Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 15:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Jakim programem robić maski statyczne i animowane 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 listopada 2005, 22:13
Posty: 32
Lokalizacja: Małopolska
Post Jakim programem robić maski statyczne i animowane
Witam. Jestem nowym userem, lecz od dawna przeglądałem to forum i uważam je za jedno z najlepszych poświęconym montażom wideo i nie tylko.

Prosze mi powiedzieć jakimi programami najlepiej robić maski pod Adobe Premiere. Bo co do statycznych to wiadomo że np. Fotoszop ale czym i jak zrobić maskę animowaną. Zależy mi aby tekst umieszczony na filmie pojawiał się literka po literce, tak jakby był pisany na maszynie od lewa do prawa.

Czy można to zrobić np. robię niebieskie tło na którym rysuję np biały prostokąt w miejscu gdzie ma być tekst, a potem animuję ten prostokąt aby wychodził z lewej strony do prawej i zatrzymywał się na 8 sekund. Potem już w Premierze ustawię znikanie? Czy dobrze myślę ? Tylko czym mam to zanimować?

I druga sprawa. Jak zrobić by ten tekst pokazywał się nie nagle ale wychodził i pokazywał się płynnie (pojawiał się z przenikania). Trzeba chyba zrobić tek prostokąt z z krawędziami płynnie schodzącymi do koloru niebieskiego?

Jak to wykonać i jakie najlepiej kolory w tym przypadku zastosować, bo pewnie są jakieś zalecenia tego dotyczące??


Wielkie dzięki za sugestie.

_________________
La Vita es Sueno


sobota, 12 listopada 2005, 22:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post Re: Jakim programem robić maski statyczne i animowane
HeavyManiak napisał(a):
Witam. Jestem nowym userem, lecz od dawna przeglądałem to forum i uważam je za jedno z najlepszych poświęconym montażom wideo i nie tylko.
Bo jedyne
Cytuj:
Czy można to zrobić np. robię niebieskie tło na którym rysuję np biały prostokąt w miejscu gdzie ma być tekst, a potem animuję ten prostokąt aby wychodził z lewej strony do prawej i zatrzymywał się na 8 sekund. Potem już w Premierze ustawię znikanie? Czy dobrze myślę ? Tylko czym mam to zanimować?
Czarny, nie żaden niebieski. Wyanimować to możesz w premiere i wyeksportowaną animacje w formacie avi użyć jako maski.


sobota, 12 listopada 2005, 23:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 listopada 2005, 22:13
Posty: 32
Lokalizacja: Małopolska
Post Dzięki wielkie, czyli
robię samo tło czarne w 720x576 w fotoszopie jaką pierwszą maskę, potem na czarnym tle rysuję ten prostokąt jako drugi obrazek jpg, a następnie wstawiam do AP i funkcją move przesuwam drugi obrazek po tym pierwszym i tworzę AVI. Potem to avi stawiam na video3 poniżej wstawiam tekst też jako jpg a jeszcze niżej film i co teraz? Chyba funkcją transperency tylko na którym jpg i co mam zaznaczyć ?

_________________
La Vita es Sueno


sobota, 12 listopada 2005, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Track Matte Key


niedziela, 13 listopada 2005, 11:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
no nie całkiem... track matte owszem się nałoży, ale zlikwiduje najpierw kanał alfa napisu, w efekcie będziesz miał litery na tle na obrazie... niestety ten sposób nie poskutkuje...

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 13 listopada 2005, 18:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 listopada 2005, 22:13
Posty: 32
Lokalizacja: Małopolska
Post No więc jak to zrobić
żeby nie usunąć kanału alfa napisu.

Poza tym jak uzyskać efekt płynnego pojawiania się tegoż napisu. Czy wystarczy żeby element tworzący maskę napisu nie miał ostrych krawędzi tylko płynne przejście z czarnego do białego?

Nie ma jakiegoś programu strikte do robienia masek?

_________________
La Vita es Sueno


niedziela, 13 listopada 2005, 18:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Sprawdziłem i działa


niedziela, 13 listopada 2005, 19:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
Obrazek
o to mi chodziło (zastąpienie poprostu kanału alfa klipu przez matę)

można zrobić maski na wielu softach przecież w tym w premiere, problem z wykorzystaniem ich. można to zrobić poprzez zastosowanie wirtualnych klipów. wtedy dla np. czarnych napisów wstawiasz gdzieś obrazek z czarnym napisem na którego nakładasz przygotowaną matę, tworzysz klip wirtualny i nakładasz go we właściwym miejscu poprzez multiply.
...można też wykorzystać pluginy, np. boris 8)

pozdro

_________________
Obrazek


niedziela, 13 listopada 2005, 19:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
W tym beznadziejnym i przeraklamowanym premiere pro nie ma problemu z takim nakładaniem masek na napis :wink:


niedziela, 13 listopada 2005, 19:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
no nie jest to aż taki problem -Damianie- z tym AP6... wystarczy mieć odpowiednio warsztat opanowany. poza tym jedna jaskółka wiosny nie czyni ;) (to o PRO).

_________________
Obrazek


niedziela, 13 listopada 2005, 19:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 18:39
Posty: 3
Post 
hmmm a nie wystarczy do tego urzyć "wipe" na tekscie albo "gradient wipe" (z odpowiednim gradientem) ... jeżeli dorze zrozumiałem jaki efekt chcesz uzyskać

P.S.
Dobry program do robienia efektów tekstowych bez głębszej wiedzy - Swish (jest to program do animacji flash, które można eksportować do avi)


środa, 16 listopada 2005, 18:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
edspiner napisał(a):
hmmm a nie wystarczy do tego urzyć "wipe" na tekscie albo "gradient wipe" (z odpowiednim gradientem) ... jeżeli dorze zrozumiałem jaki efekt chcesz uzyskać
Można, ale my wolimy bardziej hardcore'owe metody :mrgreen:


środa, 16 listopada 2005, 19:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 12:59
Posty: 65
Lokalizacja: Opolskie
Post 
HeavyManiak....dla leniwych,i ceniacych sobie czas. :wink: .Polecam zdecydowanie <HEROGLYPHE>zassaj sobie trialka,zrobisz to w dwie minuty i nie tylko to.......


środa, 16 listopada 2005, 21:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 18:39
Posty: 3
Post 
hehe... no to z takich bardziej hardkorowych metod :
można napisać każdą literkę osobno i niech sie pojawiają (np krótkim disolvem) w odpowiednich odstępach czasu ... bedzie hardkorowa ilość scierzek video :D


środa, 16 listopada 2005, 21:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL