Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 11:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Jak usuwać sceny z video? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak usuwać sceny z video?
Mam problem z usuwaniem niepotrzebnych frgmentów z filmu zgranego z kamery analogowej. Otóż zgrywam materiał w czasie rzeczywistym do formatu MPEG2 i mam już gotowy filmik. Jeśli jednak próbuję wyciąć jakąś scenę lub skrócić film i nagrać go ponownie bez żadnych zmian na dysk, rozpoczyna się bardzo długie przetwarzanie w komputerze (Pentium IV 2,4GB, 512 MB). Trwa to o wiele dłużej, niż zgranie filmu z kamery i w rezultacie osiągam to co chcę, czyli krótszy plik, ale ten stracony czas. Czy nie ma możliwości szybkiego wycinania scen. bez żadnych przeliczeń tak, jak np, się dzieli inne pliki? Używam programu Power Director, ale inne programy robią to podobnie.
Pozdrawiam


poniedziałek, 3 marca 2003, 07:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Witam,zacznę się od korecji błędu procesor PentiumIV ale nie 2,4GB tylko 2,4GHz.Ale to nieważne:).
Co do twojego problemu nie znam tego oprogramowania (Power Director) ale niestety tak jest że komputer musi przeliczyć cały film nawet jeśli z 1 godzinnego materiału wytniesz minutkę filmu (szczerze mówiąc nawet nie wiem ile to będzie trwało ale raczej długo, pare godzin nawet).


poniedziałek, 3 marca 2003, 19:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za odpowiedź, ale to tragiczne. Więc całe to filmowanie i przenoszenie materiału na płytki CD lub dalej na DVD jest niepraktyczne.
Chyba, że bez żadnej obróbki, albo z ręcznym zatrzymywaniem kamery i omijaniem scen.
Pozdrawiam
Anna


poniedziałek, 3 marca 2003, 21:47
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
MPEG 2 nie jest najlepszy do edycji.
Proponuję ustawić inny kodek - DV lubl MJPEG
Inny sposób:
Wycinasz sceną którą chcesz zachować, jako vid 1, pozostałą scenę (po fragmencie usuwanym aż do następnej którą usuwasz) jako Vid2 itd.
A w ogóle to jakoś dziwnie to u ciebie działa.


poniedziałek, 3 marca 2003, 22:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
No niestety taki jest montaż ale jak obejrzy sie swoje dzieło to sadzę że to oczekiwanie na przeliczenie filmu jest warte zachodu.
A jeszcze oc do montarzu to kolega ma rację że MPEG jest niezbyt dobrym formatem do montarzu ,najleprzy byłby nieskompresowany materiał ale w twoim przypadku(kamera analogowa) zajeło by to bardzo dużo miejsca.


wtorek, 4 marca 2003, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeśli chcesz montować w czasie rzeczywistym, to proponuję zakup np. Panasonic DV Edit za ok 15000 euro i wtedy nie musisz czekać na przeliczenie filmu. Jeżeli na sprzęt wydaje się ok. 5-6 tys. zł, to cierpliwość jest konieczna. Poza tym proponuję najpierw przeczytać kilka książek o NLE, aby chociaż wiedzieć jakie pytanie chce się zadać. życzę cierpliwości.


środa, 5 marca 2003, 11:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W poprzednim poście podałem niewłaściwą cenę zestawu Panasonica. Już się poprawiam. Proszę zajrzeć tu:

http://catalogs.infocommiq.com/AVCAT/CT ... /T3/98.htm

Podr.


środa, 5 marca 2003, 12:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za wszystkie porady. Wydawało mi się, że najtrudniejsze powinno być dla komputera zgranie, w miarę przyzwoicie i szybkie, materiału z kamery. I to mi się udało. Ale taka prosta funkcja, jak przecięcie filmu w formacie DVD na pół okazuje się tak czasochłonna. Szkoda. Coś tu jest chyba nie tak.
Pozdrawiam
Anna


środa, 5 marca 2003, 12:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To bardzo fajna stronka, ale czasem dużo tu cwaniaków albo snobów.
Jak to jest z tobą, Hektor?
Pozdrawiam.


poniedziałek, 24 marca 2003, 18:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To bardzo fajna stronka, ale czasem dużo tu cwaniaków albo snobów.
Jak to jest z tobą, Hektor?
Pozdrawiam.


poniedziałek, 24 marca 2003, 18:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post VirtualDub
Możliwe że cos pomogę.
Jest wersja VirtualDuba która obsługuje mpeg2. Nie jest to wersja oficjalna. Wiadomo że VirtualDub oferuje Direct stream copy więc mozliwe jest to że gdybyś wycinał sceny w miejscu klatek kluczowych to może by Ci się udało powycinać sceny bez powtórnego kodowania.
Taki VDub patałęta gdzieś mi sie po dysku w domu więc może jutro bym Ci go podesłał - jeśli wykazujesz zainteresowanie oczywiście...

emes

PS. Nie sprawdzałem go więc nie dam sobie ręki obciąć że zrobi to co będziesz potrzebował...


wtorek, 25 marca 2003, 10:04
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL