Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 08:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 GKnot kompresja filmu 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post GKnot kompresja filmu
mam film 2:14:20 (dwie godziny czternascie minut dwadziescia sekund) w kodeku DV Mainconcept - plik zajmuje ponad 30 GB. Nagralem go na VHS przez wyjscie TV ale jeszcze chcialem skompresowac go do DivX'a i nagrac na plyty CD.
W GKnocie wszystko po koleji ustawialem tak jak jest to napisane w tutorialu na swiatobrazu.pl ( zostawilem kompa wlaczonego i wyszedlem z domu. Wrocilem po 8 godzinach i sie przerazilem !
Program VDub ktory kompresowal ten film pokazywal

1rst Pass

Current Video Frame: 13262/206036
Current Video Sample: 0/0
Video Data: 35,8 MB (70KB/s)
Audio data: 0 bytes
Projected File Size: 556,60 MB
Video Rendering rate: 0,0 fps
TIme Elapsed 8:00:24
Total Time (estimated): 5:03:40:40 <- rozumiesz to ?? tyle godzin?

Przed wlaczeniem kompresowania zamknolem polaczenie sieciowe pozamykalem wsszystkie mozliwe do zamkniecia programy (pozostaly tylko procesy nie do zamkniecia w windows XP) Moj komputer to Asus A7V, Duron 800, 512 MB RAM, dysk WDC 80 GB 2MB Cache do tego Winfast GF2 MX 400 32 MB i wiecej chyba pisac nie musze... system Windows XP z SP1)

Postanowilem wylaczyc ta czesc kompresowania (1rst pass) i zobaczyc jak nastepna bedzie szla...
no tu juz bylo o niebo lepiej:

Second Pass

Current Video Frame: 2470/206036
Current Video Sample: 0/0
Video Data: 6820 KB (64KB/s)
Audio data: 0 bytes
Projected File Size: 519,98 MB
Video Rendering rate: 10,0 fps
TIme Elapsed 0:05:24
Total Time (estimated): 5:47:20

Tu juz szlo duzo lepiej.. jednak musial ta czesc kompresowania rowniez zakonczyc gdyz przerwalem pierwsza...

Powiedz mi dlaczego tak jest... czy musze sprobowac jeszcze raz z tymi samymi ustawieniami gdyz moze jakis sporadyczny blad sie wkradl w to wszystko i dlatego pokazywal w 1rst passie taki duzy czas do konca kompresowania... Moze cos zlego robie? nie wiem - prosze o pomoc... bardzo mi zalezy zeby to jak najszybciej skompresowac bo mam na dysku 70 GB filmu tego i poprostu nie mam juz miejsca na nic a kolejny film czeka w kolejce...

Bardzo prosze o pomoc...
udzielenie rady czy cos takiego...

z gory baaardzo mocno dziekuje


piątek, 28 lutego 2003, 17:39
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
Po pierwsze z takim komputerem to niestety będzie trwało.
Po drugie Gknot, Vdub to są programy freewarowe i mają błędy.
Proponuję:
Popróbuj różnych ustawień na jakimś krótkim fragmencie - tak ok 5 minut filmu.
Może masz jakiś komercyjny program do obróbki filmów - w większości jest export filmu dowolnym kodekiem.
A tak wogóle to ten film bez dźwięku masz? Bo tam Audio widzę 0.
Jak się kiedyś bawiłem Gknotem przy konwersji DVD do DIVX to się uparł i wywalał mi błąd między 109 a 111 minutą filmu (tylko w tym jednym filmie, pozostałe OK), miałem wtedy komputer porównywalny z twoim (konwersja całą noc) więc nie muszę dodawać ile tygodni się wściekałem.


sobota, 1 marca 2003, 11:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dla przykladu 45 minutowy film skompresowalem w ciagu 5 godzin... wiec tam musi byc cos nie tak... albo ustawienia albo blad programu. Dlatego tez sprobowalem skompresowac to w UMS 6.5 przy uzyciu kodeka DivX 5.0.3 PRO (pelna platna wersja) Multipass, 1st pass robil sie przez 8 godzin, nastepnie nie zamykajac UMS zapisalem ten plik do Multipass, nth pass wybierajac za kazdym razem Overwrite log file. ten nth pass robil sie przez 1:30:00 (chodzi o film 2:17:20). No i zapisalem go na plik z 1st pass. Obraz po skompresowaniu jest czarny.. slychac tylko dzwiek... gdzie robie blad? moze mi ktos pomoc ?


niedziela, 2 marca 2003, 10:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Wszystko dokladnie co robie
Otwieram program UMS 6.5
dodaje na linie Va plik 1.avi o rozmiarze 18 696 KB czasie 5 sekund (125 frames, 24bits, 720x576, 25 Frames/sec).
Nastepnie wybieram Create Video File>Options...>
w zakladce Compression wybieram kodek (w moim przypadku DivX 5.0.4 pelna wersja) i klikam Configure...>
na standardowych ustawieniach kodeka (kompletnie bez zadnych zmian) wybieram w Bitrate> Variable bitrate mode: Multipass, 1st pass i klikam OK jestem w oknie wyboru kodeka do kompresji klikam OK i nic juz tam nie zmieniam. Wpisuje nazwe pliku jako jeden.avi i klikam ZAPISZ.
plik sie kompresuje jakos przez 15 sekund widze ladnie podglad w czasie kompresowania jednak po kompresowaniu jak wlacza sie Preview zapisanego pliku to juz jest bez obrazu (sam dzwiek) Okno kompresowania sie zamknelo i jestem spowrotem w Video Editorze z moim 5 sekundowym plikiem 1.avi ktory dodalem na poczatq, teraz znowu tak jak na poczatq klikam Create Video File...> wybieram plik jeden.avi jednak nie zapisuje go a klikam Options...> wbieram Compression> i wyskoczyl mi komunikat Question: Log file already exists. Are you sure that you want to overwrite it? (robilem taz TAK taz NIE i okazalo sie ze tego pierwszego loga nie moge nadpisywac bo wogole nie bedzie sie nic kompresowalo wiec wciskam NIE) Jestem w oknie compresson biore Configure do kodeka DivX Pro 5.0.3 Codec zmieniam tylko z Multipass, 1st pass na Multipass, nth pass i klikam OK wychodzac z konfiguracji kodeka nastepnie klikam Ok wychodzac z Opcji Video Save Options i wyskakuje znowu komunikat (*) Questuion: Log file already exists. Are you sure that you want to overwrite it? - u tutaj juz wiem ze musze wcisnac TAK bo jak wciskalem NIE to sie film nie chcial kompresowac. wyskoczylo okienko i cos tam sie przeliczalo tylko to bylo tak szybko ze nie zauwazylem nic... i ponownie wyskoczyl komunikat (*) wciskam TAK jestem w opcjach wyboru nazwy pliku wybieram plik jeden.avi i wciskam zapisz. Wyskakuje kominikat ze plik juz taki istnieje - bo przeciesh w Multipass 1rst pass zapisywalem jako jeden.avi i ja robie Replace the existing file. pozniej znwou cos sie przeliczalo... 50000 70000 12000 - jakies takie dziwne cyfreki... i znowu komunikat (*) klikam OK i film sie kompresuje. Trwa to 10 sekdund i efekt jest taki ze mam plik 5 sekundowy jeden.avi bez obrazu!!!

Probowalem wszystkiego...
rece mi opadaja...


niedziela, 2 marca 2003, 12:00
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
Zaraz, zaraz a jaki ty bitrate divx ustawiasz??
Spróbuj może metodą jednoprzebiegową. Tak naprawdę niczym się nie różni przy bitrate powyżej 800 od 2-pass. (wyjdzie ponad godzina na 1 CDR)


niedziela, 2 marca 2003, 13:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mowisz serio ? bo ja slyszalem ze ogolnie jakosciowo jest lepszy obraz przy wiekszej kompresji...
nie wyszlo mi kompresowanie Gknotem ani UMS ... ale teraz zapuscilem VDuba i jakos idzie i w miare szybko... wiec juz sobie poradze...

bitrate ustawiam ponizej 700
musze zmiescic 2:17:20 na 2 cd


niedziela, 2 marca 2003, 15:50
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 25 lutego 2003, 12:22
Posty: 2
Lokalizacja: WaWa
Post 
Moim zdaniem ustawiasz zbyt mały bitrate. Jest prosty wzór na wyznaczenie bitrate: wielkość pliku w kB / czas filmu w [sek] * 8 = bitrate filmu
Od tego bitrate odejmujesz bitrate na dźwięk np. 256kbit dla dźwięku MP3 (albo tyle ile chcesz). Otrzymujesz bitrate samego obrazu. Z tego wynika, że ustalony przez Ciebie bitrate poniżej 700 da plik mniej więcej ok. 800MB zamiast 1400MB

Ja to obliczyłem tak: 1400*1024/8240*8=1391.8
Od tego odejmij bitrate dla dźwięku. Zazwyczaj jeszcze odejmuję kilka kbit żeby plik nie wyszedł za duży (uważam że jak będzie za mały np. o 4MB to będzie lepiej niż gdyby był za duży o te 4MB - nieraz problemy z wypaleniem)

Zawsze w ten sposób obliczam bitrate dla filmów. Jest to właściwy wzór, swoją drogą sam go nie wymyśliłem :)

Pozdrawiam


niedziela, 2 marca 2003, 17:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL