Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 03:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 filmowanie - dwie kamery 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post filmowanie - dwie kamery
Witam,

Zastanawiam się jak należy to zrobić (myślę o np. studniówkach) aby filmując dwoma kamerami poloneza zmontować tak aby zachować ciągłość muzyki, ruchu tancerzy i mieszać ujęcia z dwóch czy więcej kamer. Mam sony vx2100. Czytałem, że do tego wykorzystuje się kod czasowy ale w jaki sposób? Montuję w AP 1.5

Proszę o sugestie lub odnośniki, gdzie mogę znaleźć takie informacje.

Tomek


poniedziałek, 31 października 2005, 12:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
:lol:
ustawiasz obie ścieżki jedna nad drugą, wybierasz jakiś charakterystyczny moment np. błysk flasha i ustawiasz żeby były w tym samym miejscu. czasem wygodniej jest dopasować klipy na słuch. obie metody się sprawdzają.

pozdro

_________________
Obrazek


poniedziałek, 31 października 2005, 12:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Witam,

Ja w tym pytaniu nie dostrzegam nic śmiesznego aczkolwiek mogę się mylić. Może niektórzy rodzą się geniuszami i wszystko wiedzą, inni natomiast muszą się wszystkiego uczyć.

W każdym razie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.


poniedziałek, 31 października 2005, 12:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 kwietnia 2005, 20:37
Posty: 48
Lokalizacja: warszawa
Post 
Panie Tomku nie ma się co obrażać, kolega Grass wstawiając uśmiech na pewno nie miał na myśli wyśmiewanie, ale też napisał Ci szczerą prawdę-wybierz sobie charakterystyczny punkt na obu kasetkach i tnij i klej i tnij i klej, trochę czasochłonne ale na pewno Ci wyjdzie


poniedziałek, 31 października 2005, 15:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
oj grass grass...

twój pomysł jeszcze ujdzie ;) ale co jesli jednemu operatorowi kamery po kilku minutach ot TWOJEGO błysku przyjdzie ochota wcisnąć na minutkę pauze (bo mu się nosek chciało wydmuchać) a Ty z rozpędu zmontujesz materiał nie słuchając drugiej ścieżli

np. o ile mnie pamięć nie myli to taki adobe pro ma wyłączony dźwięk z kolejnych ścieżek (czyta podstawową) domyslnie ;) :p

ps. jak tam rywalizacja o wycieczke do Chin? tłuczesz jeszcze te posty z szybkością pepeszy?

chinczyk.


poniedziałek, 31 października 2005, 16:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
W wielu kamerach semi pro i profesjonalnych jest opcja timecodu Record Run. Wystarczy zrobic klaps badz synchron na poczatku kasety i juz. TC bedzie lecial caly czas a nagrywany bedzie tylko po nacisnieciu nagrywania (sorki za blad stylistyczny :)) Synchornizujesz na poczatku klaps i korygujesz Timecode. W opcji profesjonalnej synchronizujesz TC spinajac kamery razem kablem.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


poniedziałek, 31 października 2005, 17:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Luka... eeee jeden klaps na kasetę powiadasz? ;-)

jeden klaps na scenę - zgoda ale nie na kasete :p bo nie uwierze, że kręcisz non stop 60 min.


poniedziałek, 31 października 2005, 17:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Otoz nie. Rec run (Record Run) dziala wlasnie tak, ze timecode leci sobie a na kasete jest wbijany tylko kiedy nacisniesz nagrywanie. Dzieki temu masz dwie kasety o takich samych timecodach. TC 00:01:12:14 bedzie tym samym na obu. Tak jest jesli kamery sa spiete kablem i synchronizowane i TC rusza jednoczesnie. Jesli nie mamy mozliwoscci spiecia kablem (badz wystartowania TC z pilota na dwoch kamerach jednoczesnie) przydaje sie klaps. Synchronizujesz klaps w obrazku i korygujesz TC tak aby obie mialy taki sam w momencie klapsa. I teraz jedna kamere uznajesz za glowna i do niej dopasowujesz ujecia z drugiej po TC bez straty synchronizacji dzwiek-obraz.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


poniedziałek, 31 października 2005, 18:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
Cytuj:
ale co jesli jednemu operatorowi kamery po kilku minutach ot TWOJEGO błysku przyjdzie ochota wcisnąć na minutkę pauze

na bank zauważę przerwę bo zrzucam scenalyzerem z opcją cięcia scen. faktycznie przydałoby się narzędzie do rozkładania klipów po timelinie, ale dosyć dużo byłoby problemów z synchronizacją kamer. konieczne byłoby wtedy nagrywanie w continous (tak to też się nazywa, czy pomyliłem?), bo bez tego to lipa, spięcie kamer raczej nie wchodzi w grę. a poza tym już widzę kolesi nagrywających poloneza poprzedzanego klapsem :lol:
generalnie nie jest to wielki problem i w przypadku poloneza kręconego longiem można spokojnie wszystko robić "na słuch" albo "na oko". jednak faktycznie w momencie próby montażu imprezy z 3 kamer z cięciami może to być męczarnia. może więc wymieńmy doświadczenia, im więcej propozycji tym lepiej. softów do montażu jest kilka, może któryś oferuje wygodny sposób automatyzacji owego procesu? również kamery, może koledzy podzieliliby się informacjami, które kamery posiadają interesującą nas opcję timecodu?

pozdrawiam

Cytuj:
ps. jak tam rywalizacja o wycieczke do Chin? tłuczesz jeszcze te posty z szybkością pepeszy?

a pewnie! nagrody można skumulować i zamienić na wycieczkę na księżyc! z chińczykami... :lol:

_________________
Obrazek


poniedziałek, 31 października 2005, 19:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 603
Post 
jeżeli będzie próba przed oficjalnym tańcem to kręć z różnych stron nawet wchodź między pary później nagraj z jednego stałego miejsca w czasie montażu wyjdzie nie z dwóch a z kilku kamer ja przynajmniej tak robię dźwięk zachowasz z oficjalnego tańca


poniedziałek, 31 października 2005, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hehe a to jest dobre... "...jeżeli będzie próba przed oficjalnym tańcem..." przyznam szczerze, że jak dla mnie to nowość, naprawde bywają próby na samej studniówce poloneza? a może bywają próby pierwszego tańca pary młodej na samym weselu? a może ktoś widział próbę udzielania komuni podczas mszy... nie no jaja :-) jak berety ;-)

luka nie zrozumieliśmy się, mi nie chodzi o sam start kamer - to jest pikuś, chodzi mi o to że w normalnej produkcji masz reżysera który puszcza akcję i ją zatrzymuje, a w czasie jej trwania wszystkie kamery rejestrują. W przypadku rozpatrywanym w tym wątku nie ma takiej osoby, każdy operator zdany jest na siebie i jeśli chodzi o start mogą oni stanąć naprzeciw siebie i puścić nagrywanie - no problem, problemem jest jeśli rozejdą sie po sali i jeden z nich będzie musiał wyłączyć kamere nie mając kontaktu z drugim.
Nie wyobrażam sobie operatorów kamer spiętych razem kablem brylujących pośród tańczących lub filmujących przy ołtarzu - to nie przejdzie. Miałem kiedyś taki przypadek, że na studniówce dziewczyna o b. długich włosach tak się zakręciła, że dostałem w obiektyw tą "grzywą" niestety, skubana miała je polakierowane i czymś posypane - i drobiny tego g***na zostały na obiektywie - co miałem zrobić? czyścić obiektyw przy pracującej kamerze? ;-) bo synchro jest najwazniejsze - takich przypadków jest cała masa, nie raz zapewne cofając się wpadliście w jakieś kable pod sceną, nie jeden raz zapewne wywinęło się orła na schodach itd.... ;-)
Inna kwestia - to ujęcie które w danym momencie filmuję np. przysięga przed ołtarzem (dwie kamery) i dostrzegam taki mały motyw: drżące ręka panny młodej i taki "uspokajający" uścisk pana młodego robię najazd na te dłonie... przecież tego nie wyreżyserujesz i nie przewidzisz..

======

A co do rozwiązania problemu .. to wielce pomocna jest tutaj synchronizacja czasu zegarów kamer i wydobywanie kodu czasu w zgranym materiale - ciekawe że nikt o tym nie pomyślał ;-) nie jest to idealne rozwiązanie ale wielce przybliża i ułatwia.

======

PS. GrassHoppeR - a zaufał byś chińczykom i poleciał na ich "sprzecie" na ten księżyc? ;-) ;-p


wtorek, 1 listopada 2005, 16:19
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
Cytuj:
PS. GrassHoppeR - a zaufał byś chińczykom i poleciał na ich "sprzecie" na ten księżyc? ;-) ;-p

pewnie, a mam duże szanse.

a co do twoich argumentacji w związku z wyłączaniem lub nie kamery, to nie zrozumiałes sedna... jest taka opcja w timecodach, o której mówił kolega, że mimo wyłączenia kamery timecode idzie dalej. luca nazwał to record play, ale mi się wydaje, że to się nazywa jakoś tak continous timecode. spotkałem się z tym bodaj w dsr250, ale głowy nie dam. oznacza to, że resetujesz timecode z pilota we wszystkich kamerach i nie ma problemu. wykorzystanie do tego daty jest o tyle problematyczne, że niebardzo wiem jak możnaby kamery idealnie zsynchronizować.

pozdrówki

_________________
Obrazek


wtorek, 1 listopada 2005, 17:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
piloty na podczerwień czy drogą radiową?

====

"wykorzystanie do tego daty jest o tyle problematyczne, że niebardzo wiem jak możnaby kamery idealnie zsynchronizować."

eee nie przesadzaj.. bardzo proste... na początku na obu kamerach ustawiacie datę i identyczny czas (zbliżoby do rzeczywistego ;-) bo później łatwiej się połapać co z jakiego okresu imprezy pochodzi) i na komendę, jednocześnie akceptujecie te ustawienia w opcjach kamer.. podejrzewam, ze różnica będzie rzędu ułamka sekundy czyli iluś tam klatek ... ;-)
przy zrzucaniu materiału na HD (przy podziel na sceny) wyciągasz tak zapisaną datę i czas na pierwszej klatce danej sceny, a w większości programów na timeline jest wyświetlana pierwsza klatka edytowanej sekwencji... więc wsio widzisz, a jak nie widzisz to wystarczy kliknąć i looknąć w podglądzie na monitorze...

myslę, że Panu tpiaskowskiemu chodzi właśnie o to by niskim kosztem mieć punkt zaczepienia w momencie montażu.. bez stosowania drogich rozwiązań które nie wszedzie się sprawdzą ;-)


wtorek, 1 listopada 2005, 17:41
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL