Teraz jest czwartek, 29 października 2020, 05:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Robienie zdjęć ze stop-klatki 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Robienie zdjęć ze stop-klatki
Cześć. Jak mogę zrobić zdjęcia ze stop-klatki kamery cyfrowej. Czy są do teko jakieś oddzielne programy. Mam kamerę SONY DCR-TRV 130E


sobota, 6 kwietnia 2002, 21:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post 
no jesli masz karte video, to nie problem, w AP export frame
jesli nie masz, to potrzebujesz kabelek i programik
ja mam program DV Studio
a kabelek z jednej strony ten potrojny jack, tzn jack co przenosi obraz i dzwiek stereo, z drugiej strony ( i tu sie gubie, bo nie znam sie na tym i nie wiem jak sie ta koncowka nazywa ;-))) ) koncowka serial - trapez z 9 dziorkami :)
to mozna kupic z programem za ok 100 zl, albo dostac z kamera, albo samemu sobioe zrobic

pozdr

_________________
Garfild


niedziela, 5 maja 2002, 15:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 16 marca 2002, 10:28
Posty: 9
Lokalizacja: wa-wa
Post Robienie zdjęć ze stop-klatki
Jak wychwycisz klatkę i zapiszesz ją np.jako JPEG to spokojnie możesz zanieść do fotografa na dyskietce a on ci reszte zrobi. Ale to co najważniejsze to jakość takich zdjęć - po prostu jest zaledwie dostateczna. O ile zdjęcia robione w słoneczny dzień sa nawet dość dobre to w zamkniętym pomieszczeniu jest widoczne dość duże ziarno. Próbowałem przy 3000WAT w pomieszczeniu 10x7m i efekty były mierne. Ale próbować każdy może a wyjdzie troche lepiej lub może troche gożej :lol: . Życzę powodzenia

_________________
Miras.N


piątek, 10 maja 2002, 19:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post 
tak, potwierdzam. zreszta takie stopklatki z filmow sa kiepskie, ja je uzywam np. do okladek, jak wezme takiego screena i obrobie, to na okladce wyglada poprawnie. Oczywiscie musi byc DOBRE oswietlenie i dobrze oswietlony obiekt, jak np przy sloncu byl filmowany czlowiek a na twarzy jest cien, to nic z tego, bedzie czarna dziora.

pozdr.
acha, jak sie wezmie screena z AP, expotr frame, to warto w photoshopie uzyc filtra video ( Dominik - dobrze mowie? ) ;-))

_________________
Garfild


piątek, 10 maja 2002, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Zdjęcia z cyfrówki :idea:
Ja radzę sobie w następujący sposób:
wyciągam najlepszej jakości zdjęcie z filmu (w miarę nie rozmazane) , robię klatkę w formacie tif największej rozdzielczości, następnie w programie corel 8 wybieram opcję efekty =>fotolabs => CSI levels => add contrast i gotowe, następnie zdjęcie zmniejszam do formatu 800x600 lub mniejsze. Wygląda w miarę możliwie (do publikacji w necie :) , nie próbowałem tego wywoływać u fotografa ale podejżewam że wyszłaby totalna kiszka, do zdjęć najlepszy jednak jest aparacik o ! :=)
Pozdo all


sobota, 1 czerwca 2002, 19:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
Garfild napisał(a):
pozdr.
acha, jak sie wezmie screena z AP, expotr frame, to warto w photoshopie uzyc filtra video ( Dominik - dobrze mowie? ) ;-))


Tak. Dokladnie chodzi o filtr Deinterlace z sekcji Video. Czyli z menu nalezy wybrac Filters>Video>Deinterlace. Filtr usuwa linie przeplotu z "półklatki". Jesli tego sie nie zrobi i taka stopklatke wstawi do filmu moze ona "drgac". Szczegolnie widoczne jest to na klatkach przechwyconych z obrazu na ktorym jest dynamiczny ruch.

Pozdrawiam

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


poniedziałek, 3 czerwca 2002, 00:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Stop klatka
Zamierzam kupić kamerę cyfrową Sony DCR-TRV240. Czy ktoś może podać link do zdjęcia ze stop klatki (z podobnej kamery w średnim oświetleniu). Bendę chciał wstawić do filmu zdjęcia wykonane przez skierowanie kamery na zdjęcie i zrobienie stop klatki. Czy może lepiej zdjęcia skanować ? Kto ma praktykę niech pisze.


czwartek, 27 lutego 2003, 22:58
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
Przechwycona klatka nawet na najlepszej kamerze, przy najlepszym oświetleniu, w najlepszym programie dalej ma tylko 720x576 pikseli.
No a teraz zapytajcie się w fotolabie jaką odbitkę można z tego zrobić. Przy 300 dpi to będzie gdzieś tak 2x1,5 cala czyli 5x4cm - no i macie piękny znaczek pocztowy.


sobota, 1 marca 2003, 11:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Osobiście słyszałem o pewnej ciekawostce: soniaki potrafią zarejestrować kilkusekundoą sekwencję martwego obrazu i nie jest to pauza, lecz żywy obraz stojący w miejscu. Wiem na pewno, że istnieje taki programi, który wykorzystuje cały ten czas emisji tej martwej sekwencji do wygenerowanie w mim fotki o naprawdę dobrej jakości, ale nie mogę do niego dotrzeć. Oczywiście stopklatę trzeba w tym przypadku zarejestrować kamerą. Może ktoś akurat wie co to za program i gzie go zdobyć? Martwa sekwencja trwa około 6 sekund, a kadr to 1/25 sekundy więc to daje do myślenia.


czwartek, 6 marca 2003, 06:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 6 sekundowa sekwencja SONY
Darek A napisał(a):
Osobiście słyszałem o pewnej ciekawostce: soniaki potrafią zarejestrować kilkusekundoą sekwencję martwego obrazu i nie jest to pauza, lecz żywy obraz stojący w miejscu. Wiem na pewno, że istnieje taki programi, który wykorzystuje cały ten czas emisji tej martwej sekwencji do wygenerowanie w mim fotki o naprawdę dobrej jakości, ale nie mogę do niego dotrzeć. Oczywiście stopklatę trzeba w tym przypadku zarejestrować kamerą. Może ktoś akurat wie co to za program i gzie go zdobyć? Martwa sekwencja trwa około 6 sekund, a kadr to 1/25 sekundy więc to daje do myślenia.

------------------------------
Jestem tym tematem zainteresowany, kto ma praktykę niech pisze.
Janusz


piątek, 7 marca 2003, 15:38
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
A ja słyszałem o malarzu który w 7 sekund namaluje całkiem ładny obrazek żywej natury.


piątek, 7 marca 2003, 20:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Kiedyś ludzie myśleli, ze ziemia jest płaska. Jeżeli pisze o takim programie, to wiem co robię. Taki program jest. Te 6 sekund martwego obrazu to nie pauza, ale żywy obraz jednego ujęcia. Miałem nawet nazwę tej aplikacji, lecz wtedy nie zdawałem sobie sprawy do czego to jest i poszła się........ przejść


poniedziałek, 10 marca 2003, 02:20
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL