Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 11:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 jpg w filmie 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post jpg w filmie
Witam! Panowie dlaczego fotki zrzucone z klipow wideo jako klatki stop czyli fotki drgaja na ekranie tv(niektóre) a na kompie tego nie widac?
Pozdrawiam


poniedziałek, 19 grudnia 2005, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Wrzuc takiego jpg do photoshopa i uzyj filtra video -> De-Interlace

_________________
__STEL_MOTION__


poniedziałek, 19 grudnia 2005, 22:23
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
dzieki za odp.a jak zamiast jpg. z filmu uzyje fotek cyfrowych to beda migac
pozdro


poniedziałek, 19 grudnia 2005, 22:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Każde będą drgać, jeżeli ich wielkość nie będzie zbliżona do rozdzielczości PAL, czyli 720x576 pikseli. Właściwie tylko taka rozdzielczość gwarantuje w pełni prawidłowe wyświetlanie obrazów, zarówno jpg jak i np. bmp. Chyba, że używa się programów redukujących migotanie.


wtorek, 20 grudnia 2005, 01:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
Witam!
Jesli ja te fotki zrzucam z klipu filmowego to przeciez maja rozdzielczosc PAL?! to nie powinny migac...


wtorek, 20 grudnia 2005, 11:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Migaja poniewaz robiac screena z filmu zapisujesz zdjecie z liniami przeplotu.

_________________
__STEL_MOTION__


wtorek, 20 grudnia 2005, 11:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
No wlasnie czyli musze uzyc fotoshopa zeby usunac przeplot tak jak wczesniej pisales:) Wielkie dzieki, ale jestem ciekaw czy cyfrowe fotki maja przeplot (fotki z cyfraka)?
Pozdrawiam


wtorek, 20 grudnia 2005, 11:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Witam
Zdjęcia z cyfraka (jpg, tiff itp.) są rejestrowane i zapisywane bez przeplotu.


wtorek, 20 grudnia 2005, 11:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
Zdjęcia z kamer też powinny być bez przeplotu.

Co innego zdjecia z nagranego filmu, te muszą mieć przeplot, chyba że już film go nie ma.
-----
Mam wrażenie że koledze chodziło o coś innego. Czego konsekwencją nie będzie likwidacja przeplotu tylko jego stworzenie aby zwykły progresyny JPG na filmie nie migał na ekranie TV, właściwie to migają tylko linie poziome. Jedyne co mi przychodzi do głowy to rozmycie na 1,5 piksela w pionie, troche to pozbawi obrazek ostrości ale nie będzie efektu migotania.

Jest on spowodowany tym że niektóre linie poziome są wyswietlane np. na liniach nieparzystych a na parzystych ich nie ma.

Jeśli rozmyciem stworzymy na parzystej lekko widoczną linię z nieparzystej to miganie się zmniejszy i nie będzie tak widoczne.


wtorek, 20 grudnia 2005, 12:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
a nie lepiej poprostu walnąć deinterlace'a w PS'ie ? po co tak kombinować inver ? ;/

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


wtorek, 20 grudnia 2005, 18:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
a dalej jak wchodze w usun przeplot to pozniej zaznaczam w eliminacji na: nieparzyste pola a w utwórz nowe pola: interpolacja????Pozdrawiam


wtorek, 20 grudnia 2005, 18:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
deinterlace w fotoszopie to albo duplikacja albo interpolacja pól. duplikacja nie usunie migotania a zmniejszy rozdzielczość pionową, czyli tylko pogorszy sprawę. interpolacja spowoduje pozbycie się migotania ale mimo wszystko również utratę szczegółów. do pozbycia się migotania w dobrej jakości służy na przykład defliker o współczynniku np. 1:2:1 (uproszczenie wspomnianego blura). przy wykorzystaniu convolution kernel wygląda to tak:
0|1|0
0|2|0
0|1|0
dzielnik 4.
powoduje to delikatne rozmycie w pionie, dzięki czemu utrata szczegółów jest częściowa a czasem nawet poprawia odbiór.
jeśli mamy obrazek w palu to w AP zakładamy na niego flicker removal. jeśli jest większy nie da to rezultatu (opcja ta jest wykonywana na oryginalnym obrazie, a więc przed zmniejszeniem).

pozdro

_________________
Obrazek


wtorek, 20 grudnia 2005, 18:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
Monitor komputerowy wyswietla obraz z wykorzystaniem skanowania progresywnego ( progressive scan) > wszystkie linie obrazu wyswietlone sa podczas 1 przejciu (od gory do dolu ) dzialka elektronowego kineskopu.

Natomiast w TV obraz wyswietlony jest z przeplotem (interlaced). Co oznacza ze kazda klatka dzielona jest na 2 polobrazy (polpola - fields ) :o
kazdy polobraz zawiera co druga linie pozioma obrazu, a wyswietlany jest tak :
- na poczatek pierwszy polobraz
- potem 2 polobraz
Jedna klatka materiału w standardzie PAL albo SECaM, wyświetlana jest przez około 1/25 sekundy, składa się z dwóch półobrazów wyświetlanych w czasie około 1/50 sekundy każdy.

I wlasnie ten sposob wyswietlania powoduje trzepanie twojego zrzutu. Jesli przedstawia on ruch to ta polpolowa struktura jest bardzo widoczna i w polaczeniu dodatkowo z interpolacja TV daje ow efekt.

Nalezy uzyc filtra de-interlace ( po prostu miesza on sąsiadujące linie pochodzące z dwóch różnych półpól) + ewentualnie antificker , lub dac bardzo malego blura. Powinno to w zupelnosci pomoc.

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


wtorek, 3 stycznia 2006, 19:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 12 czerwca 2005, 19:34
Posty: 44
Lokalizacja: Maków Mazowiecki
Post Najlepiej w fotoshopie
Jest taka opcja w Filtrach Video-> Usuń przeplot. Zostaniesza zapytany czy zmieniać opcje i zostawiasz w standardzie. Najlepiej zrobić sobie to jako zadanie w okienku po prawej stronie i wyznaczyć do tego jeden klawisz np.F5 i tylko naciskać klawisz a na dany obraz narzuca Ci się dany filtr i zapisyje we wcześniej wybranym miejscu.


piątek, 20 stycznia 2006, 13:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL