Cytuj:
1) Czy rzeczywiście ZAWSZE ZNACZNIE LEPSZĄ jakość uzyskuje się gdy materiał zgramy z kamery do AVI i następnie przekonwertujemy do MPEGa czy też może są programy które nieźle radzą sobie z konwersją materiału "w locie" (tak to się chyba nazywa?) od razu do MPEG? Jesli tak, jakie to programy, czy różnica jest naprawdę "OGROMNA" czy jest to raczej kwestia detali?
Dla niektórych różnica ogramnoa dla innych jest szczegółem ...
Nie ma programu który przy zrzucaniu w locie kompresuje materiał w 2 (lub więcej) przebegach bo jest to niemożliwe ;> Zasada generalnie jest taka że montujemy na materiale który posiada wszystkie klatki kluczowe - więc MPEG z zasady odpada ... Musisz zrzucić do AVI i po montażu eksportować do MPEG'a...
Cytuj:
2) W jakim programie najlepiej zrzucać film do AVI? - jak najmniej dropów, każdy "ciągły" fragment filmu do osobnego pliku (na podstawie timecodu)
ilość dropów generalnie nei zależy od programu tylko od konfiguracji komputera (dyski, UDMA) i systemu operacyjnego. Ja używam Scenalyzera Live ...
Cytuj:
3) Jak "ściągnąć" timecode (po FW) i zsynchronizować go później (tylko w
wybranych momentach) z filmem? Czy po zgraniu jest on edytowalny?
było o tym na forum

Na górze masz opcje szukaj

Ja nie pamiętam jak się ten soft nazywa bo nei bawie sie w takie rzeczy ... I z tego co wiem nei da się tego edytować ...
Cytuj:
4) WIdzę, że sporo jest programów do konwersji AVI - MPEG (Canopus, TMPG ENC,...); którego programu jest najlepiej od razu zacząć się uczyć, żeby uzyskać przyzwoitą jakość amatorską (cokolwiek to znaczy)?
Jakość generalnie bardziej zależy od parametrów jakie ustawisz niż od używanego programu. Ja używam Procodera bo ładnie się integruje z Ediusem...
Cytuj:
5) Czy jednym solidnym programem można poradzić sobie ze wszystkimi
problemami powyżej - np. Adobe Premiere lub innym?
nie

Cytuj:
6) Jakie jest w końcu przeznaczenie obu formatów MPEG: 1 i 2 ? (niby proste ale znalazłem sprzeczne informacje)
MPEG 1 używany do VCD a MPEG 2 do DVD ...
Cytuj:
8) Ewentualnie ostatnie pytanie: Jakim programem radzicie tworzyć film mpg ze statycznych zdjęć? Zależy mi aby uzyskać różne efekty ZOOM tak aby statyczne obrazy nie tylko przenikały się ale przede wszystkim przybliżały (lub oddalały) w dokładnie zaprogramowany sposób. Próbowałem Womble MPEG Editor - ciekawy program ale efekty zoom średnie.
Najlepsze ufekty uzyskasz używając Adobe After Effect lub Discreet Combustion ... Ale to kiepski pomysł na początek ... ;P