Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 12:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Czy tak ma wyglądać obraz z kamery cyfrowej? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Czy tak ma wyglądać obraz z kamery cyfrowej?
Witam

Posiadam od paru dni kamerkę Sony DCR-HC17E. Zakupiłem kartę IEEE 1394 i zgrałem część materjału.
Jednak efekt tego jest niezbyt satysfakcjonujący.
Nie wiem czy jakość zgranego przeze mnie obrazu jest jakością jaką dają kamery cyfrowe.
Poniżej zamieszczam linka do stronki na której zamieściłem pare screenów z mojego nagrania. Bardzo prosze o zobaczenie ich i ocenienie co jest nie tak.

http://www.blazeju.republika.pl/kamerka/

Film nie był kompresowany. Tylko zgrany za pomocą Pinnacle 9.0.
Na kompie nie mam zainstalowanych nowych kodeków, tylko te z SubEdita ostatniego. Ale to chyba nie ma znaczenia.

Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie i podpowiedzi.
Dzięki!

P.S. Stronka robiona na szybcika także wygląda jak wygląda.


wtorek, 24 stycznia 2006, 01:15
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:45
Posty: 117
Lokalizacja: Polska
Post 
obraz jest taki jaka jest kamera ( do bani ), nie oczekuj że będzie czysty obraz w pomieszczeniu przy słabym świetle z kamerki za 1500zł


wtorek, 24 stycznia 2006, 06:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Kolega ma racje... slabe oswietlenie powoduje, ze powstaje duza ilosc szumow, kamerka ma problemy z ostroscia i do tego ten przeplot to wszystko wplywa na Twoj efekt niezadowolenia :)

To chyba rzeczywiscie musiala byc lampka nocna skoro Sony sobie nie poradzil:P Nie no zartuje, ale z tego co czytam, sprzet Sonego znacznie lepiej odwzorowuje w slabym oswietleniu niz np. moj Canon. Zakup sobie lampke, i kiedy ogladasz material na monitorze PC usun przeplot, chociarz to teraz tez nie jest problem, bo wiekszosc aplikacji lepiej lub gorzej robi to w trakcie odtwarzania filmu :) Pozdrawiam!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


wtorek, 24 stycznia 2006, 08:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
posiadam kamerę JVC GR-D73 2 lata i mogę ci powiedzieć, że bez dodatkowego oświetlenia lampowego ujęcia nocne i wieczorowe są niezadowalające, nawet te wszystkie systemy "night lighting" oraz lampki diodowe wbudowane w kamerze są tylko gadżetami aby cokolwiek potem zobaczyć, wiedz przeto że jest to sprzęt amatorski, dopiero sprzęt od 5 tys. w górę potrafi robić to lepiej, jednak poza tym życzę ci zadowolenia ze sprzętu (chyba nie będziesz kręcił tylko wieczorem), i cierpliwości w obróbce mat. video na PC. To dopiero jest frajda...tutaj można się wykazać
pozdrawiam


wtorek, 24 stycznia 2006, 08:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Niestety, koledzy mają rację niemal w 100%. I tak Sony radzi sobie znacznie lepiej w słabym oświetleniu, ale nie oczekuj cudów. Zwróć uwagę, żę często nawet w sejmie kamerzysta daje dodatkowym światłem po oczach polityków, aby obraz był OK.
Dodatkowe lampki zawarte w kamerach to tylko nędzny substytut oświetlenia, tryb nocny także ma raczej szczątkowe zastosowanie.

Co do przeplotu. Windows XP prawidłowo ten przeplot usuwa w "locie" w materiale DV, natomiast w MPEG nie radzi sobie - wymagane jest doinstalowanie np. Power DVD (wtedy jest OK).
Zrzuty ekranowe dynamicznych scen mają ten efekt, bowiem jest to zlepek dwóch półobrazów przesuniętych w czasie o 1/50 sekundy. I właśnie wtedy, aby wykorzystać kadr jako np. fotografię najpierw należy ten przeplot usunąć. Dla potrzeb filmu nie usuwaj przeplotu.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 24 stycznia 2006, 11:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ludzie co Wy z tym usuwaniem przeplotu.?!!!!
Przeplotu nie trzeba usuwać.... a odtwarzając w PowerDVD czy WinDVD czy innym programie do odtwarzania filmu DVD przeplot jest usuwany!
Każda płyta DVD ma przeplot!

Pozdrawiam


wtorek, 24 stycznia 2006, 13:08
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 28 maja 2005, 20:50
Posty: 18
Post 
Kolega Lutek ma racje zgdadzam sie z nim w 100%


wtorek, 24 stycznia 2006, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
wojtasjj napisał(a):
Kolega Lutek ma racje zgdadzam sie z nim w 100%

Nie wiem skąd się wzieło to przeświadczenie krążące wsród ludzi, że przeplot jest zakłóceniem, śmieciem, czy czym tam jeszcze co należy usunąć...?

Pozdr


środa, 25 stycznia 2006, 01:35
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 19 stycznia 2006, 22:31
Posty: 170
Post 
Popieram.
Usuwanie przeplotu mija się z celem, bo traci się na jakości, a dokładnie co drugą linię ....
Ja robię wszystko z interlacem (lower first) i jest ok.


środa, 25 stycznia 2006, 09:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post 
przy zgraniu materiału do DVD i oglądaniu na TV bedzie to wyglądać lepiej - przy dynamicznym obrazie nie widać szumów (kamera to nie aparat i służy do rejestracji ruchu więc musi utrzymać "migawkę" na poziomie PAL czyli ok 1/25 s bo inaczej zobaczysz ruchome stopklatki) - co do twojej kamerki to mam 19 i nie narzekam ( miałem porównanie z JVC i Canonem w tej działce cenowej i Sony wygrywa, nie wiem jak Samsung sobie radzi ale chyba nie powinieneś mieć powodów do narzekań - jedyne co moge zarzucic Sony to oszustwo z panoramą bo taki tryb to sobie w programie Video zrobie i tutaj to Canon ma real 16:9)

co do przeplotu itp - zostawcie ustawienia tak jak są jedynie to należy pilnować bitrate na odpowiednim poziomie albo max jakości i problem z głowy ( nie oszczędzajcie na czasie pracy kompa te kilkanaście minut więcej to chyba mniej niż renderować na nowo )


środa, 25 stycznia 2006, 15:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Potestowałem troche i rzeczywiście filmy robione w dziennym świetle wyglądają lepiej.

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy da się skasować dane zapisane na kasetce, tak aby po włączeniu jej obraz wyglądał jak dla nowej kasetki(żądnych danych)? Czy poprostu kamera musi nadpisywać (bądź chwilke wcześniej kasować stare) dane w trakcie filmowania?

Dzięki za wszystkie wcześniejsze posty!


środa, 25 stycznia 2006, 17:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Blazeju napisał(a):
Czy da się skasować dane zapisane na kasetce, tak aby po włączeniu jej obraz wyglądał jak dla nowej kasetki(żądnych danych)?

Nie.

Blazeju napisał(a):
.....bądź chwilke wcześniej kasować stare....

W kamerach minDV nie ma głowicy kasującej.

Blazeju napisał(a):
Czy poprostu kamera musi nadpisywać .... dane w trakcie filmowania?

Tak.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


środa, 25 stycznia 2006, 20:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL