Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 13:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 ADOBE PREMIERE POMOCY HELP jak to zrobic zeby było dobrze 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post ADOBE PREMIERE POMOCY HELP jak to zrobic zeby było dobrze
Witam
Chciałbym poprosic o krótkie streszczenie kilku informacji dotyczace montazu
Na forum jest dosc duzo tematów ale mozna sie w tym wszytkim pogubic
Jezeli ktos moze pomóc bede wdzieczny
1. Mam Adobe premiere 6,5 kamere cyfrowa z firewire
2. Jakiego kodeka uzyc zeby nie stracic na jakosci
3 co dalej odrazu eksportowac z timeline do mpeg2 czy jeszcze jakas kombinacja
4. W adobe jest microsoft DV czy on jest dobry czy kicha i czym ewentualnie eksportowac zeby na DVD był taki sam obraz jak nagrany na kasecie

Teraz napisze jak ja robie:
Zrzucam na dysk a pozniej z timeline do mpeg2 adobe mpeg encoder 8000 bitrate
rezultat:
jezeli sa to nieruchome obrazy to jest ok
jezeli sa ruchome czyli normalny film pojawiaja sie nie wiem jak to nazwac fachowo dookoła danej osoby np takie smugi czy cos w tym stylu

Jezeli macie jakies pytanka to prosze pisać


niedziela, 13 listopada 2005, 22:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post Re: ADOBE PREMIERE POMOCY HELP jak to zrobic zeby było dobrz
kamitomi napisał(a):
2. Jakiego kodeka uzyc zeby nie stracic na jakosci
Huffyuv, najnowsza wersja to 2.1.1


niedziela, 13 listopada 2005, 23:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 12:59
Posty: 65
Lokalizacja: Opolskie
Post 
.....no jasne że dobrze robisz,tylko zapomnij o mpeg-u w adobe.Prosto z timeline pakuj to (i tu masz dwa wyjścia)albo darmowy,albo płatny,polecam Procoder ,np expresik za mało kasy,a dalej...to np.Nero,Workshp,itp.


poniedziałek, 14 listopada 2005, 18:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post 
Dzieki za info ale mam jeszcze pytanko do kolegi videomanika
Jak moze troche jasniej napisac bo niezabardzo rozumiem
mam procodera 2 i co dalej?
export do procoder w adobe czy jakos inaczej i jakie ustawy nalepiej zrobic zeby było git jest ich tam sporo na co zwrócic uwage a no nie


.....no jasne że dobrze robisz,tylko zapomnij o mpeg-u w adobe.Prosto z timeline pakuj??????? tu nie bardzo czaje to (i tu masz dwa wyjścia)albo darmowy,albo płatny,polecam Procoder ,np expresik za mało kasy,a dalej...to np.Nero,Workshp,itp.


poniedziałek, 14 listopada 2005, 20:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 15 lutego 2005, 09:31
Posty: 24
Post 
Jako amator 3-5 filmów w roku robię to tak jak opisałem w innym wątku:
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=11649
Mi to wystarcza, być może skożystasz.
Pozdrawiam - Heniek


wtorek, 15 listopada 2005, 16:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jezeli sa to nieruchome obrazy to jest ok
jezeli sa ruchome czyli normalny film pojawiaja sie nie wiem jak to nazwac fachowo dookoła danej osoby np takie smugi czy cos w tym stylu
=======

poczytaj o PRZEPLOCIE
pytanie - oglądałeś to z dvd na komputerze czy na telewizorze? w obu przypadkach były te Twoje "smugi"? ;-) bo imho na TV być ich nie powinno.


wtorek, 15 listopada 2005, 17:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post 
Witam dzieki za cenne uwagi te smugi jak to nazywam znikaja na TV ale nie do konca ale na DVD w kompie to jest tragedia.

Sciagnałem wczoraj Huffyuv, najnowsza wersja to 2.1.1 no i nie wiem czy to taka rewelacja niby bez strat bo jakosc pokazuje 75% w ustawieniach

Ja prosze was tylko o jedno jak mozecie napiszcie co uzywacie z adobe jakich koderów do zrzutu zeby było git no a pozniej do mpeg
zainstalowałem sobie procodera 2 no i tu jakosc jest o wiele lepsza niż np w adobe mpeg encoder bez porównania ale.......... wyeksportowanie z timeline trwa o wiele dłuzej tzn przetwatrza dwa razu to samo dwa razy eksportuje ma ktps moze procodera i mi wyjasni dlaczego tak jest?
dzieki za info


wtorek, 15 listopada 2005, 20:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 12:59
Posty: 65
Lokalizacja: Opolskie
Post 
kamitomi.....wyeksportowanie z timeline trwa o wiele dłuzej tzn przetwatrza dwa razu to samo dwa razy eksportuje ma ktps moze procodera i mi wyjasni........możesz mnie z lekka :idea:
co ty tam namieszałeś :wink:
Masz AP6,5+Procoder 2. dodaj Nero ew.dorzuć jakiś program pod authoring,i obraz pownieneś mieć jak zyleta . 8O [/i]


wtorek, 15 listopada 2005, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post 
to tak o co chodzi mi z prcoderem
jak ma adabe mpeg encodera i załozmy 2000 klatek na timeline to zaczyna eksport do mpeg od 0 do 2000 i mam juz mpeg
a przy procoderze robi dwa razy to samo czyli od 0 do 2000 i jak skonczy zaczyna znowu od 0 do 2000 i koniec jest plik mpeg na dysku

Masz AP6,5+Procoder 2. dodaj Nero ew.dorzuć jakiś program pod authoring,i obraz pownieneś mieć jak zyleta .
Byłoby super ale po co ten nero do authoringu używam ulead dvd movie factory
wiec co ja mam jeszcze zrobic hehe prosze napisac tak na chłopski rozum oki zeby było git

i jakie ustawy w procoderze jak robie wizardem to wybieram DVD potem 2 pass pozniej variable bitrate itd moze cos nie tak klikam :cry:


wtorek, 15 listopada 2005, 22:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 listopada 2005, 22:13
Posty: 32
Lokalizacja: Małopolska
Post Procoder ci liczy
dwa razy bo masz w nim ustawione 2pass czyli dwa przebiegi. Pierwszy przebieg zapisuje loga w którym dobiera do kolejnych sekwencji odpowiednio dobry bitrate a dopiero drugi przebieg to tworzenie mpg-a sugerując się pierwszym przebiegiem. Jest to kompresja dokładniejsza jakościowo lecz wolna. Możesz spróbować 1 pass jednoprzebiegową ustawić VBR max na 7800 a średni na (w zależności od długości materiału), ale lepiej nie schodzić poniżej 5800 (ok. 1h35min).

Możesz z ciekawości sprawdzić Ligosa (tylko plugina do Adoba a nie oddzielnego programika). Ja używam go od dawna i jest bardzo szybki. Możesz w nim ustawiaćw skali od 1 do 20 szybkość do jakości. Mnie przy ustawieniu 17 czyli prawie max jakość a minimum szybkość liczy prosto z timeline`a prawie w czasie rzeczywistym, czyli 1h30min liczy około 1h40min. Jest to kodek jednoprzebiegowy, chyba że jest już nowsza wersja w której dodali 2pass ???

_________________
La Vita es Sueno


środa, 16 listopada 2005, 01:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post 
dzieki za info teraz musze sie pobawic z tym wszytskim
jak beda pytania to znowu sie odezwe
dzieki


środa, 16 listopada 2005, 12:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL