub kola ktore na początku jest zwyklą kreska a pozniej w miare uplywu czasu rysuje sie kolo i w trakcie tego podswietlenie podąza za rysowaniem tego kola nie wiem czy udalo mi sie oddac sens tego efektu jak wczesniej pisalem najlepiej to widzialem w czolowce "Samego Zycia" w "Czułość i kłamstwa"
Z gory dzieki


piątek, 19 sierpnia 2005, 12:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Nie do końca rozumiem :? Jeśli masz tą linię zanimowaną, to możesz użyć filtra crop, aby regulować, która część napisu ma być widoczna. Najlepiej jakbyś jakiś przykłąd jakby to miało wyglądać.

PS Samo życie jest dopiero w poniedziałek. Jak nie zapomnę, to przyjrzę się temu.


piątek, 19 sierpnia 2005, 12:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 09:00
Posty: 65
Lokalizacja: Opatów
Post 
Cos np w stylu czołówek grasshopera sa na jego stronie nie pamietam dokladnie jego adresu, rozchodzi sie o te napisy pojawiające sie w czołówkach
Swoja droga chcialbym Ci podziekowac Damianie za tak szybkie odpowiedzi sa jednak ludzie ktorzy chca pomoc


piątek, 19 sierpnia 2005, 13:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
Obrazek

coś takiego? tak to opisałeś, że sam nie wiem o co chodzi. może wskaż o którą czołówkę ci chodzi.
http://grasshopper.myftp.org

pozdro

_________________
Obrazek


piątek, 19 sierpnia 2005, 13:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Jak to ma byc taki efekt jak w czołówkach, to tak jak pisałem, narysuj w sofcie graficznym linie zwężającą się ku bokom, o szerokości równej conajmniej poziomej rozdzielczości materiału video, nałóż na to jakiegoś glowa lub blura. Zapisz jako tiff lub targa z alfą. W premiere stwórz 2 klatki kluczowe, w pierwszej obiekt jest całkowicie za np. lewą krawędzią obrazu, w drugiej klatce jest po przeciwnej stronie. Na napis nałóż filtr crop i za jego pomocą zsynchronizuj pojawianie się napisu z przebiegiem linii.


piątek, 19 sierpnia 2005, 17:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 09:00
Posty: 65
Lokalizacja: Opatów
Post 
O dzieki dzieki za pomoc juz odpowiadam co w temacie slychac, a wiec Grasshoper tak dokladnie o to mi sie rozchodzilo a co do Twoich czolowe to we wszystkich to wystepuje z tym ze tam wyglada to troche inaczej a ma to miejsce przy pojawiajacych sie napisach przyklad (czolowka juz nie najnowsza) napisy gdzie sa dane pary mlodej i swiadkow z tym ze te male a nie te duze.
Damianie opisalem mi niby moze i prosto cosik tam kumam ale mam kilka pytan a mianowicei czyzby ta linia miala miec 576 mm bo rozdzielczosc przeciez jest 720 x 576 i jak to pokazal Grasshoper jak ja pokierowac zeby np obchodzila ona napis (ta linia) albo postac czlowieka
Jeszcze raz dzieki za wszystkie odpowiedzi napewno nie pojda one w pustke gdyz jestem sumiennym uczniem i prace domowe odrabiam


wtorek, 23 sierpnia 2005, 11:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
skwirek napisał(a):
czyzby ta linia miala miec 576 mm bo rozdzielczosc przeciez jest 720 x 576
Conajmniej 576 pikseli. Musisz popróbować z różnymi długościami, aby wybrać optymalną. Dużo zależy też od szybkości "przelotu" linii
Cytuj:
jak ja pokierowac zeby np obchodzila ona napis (ta linia) albo postac czlowieka
Czegoś takiego jak w "Samym życiu" w Premiere nie zrobisz. tu już potrzeba czegoś do compositingu.


wtorek, 23 sierpnia 2005, 12:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 09:00
Posty: 65
Lokalizacja: Opatów
Post 
No coz szkoda ze sie tego nie da zrobic w AP ale przynajmniej mam juz jasnosc a jakbys byl tak mily Damianie to prosze Cie podaj mi jakis program (tak gwoli ciekawosci) w czym to mozna zrobic moze w AE ?.
A czy juz latwiejszy numer z owalem albo kolem lub napisami pojdzie na AP
I juz na koniec bo trcoche sie pogubilem z ta linia ona ma byc conajmniej 576 pikseli ale dluga czy szeroka


wtorek, 23 sierpnia 2005, 13:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
skwirek napisał(a):
Cie podaj mi jakis program (tak gwoli ciekawosci) w czym to mozna zrobic moze w AE ?.
Wybór jest szeroki: AE, Combustion, Commotion, Digital Fusion, Toxik, Boris Red, CinePaint.
Cytuj:
A czy juz latwiejszy numer z owalem albo kolem lub napisami pojdzie na AP
Napis jeszcze sie da zrobić, opis dałem powyżej[/quote]
Cytuj:
I juz na koniec bo trcoche sie pogubilem z ta linia ona ma byc conajmniej 576 pikseli ale dluga czy szeroka
No jasne, że szeroka


wtorek, 23 sierpnia 2005, 16:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL