Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 07:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 rampa z 1 koloru do transparentu-jak wykonac ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 października 2005, 14:43
Posty: 39
Lokalizacja: Tarnow
Post rampa z 1 koloru do transparentu-jak wykonac ?
Jak wykonac rampe z np czerwonego 50% do transparentnego (przezroczystego), probowalem w premiere i w AAF ale tam rampa musi miec koncowy kolor.
o taki efekt mi chodzi: http://img411.imageshack.us/my.php?imag ... gio6kr.jpg


poniedziałek, 10 października 2005, 21:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
w fotoszopie narysuj. na czerwoną płaszczyznę nałóż biało-czarny gradient jako maskę. albo od razu gradient zrób z przezroczystością na końcu. (narzędzie na zmianę z wiaderkiem.)

pozdro

_________________
Obrazek


poniedziałek, 10 października 2005, 22:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 października 2005, 14:43
Posty: 39
Lokalizacja: Tarnow
Post 
hehe, ten rysunek to ja sam zrobilem, mi chodzi jak to zrobic we filmie


wtorek, 11 października 2005, 14:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 maja 2003, 15:35
Posty: 19
Lokalizacja: Kraków
Post 
w AF tworzysz warstwe z kolorem który chcesz uzyskać, nad nią robisz warstwe z czarnobiałym gradientem( solid + effect/render/ramp). i teraz w warstwie z kolorem który chcesz uzyskać przeźroczystość zaznaczasz luma-mate (warstwa z gradientem).


ljmedia


wtorek, 11 października 2005, 14:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 października 2005, 14:43
Posty: 39
Lokalizacja: Tarnow
Post 
niemoge znalezc opcji luma -mate, nieda sie tego zrobic w premierze ?


wtorek, 11 października 2005, 15:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
no przecież skoro sam to zrobiłeś to wrzuć to na tajmlajn na wyższą ścieżkę z zachowaniem alfa (w przypadku psd jest white alpha matte - w transparency oczywiście).

_________________
Obrazek


wtorek, 11 października 2005, 15:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 maja 2003, 15:35
Posty: 19
Lokalizacja: Kraków
Post 
Obrazek

ljmedia


wtorek, 11 października 2005, 15:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
Obrazek

_________________
Obrazek


wtorek, 11 października 2005, 16:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 października 2005, 14:43
Posty: 39
Lokalizacja: Tarnow
Post 
Ufff zrobilem to w premierze dzieki waszym radom, coprawda nie krok w krok ale jakos to wyglada, w AAF jakos mi nie wychodzi (mam go od wczoraj) jakos nieintuicyjnie sie go obsluguje.DZIEKI!.

Znacie moze jakies fajne efekty do robienia highlightow z imprez sportowych (boks)

Jest gdzies na forum przejrzysty samouczek do AAF?

Dlaczego AAF oddtwarza mi filmy z predkoscia 12/13 FPS ?


wtorek, 11 października 2005, 18:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
rysh napisał(a):
Dlaczego AAF oddtwarza mi filmy z predkoscia 12/13 FPS ?
Bo masz słabą kartę graficzną lub taką której after nie obsługuje. Wyłącz openGL przy podglądzie, może coś pomoże.


wtorek, 11 października 2005, 19:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 października 2005, 14:43
Posty: 39
Lokalizacja: Tarnow
Post 
Damian: mam radeona 9550 128MB 128bit,moze demon szybkosci to niejest ale chyba nie w tym tkwi problem, jak sadzisz?
Heh glupia sprawa niewiem jak wylaczyc openGL :/


wtorek, 11 października 2005, 22:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Troche mało, chyba że ta karta nie jest wspierana przez AE, w co wątpię. Sprawdź na stronie adobe, jest tam lista wszystkich kart, które potrafią wykorzystywać openGL do podglądu. Ja mam GeForce 5200 (128 MB, 128-bit) podkręconego do granic możliwości i przy podglądzie materiału DV mam ok. 16 klatek/sek.
OpenGL wyłącza się w oknie ompozycji (Comp), trzecia ikonka od prawej.
Jeżeli karta nie jest wspierana przez AE, do generowania podglądu wykorzystywany jest procesor. OpenGl miało z założenia przyspieszyć podgląd (zwłąszcza w kompozycjach 3d), ale w rzeczywistości w przypadku słabych kart czasem występuje nawet spadek wydajności w stosunku do wyłączonego OpenGL. Żeby rzeczywiście odczuć dobrodziejstwa OpenGl trzeba mieć naprawdę mocną kartę, a tu wybór jest ograniczony, gdyż jak ostatnio sprawdzałem to GeForce'y serii 6000 nie były wspierane, a żadna poprawka do AE sie nie pojawiła, co mnie dziwi. Nie wiem jak jest z ATI, ale wspierana była chyba tylko seria 9000. Tak więc zostają najwydajniejsze modele poprzedniej linii kart, albo QuadroFX, a to już inna bajka.


wtorek, 11 października 2005, 22:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 października 2005, 14:43
Posty: 39
Lokalizacja: Tarnow
Post 
wylaczenie opelnGL nic nie pomoglo :( probowalem wszystkich trzech opcji ktore sie wtamatym oknie znajduja.
Czy to normalne ze w APpro mi DV oddtwarza normalnie (jak sa efekty to troche przycina jak nie zrenderuje), a w AAF mi idzie tak powoli ?
-------------
W APpro jak oddtwarzam w oknie "monitor" to w gornym prawym rogu pojawiaja sie jakies cyferki raz zolte raz czerwone (to raczej nie jest frame rate), jak wyexportuje film to ich na filmie niema, niby jest wszystko ok ale martwie sie bo wszesniej tego niemialem, a niechce zeby mi kiedys to w praniu wyszlo, ja podejrzewam ze jest to wina kodekow.niemoge usunac jednego kodek packa "BoliGego Codec Manager 1.0.4.2".Spotakłeś się z czymś takim ?


środa, 12 października 2005, 09:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 maja 2003, 15:35
Posty: 19
Lokalizacja: Kraków
Post 
inna jest filozofia pracy AP i AF.

W after effect musisz najpierw przeliczyc klatki a potem je odtwarzać z pamięci ( im więcej jej masz tym większa częsć filmu zobaczysz ), openGl pomaga podczas "3d" i "wstawiania oswietlenia", do wiekszości efektów wykorzystywany jest procesor kompa.
AP w zalezności od tego jaka masz kartę graficzna i, lub video wykorzystuje ( jak dlamnie czasami ) potencjał. Jedynie wspópraca z kartami dedykownymi przyspiesza prace premiere do realtime. Sam napisałeś ze przycina Ci w miejscach w których nie zrobiłes renderingu. Wiec w Ap musisz miejsca z przejsciami lub efektami wczesniej wyrenderować i dlatego AP tworzy w zależności od ustawien pliki temp dla swoich potrzeb, aby mógł odtwarzać realtime.

W after effect masz mozliwośc podglądu przy wcześniejszym przeliczeniu klatek do pamieci (Ram preview). Niektóre efekty w AF wymagaja b. szybkiego kompa ( u mni czasami jedna klatka renderuje sie kolo minuty)
i dlatego mozesz sobie do pracy wykorzystać dowolna opcje podgladu ( fulll, half, third, quarter). wtedy klatki sa przeliczne szybciej ale z gorszą jakością, opcji jest wiele.


Obrazek

ale tak jak napisałem na początku AF ma całkiem inna filozofię pracy niz Ap. W af effect praca jest zblizona bardziej do pracy w photoshopie tylko ze tu masz materiał w postaci video,bitmap etc.

Pozdrawiam ljmedia


środa, 12 października 2005, 09:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 października 2005, 14:43
Posty: 39
Lokalizacja: Tarnow
Post 
dzieki rozjasniles mi troche ta kwestie.Wychodzi nato ze dla wiekszej wygody zostane przy APpro.
Czy do premiera sa pluginy i takie zlozone efekty jak do AF?
niewiesz co z tym kodek packiem ? jak go odinstalowac ?


środa, 12 października 2005, 16:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL