Teraz jest wtorek, 19 marca 2019, 02:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Co nie tak z Premiere ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 16:12
Posty: 15
Post Co nie tak z Premiere ?
Witam,
Bawię się Adobe Premiere 1.5 Pro, jestem poczatkujacym uzytkownikiem. Mam filmiki pochodzące z aparatu cyfrowego Canon S1, 640x480, 30 fps, i chcialem je troche urozmaicic (przejscia i itp.). Premiere nie otworzyl mi tych plików, wiec je rozkompresowalem do plików RGB. Te pliki zaakceptowal. Po dodaniu kilku przejsc, chcialem eksportowac film, ustawilem Video dla Windows, parametry pozostale tak jak w originale. Ustawialem rozne kodeki, Divx, xvid, 3ivx ale filmy wychodzily tragiczne, kolory sie rozmywaly, przycinaly sie, masakra. Gdy ten sam film eksportowalem do pliku RGB a potem kompresowalem tymi samymi kodekami ale w VirtualDubMod wszystko gralo jak nalezy. Ustawialem tez typ pliku DV AVI, pliki zajmowaly sporo mniej niż RGB ale potem nie moglem je kompresowac w VDM i przy odwarzaniu byly pasy czrne dookola, poniwaz obraz mial mniejsza rozdzialke niz standard DV. Co robie nie tak ? Czy faktycznie zle sobie radzi Premiere z kompresowaniem filmow w innych standardach niz dv? Dziekuje za wypowiedzi, pozdwawiam, Ikss


środa, 7 grudnia 2005, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Wyszukiwarka, k...urde, wyszukiwarka. Ile razy to już o tym pisałem...


środa, 7 grudnia 2005, 20:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 10 grudnia 2005, 23:44
Posty: 10
Post 
Hmm.. nie wiem czy dobrze cię rozumiem ale...
Wrzuć to jeszcze raz do premiera w którym utwórz nowy projekt i ustaw tam sobie taki rozmiar jak ma twój filmik po czym zmontuj jak tam chcesz i wybierz opcję Export -> Movie..., Settings..., wybierz uncompressed (nieskompresowane), i wyeksportuj.
Aha, i na początku pamiętaj żeby tworząc projekt ustawić go na PAL (chyba że masz aparat nagrywający w NTSC :) )

_________________
...::: I'm The Man :::...


niedziela, 11 grudnia 2005, 00:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
hmmmm...

dobra, ja powiem jak ja bym to zrobił.
jeśli premiere twojego materiału nie łyka przekonwertuj go do jakiegoś sensownego kodeka, rgb to nie najszczęśliwszy wybór. proponuję mjpeg, bez klatek kluczowych przy dość dobrej jakości, np 95%. następnie otwierając premiere ustaw parametry swojego materiału. zapisz te ustawienia np. jako "NTSC MJPEG", przyda się przy eksporcie. zrób co trza, wyrenderuj sobie (enter) i jeśli wszystko jest okej to wyeksportuj jako ustawienia exportu ładując ustawienia "NTSC MJPEG" odznaczając jednocześnie ptaszka przy "recompress", co zapobiegnie niepotrzebnemu przeliczaniu materiału oszczędzając jednocześnie czas eksportu. kompresja do divx/xvid i wszystko powinno banglać.
jeśli zamierzasz robić z tego materiału dvd proponuję nieco inny sposób. aby nie tracić niepotrzebnie jakości na początku przekonwertuj do dv ntsc (filter->resize metodą lanczos do 720x480). takie też ustawienia przyjmij w projekcie i eksporcie. przy robieniu dvd ustaw ntsc. poczytaj trochę o przeplocie, żeby nie było wtopy.

tyle jak na teraz.
pozdro
PS. rwania itp mogą być wynikiem próby odtwarzania materiału o przepływie ponad 25 megabajtów na sekundę...

_________________
Obrazek


niedziela, 11 grudnia 2005, 02:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL