Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 15:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Do znawców Pinnacle Liquid Edition - HELP !!!! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Do znawców Pinnacle Liquid Edition - HELP !!!!
Na linię czasu wstawiam klip o długości np. 10 sekund. Aby mieć możliwość dowolnej zmiany prędkości akcji nakładam na niego efekt "TimeWarp Editor" i za jego pomocą zwalniam klip. Mam nadzieję, że w wyniku tego zabiegu czas trwania klipu powinien się wydłużyć proporcjonalnie do stopnia zwolnienia akcji. Tak, aby był cały klip czyli np. w wyniku zwolnienia akcji powinien trwać 15 sekund. A co otrzymuję ? Dziesięciosekundowy klip, a to, co powinno być w następnych sekundach zostaje obcięte ! Jak uporać się z tym problemem ? Co robię nie tak ? Co powinienem zrobić ?

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 28 listopada 2005, 21:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Czy nikt nie może mi pomóc w tej materii ?
Bardzo proszę ! :oops:

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


piątek, 2 grudnia 2005, 02:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Nie znam Liquida ale jako, ze Liquid jest tania wersja Avida i jak widze Timewarp dziala tak samo oto co musisz zrobic. Jesli masz 10 sek klip ktory chcesz spowolnic dwukrotnie (czyli wynik powinien miec 20 sek) to musisz wydluzyc klip (w Avidzie uzylbys do tego opcji Trim) albo nalozyc efekt na 20 sekundowy klip. Avid (i jak sie zdaje Liquid) traktuja wydluzanie czasu trwania na klipie znajdujacym sie na timelinie w ramach juz okreslonych dlugoscia tegoz klipu.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


piątek, 2 grudnia 2005, 04:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Funkcji "TRIM" nie znalazłem w Pinnacle Liquid Edition. Być może za słabo szukałem :cry:
Luka_Brazzi , mam do ciebie pytanie. Czy w programie Avid istnieje możliwość dowolnej/stopniowej (czyli nie skokowej) zmiany prędkości akcji w filmie ?

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


piątek, 2 grudnia 2005, 23:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
romcio, poprostu złap klip za krawędź i rozciągnij...
timewarp działa jak filtr i nie ingeruje w długość klipu, trzeba się przyzwyczaić...

pozdro

_________________
Obrazek


sobota, 3 grudnia 2005, 13:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
GrassHoppeR - i o to mi właśnie chodziło - stukrotne dzięki.

Wobec tego spytam jeszcze o następującą rzecz. Łapię za krawędź ciągnę, ale po przeciągnięciu do granicy klipu dalej można ciągnąć (taka stop klatka). A ja nie chcę tego. Naprawdę ciężko jest trafić na koniec klipu z dokładnością do jednej klatki. Czy jest jakiś prosty sposób na to? Jak na razie robię to w ten sposób, że przeciągam za granicę klipu (czyli następuje stop klatka), a następnie wycinam tą stop klatkę. Czy nie ma prostszego sposobu ?

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


sobota, 3 grudnia 2005, 19:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Jest. Wiedziec jak dlugi chcesz miec klip. Tej dlugosci klip wrzucasz na timeline i zakladasz efekt. Co do plynnego spowolniania. Niestety nie. Avid (bez dodatkowych efektow) ma tylko 50% slow motion, rampingi w obie strony (od 100% - 30% - 100% i apiac) i dwukrotne przyspieszenie. Do robienia dokladnych efektow zmiany czasu trzeba zewnetrznego softu.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


sobota, 3 grudnia 2005, 21:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Dzięki za odpowiedź - wiem na czym stoje.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 4 grudnia 2005, 18:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL